Întâlnirile Nordului

Unii dintre noi am învățat deja, direct pe pielea noastră, cum o întâlnire ne poate schimba viața. De aceea la ZN căutăm să creăm cât mai multe întâlniri cu oameni model, care să ne inspire cu poveștile lor, cu reușitele lor, cu ideile lor. În fiecare an aducem acasă patru „oameni ai Nordului”, născuți aici și plecați prin lume, care n-au uitat de unde au plecat și vor să se reconecteze cu tinerii de acasă.

„Întâlnirile” sunt o conferință a ideilor. Sala Mare a Casei de Cultură „Theodor Balș” din Darabani găzduiește 200 de persoane dornice să-i întâlnească pe invitații conferinței, oameni ai Nordului care fac minuni în alte părți ale lumii. Misiunea Întâlnirilor este de a-i inspira pe participanți să sprijine inițiativele culturale și de dezvoltare locală din regiune și să se implice cu propriile proiecte în dezvoltarea comunității.

Tema Întâlnirilor Nordului este „Comunitatea”. Ne întrebăm, împreună cu vorbitorii și cu participanții, ce poate un om face pentru o comunitate, care e rolul comunităților în dezvoltarea locală și cât mai înseamnă astăzi puterea comunităților.

Invitați:

  • Dan Lungu – scriitor, director al Muzeului Literaturii Române din Iași, născut în Botoșani;
  • Florentina Toniță – jurnalistă și scriitoare, născută la Tutova, în județul Vaslui;
  • Luca Ciubotaru – jurist, fondator al Asociației „Rădăuțiul Civic”, născut la Rădăuți;
  • Radu Bichir – antreprenor în IT, născut la Darabani;
  • Moderator: Ștefan Teișanu – președintele Asociației Nord, născut la Darabani.

Înscrierea în formularul de mai jos este obligatorie, iar intrarea este liberă.


Dan Lungu (n. 15 septembrie 1969, Botoșani, România) este scriitor și politician român. Din 1995 este conferențiar dr. la Catedra de Sociologie, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Între 2001 și 2002 a fost redactor-șef al revistei de cultură „Timpul”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2013, a inițiat și organizat anual festivalul FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași), împreună cu scriitorii Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici.Evenimentul a fost construit pe un concept occidental, care s-a dovedit de succes și a devenit emblematic pentru Iași. 

Între 2013 și 2017 a fost director al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. În ultimii doi ani, a acordat o atenție specială deschiderii de noi puncte muzeale în mediul rural, în județ. Astfel, cu sprijinul autorităților și al echipei extraordinare de la MNLR, au reușit să inaugureze patru puncte muzeale: „Cezar Petrescu” la Cotnari, „Dimitrie Anghel” la Miroslava, „Ionel Teodoreanu” la Golăiești / Medeleni și „G. Ibrăileanu” la Târgu Frumos.


Florentina Toniță este de profesie muzeograf (meserie probată vreme de cinci ani la Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu – Memorialul Ipoteşti) și de 15 ani jurnalist (de la corector la redactor-şef). A publicat patru cărţi (două de poezie, un roman şi o carte de reportaje), dintre care una a fost premiată de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău, însă pasiunea ei de bază rămâne cea de cititor. Scotocitor prin ale lumii, căutător de comori sufleteşti. Jurnalismul nu este o meserie, ci un rost. Voluntariatul – în special pentru copiii şi persoanele defavorizate (liceu special, spital de psihiatrie), dar şi în sate (Roşia Montană, sate izolate) – este o formă de a cunoaşte, de a experimenta şi de a consuma viaţa cu folos. S-a născut la Tutova, în județul Vaslui, și locuiește de 25 de ani în Botoșani.


Luca Ciubotaru (27 de ani) este rădăuțean, absolvent al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. A condus două asociații ale studenților la drept, contribuind și la formarea unei rețele a Asociației Europene a Studenților în Drept din Republica Moldova. Luca a fost bursier Erasmus al Universității Paris 13, Sorbona, și a absolvit un masterat în Relații Internaționale și Integrare Europeană în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București. În perioada 2014/2015, Luca a fost Delegat de tineret ai României la Organizația Națiunilor Unite, apoi a lucrat pentru doi ani în calitate de consilier al Ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic din Guvernul României. În prezent, este consilier în cadrul Departamentului Legislativ al Administrației Prezidențiale. În 2017 a pus bazele grupului de inițiativă Rădăuțiul Civic, un grup independent, non-partizan, cu misiunea de a promova cetățenia activă și educația democratică a tinerilor și a adulților. În 2018 grupul a fost premiat la Gala Tineretului din România din anul 2017 (Bacău) și la Gala Premiilor Participării Publice (București, 2018 și 2019).


​Radu Bichir (40 de ani) este născut la Darabani, unde a studiat până la absolvirea liceului. Este absolvent al Facultății de Automatica si Calculatoare din Iași 2001 și are 20 de ani de experiență în industria de IT. Din 2007 este antreprenor în același domeniu, fiind fondatorul Innovative IT, o companie de dezvoltare software. Iubitor al tenisului, Radu este implicat și în dezvoltarea unei baze sportive dedicată sportului alb și atragerii copiilor către acest sport.

 

 

 

 


Moderatorul întâlnirii este Ștefan Teișanu, antreprenor cultural interesat de dezvoltarea orașelor, fondator al Asociației Nord.

Este director al Centrului Cultural Clujean, organizație care are ca membri 95 de instituții și organizații de cultură clujene, universități, cluburi de afaceri, asociații ale societății civile, administrația locală și județeană și care este responsabilă cu un vast program cultural pentru dezvoltarea durabilă a orașului. Ștefan este și președinte fondator al Fapte, organizație înfiinţată la Cluj în 2006 care creează proiecte culturale cu impact în comunitate.

A fost preşedinte al AIESEC Cluj-Napoca şi a pus bazele filialei clujene a Junior Chamber International. În 2008 a fost numit de către Junior Achievement „Tânărul Antreprenor al Anului în România”. Alte premii și distincții: Premiul pentru Antreprenoriat (AIESEC Romania Alumni, 2009) şi Premiul pentru Contribuţia la promovarea culturii româneşti în lume (Cernăuţi, Ucraina, 2014). Crezul său personal este că oamenii și orașele pot fi ceea ce îşi doresc să fie.

Un raspuns la “Întâlnirile Nordului

  1. Pingback: Radacinile cresc |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *