100 pentru Nord – Reparăm Școala Veche!

UPDATE: În prima săptămână de la lansarea campaniei au fost donați 2.000 de lei pentru Școala Veche.

Inițiată la prima ediție a festivalului, campania 100 pentru Nord a sprijinit până acum crearea Muzeului Nordului de la Darabani și a parcului Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare de la Teioasa, salvarea Casei Memoriale George Enescu de la Mihăileni și programele Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți.

În acest an comunitatea ZN e așteptată să susțină cu donații în bani sau în materiale de construcții lucrările de reparații strict necesare la Școala Veche din Darabani. „Aici am făcut, la începutul anilor 1990, clasele I-IV. Acum câțiva ani școala a intrat în reabilitare, însă lucrările sunt efectuate sunt de o calitate inacceptabilă și pun în pericol siguranța elevilor: acoperișul, tavanul, ușile, ferestrele, toate acestea trebuie schimbate cu totul. Cred în capacitatea comunității Nordului de a se uni pentru o cauză atât de importantă și sunt sigur că prietenii din diaspora, companiile din regiune și autoritățile locale ni se vor alătura în cel mai scurt timp”, declară Ștefan Teișanu.

Necesarul de materiale de construcții este disponibil aici, iar suma necesară pentru efectuarea lucrărilor de reparații este de 150.000 de lei. Donațiile pot fi făcute în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (în lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani. Donația recomandată este de 100 de lei de persoană.

 

Istoria școlii de la 1871

Până în 1871 la Darabani n-a existat un local propriu pentru școală. Abia în acel an, din inițiativa autorității comunale și cu sprijinul dărăbănenilor (care au ajutat la transportul materialelor, contribuind însă și financiar), se ridică aici, din cărămidă și pe temelie de piatră, întâiul nostru local de școală. Instituția, fiind o clădire tip a Ministerului Instrucțiunii Publice, cuprindea o sală mare cu antreu, o sală mai mică pentru clasă și două camere destinate învățătorilor, ca locuință. Inițial, edificiul avea acoperiș din șindrilă, înlocuit mai târziu cu tablă.

Aici învățătorul Gh. Tomaziu realizează performanțe profesionale care determină forurile din Dorohoi să declare instituția noastră ca „școală de model” pe județ (1880). Iar Aglaia, soția lui Tomaziu, și ea învățătoare, înființează în 1877, la Darabani, Școala de fete, cu accent pe deprinderea îndeletnicirilor practice. Cursurile se desfășurau în localuri închiriate, pentru că școala din 1871 nu avea spațiu suficient. Până în 1893, când în locul lui Tomaziu, pensionat, vine Titus Scriban, care unifică Școala de băieți cu cea de fete, sub denumirea de Școala primară mixtă. Titus Scriban, învățător normalist (absolvent al Școlii Normale de Institutori Iași) se remarcă și pe plan spiritual, ca autor de poezie satirică. Alt important învățător este Vasile Acsinte, dărăbănean prin naștere, încadrat la această școală în 1895.

Dar școala din 1871 devine în 1904 sediu de primărie, elevii, elevele și învățătorii mutându-se într-un local nou, proaspăt construit (pe amplasamentul de azi al Școlii „Leon Dănăilă”). Abia din 1924, când primăria își stabilește reședința la conacul Balș, localul din 1871 redevine școală de fete, rămânând cu această destinație până în 1945 când, odată cu schimbarea regimului politic, învățământul se reorganizează inclusiv la Darabani. S-au remarcat pentru calitatea prestației lor, la această școală de fete, învățătoare precum Elena Cucu sau Alexandrina Merișor. După 1945, aici vor funcționa clase mixte, cu timpul construcției din 1871 adăugându-i-se alte câteva săli de clasă. Șubrezită complet, școala din 1871 va fi demolată în 2005, pe terenul rămas liber ridicându-se un local nou (2006-2007), model european, din păcate și acesta  cu numeroase și grave deficiențe.

4 raspunsuri la “100 pentru Nord – Reparăm Școala Veche!

  1. Pingback: 100 pentru Nord – Asociația Nord

  2. Pingback: Din nou în Nordul Moldovei: Zilele Nordului 2017 – Verda Spirito

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *