100 pentru Nord – Reparăm Școala Veche!

Campania „100 pentru Nord: Donează pentru Școala Veche” a ajuns la final, adunând 27.000 de lei de la 70 de donatori.

În această primăvară, Asociația Nord și Școala Leon Dănăilă din Darabani au inițiat campania „100 pentru Nord: donează pentru Școala Veche”, menită a aduna bani și materiale de construcții necesare lucrărilor de reparații de care e nevoie pentru Școala Veche (acum Nouă) din Darabani.

Mulțumiri tuturor donatorilor care s-au alăturat campaniei.

Dacă, din vreo eroare, am omis pe cineva, vă rugăm să ne atrageți atenția pe adresa salut@nordul.ro și vom completa lista. Dacă mai există doritori să contribuie la repararea Școlii Vechi chiar și după încheierea campaniei 100 pentru Nord, donațiile lor sunt în continuare binevenite. Mai e mult până departe – necesarul total pentru reparații este de 150.000 de lei.

  • Primele mulțumiri se duc către donatorii anonimi, care au lăsat 1.100 de lei în urnele festivalului Zilele Nordului;
  • Mulțumiri speciale companiei Dedeman, care și-a adus o generoasă contribuție financiară, însemnând circa 75% din totalul donațiilor;
  • Mulțumiri organizației Beard Brothers Suceava, care s-a alăturat campaniei noastre;
  • Încasările conferinței Întâlnirile Nordului (650 de lei) au fost, conform promisiunii, direcționate către campania noastră;
  • Lista donatorilor: Dorin Dobrincu, Lucian Nicolae Dracea, Adriana Dancu, Miruna Moișanu Costinescu, Anca Morariu, Radu Iacob Strugaru, Constantin Matei, Liviu Andronic, Viorel Gheorghiu;
  • Mulțumiri celor care au donat sume mari de bani în contul campaniei: Constantin Mețler, Liliana Tîrniceru Ifrim, Alin Gârbaci.

Întreaga sumă de 27.000 de lei va fi folosită pentru achiziționarea de materiale de construcții necesare reparațiilor de la Școala Veche. Asociația Nord va plăti, în limita acestei sume, toate facturile indicate de către Școala Leon Dănăilă și va publica pe aceasta pagină lista cheltuielilor efectuate.

Mulțumiri tuturor care s-au implicat.

 

Școala, reclădită de mai puțin de 10 ani cu fonduri internaționale, prezintă grave neconformități de construcție, care pun în pericol viața celor 200 de elevi și profesori care învață sau predau acolo. 

Ferestre bătute în cuie, prin care intră frigul iarna, tavan cu infiltrații de apă care după orice ploaie mai serioasă riscă să cadă peste elevi și peste cadre didactice: așa arată acum Școala Veche din Darabani, unitate la care învață aproximativ 200 de elevi de clasele 0-IV. Școala este un pericol real pentru cei care își desfășoară activitatea aici, în condițiile în care tavanul riscă să se prăbușească din cauza infiltrațiilor de apă.

Campania continuă până la începerea anului școlar și sperăm să mobilizăm cel puțin 100 de donatori din Nord, care să contribuie cu fondurile sau cu materialele de construcții necesare.

Inițiată la prima ediție a festivalului, campania 100 pentru Nord a sprijinit până acum crearea Muzeului Nordului de la Darabani și a parcului Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare de la Teioasa, salvarea Casei Memoriale George Enescu de la Mihăileni și programele Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți.

În acest an comunitatea ZN e așteptată să susțină cu donații în bani sau în materiale de construcții lucrările de reparații strict necesare la Școala Veche din Darabani. „Aici am făcut, la începutul anilor 1990, clasele I-IV. Acum câțiva ani școala a intrat în reabilitare, însă lucrările sunt efectuate sunt de o calitate inacceptabilă și pun în pericol siguranța elevilor: acoperișul, tavanul, ușile, ferestrele, toate acestea trebuie schimbate cu totul. Cred în capacitatea comunității Nordului de a se uni pentru o cauză atât de importantă și sunt sigur că prietenii din diaspora, companiile din regiune și autoritățile locale ni se vor alătura în cel mai scurt timp”, declară Ștefan Teișanu.

Necesarul de materiale de construcții este disponibil aici, iar suma necesară pentru efectuarea lucrărilor de reparații este de 150.000 de lei. Donațiile pot fi făcute în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (în lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani. Donația recomandată este de 100 de lei de persoană.

Dacă vrei să donezi materiale de construcții, ne poți scrie pe adresa doneaza@nordul.ro.

 

Istoria școlii de la 1871

Până în 1871 la Darabani n-a existat un local propriu pentru școală. Abia în acel an, din inițiativa autorității comunale și cu sprijinul dărăbănenilor (care au ajutat la transportul materialelor, contribuind însă și financiar), se ridică aici, din cărămidă și pe temelie de piatră, întâiul nostru local de școală. Instituția, fiind o clădire tip a Ministerului Instrucțiunii Publice, cuprindea o sală mare cu antreu, o sală mai mică pentru clasă și două camere destinate învățătorilor, ca locuință. Inițial, edificiul avea acoperiș din șindrilă, înlocuit mai târziu cu tablă.

