100 pentru Nord este programul oficial de strângere de fonduri pentru ediția din 2014 a festivalului.
În data de 13 aprilie 2014 trei dărăbăneni au alergat împreună puțin peste 100 de kilometri pentru Nord. Cei trei și-au propus, de asemenea, să adune în jurul lor o comunitate de 100 de persoane dornice să susțină festivalul Zilele Nordului prin donații de cel puțin 1 leu pentru fiecare kilometru alergat de ei.
Fondurile strânse în acest fel vor fi folosite pentru amenajarea Muzeului Orașului Darabani și pentru reamenajarea Poienii celor patru stejari, în scopul readucerii acestor spații în circuitul turistic și de agrement local. Dacă vrei să fii între cei „100 pentru Nord”, poți face donații până la 10 august 2014 (vezi procedura de la finalul articolului).
Unde donezi
- În contul Asociației Fapte, cu mențiunea „donație”
- Cont de lei: RO59 BTRL RONC RT02 4338 1101
- Cont de euro: RO 09 BTRL EURC RT02 4338 1101
- cod swift BTRLRO22
Care sunt poveștile stejarilor și muzeului
Legenda spune că „Cei patru stejari de la Darabani” ar fi fost plantați de Ștefan cel Mare, care, întorcându-se de la Lipnik, unde i-a învins în luptă pe tătari, a decis să facă tabără pentru odihnă pe malul Prutului, lângă Darabani. Negăsind însă umbră prin aceste locuri, ar fi sădit cu mâna lui patru stejari, în colțurile unui pătrat imaginar, pentru ca urmașii să aibă parte de umbră pe acest mal al Prutului. Peste secole o întreagă pădure a răsărit pe vechea tabără a oștirii lui Ștefan, iar dărăbănenii aveau să-și facă din Poiana celor Patru Stejari unul dintre cele mai iubite locuri de plimbare și agrement. În vremurile sale bune poiana găzduia serbări populare și nu era sfârșit de săptămână fără prieteni și familii care să-și întindă păturile în poiană pentru picnic. Deși certificată între timp ca monument istoric, poiana se află astăzi de ani buni în paragină. Cu ajutorul vostru, o reamenajăm în 2014.
Muzeul Orașului Darabani a existat vreme de numai câțiva ani, în vechea clădire a primei școli sătești de stat din Moldova (în curtea vechii maternități din Darabanii epocii comuniste). Situat în arealul Cucuteni, de unde a pornit una dintre cele mai vechi civilizații cunoscute a lumii, Darabaniul e un surprinzător spațiu al colecționarilor și al colecțiilor de istorie. Dintre ei, Dumitru Haha, mare pasionat de istorie locală și fost prima al orașului în anii de după 1990, a decis deja să-și doneze mare parte a colecției personale pentru întemeierea unui nou muzeu. Cu ajutorul vostru acest muzeu va fi inaugurat tot la Zilele Nordului 2014. În curând vă vom spune povestea întreagă.
Cine sunt donatorii
- Ionuț Jar – 100 lei
- Gabi Ciobanu – 440 lei
- Liviu M. Imbir – 195 dolari
- Lavinia Maer – 105 lei
- „North Face” – 639 lei
- Pop Renata Zorina – 105 lei
- Bogdan Adascălului – 150 euro
- Adrian Gheorghiță – 400 lei
- Ticu Boz – 100 lei
- Andrei Andruș – 50 euro
- Romeo Șodrângă – 50 euro
- Cristian Șodrângă – 50 euro
- Camelia Cazacu – 100 lei
Cine sunt alergătorii:
Alex Teioșanu
- Născut în 1982, a copilărit și a făcut școala și liceul la Darabani.
- A absolvit facultatea la Cluj, unde locuiește din 2001. Lucrează în domeniul publicității.
- Pasionat de tenis, este campion național de amatori al acestui sport.
Va încerca să alergeA alergat un maraton întreg în 13 aprilie, la Maratonul Internațional al Clujului.
Costi Chirilă
- Născut în 1980, a copilărit și a absolvit primele 12 clase la Darabani.
- Locuiește la București.
- Costi lucrează în domeniul vânzărilor.
- Mare pasionat de sport, are la activ mai multe maratoane montane.
Va încerca să alergeA alergat un maraton întreg în 13 aprilie, în București, pornind la aceeași oră cu Alex.
Ștefan Teișanu
- Născut în 1983, a copilărit la Darabani, unde a și fost elev în primii 8 ani de învățământ.
- În 2002 s-a stabilit la Cluj, unde este antreprenor în domeniul cultural.
- Fără experiență sportivă relevantă, Ștefan este la prima sa alergare oficială.
Va încerca să alergeA alergat un semi-maraton în data de 13 aprilie.
Cum poți face donații:
- Lași un comentariu la finalul acestui articol, menționând suma pe care ești dispus să o donezi pentru fiecare kilometru alergat de către cei trei. Suma minimă recomandată este de 1 leu pentru fiecare kilometru.
- Dacă tot lași un comentariu, scrie și o încurajare pentru băieți, ca să mai alerge și altă dată, precum și o laudă ceva pentru organizatorii festivalului.
- Dacă vrei ca donația ta să fie anonimă, tot ce trebuie să faci este să nu îți scrii numele în formularul de comentarii. Alege un pseudonim creativ.
- Adresa ta de mail, pe care o folosești în formularul de comentarii, nu e vizibilă pe site. O pot vedea numai administratorii site-ului, care o vor folosi pentru a te contacta ulterior.
- Echipa noastră te va contacta pentru a-ți da indicații privind transferul donației tale, care va fi făcută în contul asociației Fapte, co-organizatoare a Zilelor Nordului, cu mențiunea „donație”: (cont de lei: RO59 BTRL RONC RT02 4338 1101; cont de euro: RO 09 BTRL EURC RT02 4338 1101).
Așadar, vă invităm să vă anunțați, prin comentarii, intenția de a dona. De asemenea, vă rugăm să promovați această pagină către prietenii voștri, ca să doneze și ei. Împreună vom reuși să facem la Darabani un festival cum n-a văzut Parisul.
Galerie foto de la maratonul „100 pentru Nord”
Pingback: 100 pentru Nord | Zilele Nordului 2014
Pingback: 100 pentru Nord - Actualitate | BotosaniLife.RO