100 pentru Nord

Inițiată la prima ediție a festivalului, campania 100 pentru Nord a sprijinit până acum crearea Muzeului Nordului de la Darabani și a parcului Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare de la Teioasa, salvarea Casei Memoriale George Enescu de la Mihăileni, programele Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți și renovarea Școlii Vechi de la Darabani.

În fiecare an comunitatea Nordului e așteptată să susțină cu donații în bani sau în materiale restaurarea unui obiectiv de patrimoniu din regiune.

În 2019 vom construi împreună o școală.

Și nu orice școală. În 1841 la Darabani era înființată prima școală sătească de stat din Moldova. În 1964 a fost declarată monument istoric. După '90 a fost lăsată în paragină, iar în anii 2000 ruinele ei s-au prăbușit de tot.

Acum clădirea vechii școli nu mai există, dar noi o vom reconstrui împreună în 2019. Vă spunem curând ce puteți face pentru asta.

După reconstrucție, clădirea primei școli sătești de stat din Moldova va deveni secție a Muzeului Nordului, pe care tot împreună l-am înființat în 2014, cu ocazia primei ediții a Zilelor Nordului. Școala Sătească poate fi spațiul de educație culturală și artistică pentru micii elevi de azi ai școlilor din regiune.