Aici învățătorul Gh. Tomaziu realizează performanțe profesionale care determină forurile din Dorohoi să declare instituția noastră ca „școală de model” pe județ (1880). Iar Aglaia, soția lui Tomaziu, și ea învățătoare, înființează în 1877, la Darabani, Școala de fete, cu accent pe deprinderea îndeletnicirilor practice. Cursurile se desfășurau în localuri închiriate, pentru că școala din 1871 nu avea spațiu suficient. Până în 1893, când în locul lui Tomaziu, pensionat, vine Titus Scriban, care unifică Școala de băieți cu cea de fete, sub denumirea de Școala primară mixtă. Titus Scriban, învățător normalist (absolvent al Școlii Normale de Institutori Iași) se remarcă și pe plan spiritual, ca autor de poezie satirică. Alt important învățător este Vasile Acsinte, dărăbănean prin naștere, încadrat la această școală în 1895.

Dar școala din 1871 devine în 1904 sediu de primărie, elevii, elevele și învățătorii mutându-se într-un local nou, proaspăt construit (pe amplasamentul de azi al Școlii „Leon Dănăilă”). Abia din 1924, când primăria își stabilește reședința la conacul Balș, localul din 1871 redevine școală de fete, rămânând cu această destinație până în 1945 când, odată cu schimbarea regimului politic, învățământul se reorganizează inclusiv la Darabani. S-au remarcat pentru calitatea prestației lor, la această școală de fete, învățătoare precum Elena Cucu sau Alexandrina Merișor. După 1945, aici vor funcționa clase mixte, cu timpul construcției din 1871 adăugându-i-se alte câteva săli de clasă. Șubrezită complet, școala din 1871 va fi demolată în 2005, pe terenul rămas liber ridicându-se un local nou (2006-2007), model european, din păcate și acesta  cu numeroase și grave deficiențe.

Susținători ai campaniei

Am trăit 18 ani la Darabani și aproape încă pe atâta departe de casă. Faptul că putem în fiecare an să facem ceva pentru Darabani împreună, cei de acasă și cei care locuim în alte orașe sau țări, e o șansă și o bucurie. În acest an, când festivalul se mobilizează pentru a ajuta Școala Veche, unde am și învățat în ciclul primar, sunt cu atât mai dornic să mă implic și îi chem pe toți cei care au studiat acolo de-a lungul timpului să facă la fel”, spune Constantin Mețler, dărăbănean stabilit în București.

 

 

O școală în adevăratul sens al cuvântului a apărut relativ târziu la Darabani, ca urmare a eforturilor făcute de oameni care au înțeles rostul educației pentru comunitatea locală. Din păcate, patrimoniul inițial s-a risipit, pe de o parte pentru că s-a înțeles în prea mică măsură importanța acestuia pentru comunitate, pe de alta pentru că oamenii par să creadă în proporție tot mai mare că prezervarea acestuia este exclusiv treaba altora, a Primăriei, a statului, eventual a intelectualilor sau a celor avuți. Eu cred că de fapt este și responsabilitatea noastră, a cetățenilor, să susținem proiectele de interes public. Tocmai din acest motiv, la care se adaugă cele sentimentale – am făcut acolo clasele a II-a și a III-a – susțin această campanie pentru strângerea fondurilor care să ajute la repararea Școlii Vechi. De asemenea, reîntorcându-mă la frazele de început ale acestui testimonial, un deziderat mai vechi ar fi să putem susține, într-un viitor apropiat și printr-o colaborare între cetățeni și autorități, refacerea din temelii, pentru că astăzi nu mai există, a localului primei școli sătești din Moldova susținută din bani publici, înființată la Darabani în 1841. Este vorba despre unul dintre locurile memoriei noastre și merită să facem eforturi pentru a-l recupera. O comunitate trebuie să privească spre viitor, dar dacă vrea să-și păstreze particularitățille nu poate, nu trebuie să-și neglijeze nici trecutul”, afirmă Dorin Dobrincu, istoric, fost director general al Arhivelor Naționale ale României.

Dacă doriți să ajutați la reabilitarea școlii, puteți dona în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (în lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani. Donația recomandată este de 100 de lei de persoană. Mulțumim pentru implicare!

6 raspunsuri la “100 pentru Nord – Reparăm Școala Veche!

  1. Pingback: 10.000 de oameni s-au bucurat de Zilele Nordului - cifrele și imaginile ediției a treia - 7est.ro - 2017 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale

  2. Pingback: Regulament tombolă „100 pentru Nord” | Zilele Nordului

  3. Pingback: 100 pentru Nord – Asociația Nord

  4. Pingback: Din nou în Nordul Moldovei: Zilele Nordului 2017 – Verda Spirito

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *