Proiecții de film: seria British Documentary la Zilele Nordului

Împreună cu British Council Iași, organizăm la Zilele Nordului seri de film documentar. Proiecțiile au loc în aer liber și includ filme precum „David Bowie – cinci ani”, „Bucuria logicii” şi ”În căutarea lui Sugar Man”.

Ne vedem joi (25 august) în curtea Conacului Balș de la Darabani și vineri (26 august) în teatrul de vară al Memorialului Ipotești.

Intrarea este liberă pentru toți cei interesați.

 

David Bowie – Five Years/David Bowie – cinci ani

2013, R. Francis Whately, 90 min.

Documentarul regizat de Francis Whately se concentrează asupra celor mai reprezentativi cinci ani care marchează transformările emblematice din cariera lui Bowie și care l-au transformat într-o adevărată instituție în industria muzicii. „Cinci ani” urmărește evoluția lui Bowie de la „Ziggy Stardust” la starul de muzicăDavid Bowie soul din „Young American”, ajungând până la „Thin White Duke” printr-o serie de materiale de arhivă din colecții din lumea întreagă. Documentarul urmărește inclusiv retragerea sa din lumina reflectoarelor, mai întâi la Paris și apoi la Berlin, după lansarea albumelor extreme de bine cotate de critici – „Low” și „Heroes”, mergând până la explorarea triumfului cu „Scary Monsters” și succesul global cu „Let’s Dance”.

Câștigător al premiului FOCAL la categoria Best Use of Music Performance Footage, în 2014.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=l6nsMyj8LI4

 

The Joy of Logic/Bucuria logicii

2013, R. Catherine Gale, 59 min.

O călătorie destoinică și deschizătoare de noi perspective, alături de informaticianul Dave Cliff – astfel se prezintă documentarul „Bucuria logicii”, un adevărat roller-coaster ce trece prin filozofie, matematică, știință și tehnologie, pentru a ajunge în final la destinația numită logică.

Acest film ne conduce de la Artistotel la Alice în Țara Minunilor, de la scienceBucuria Logicii-fiction la supercomputere, pentru a spune povestea fascinantă a găsirii certitudinii și a fundamentelor rațiunii. Dave Cliff, profesor de informatică la Universitatea din Britsol nu este, nici pe departe, un teoretician abstract. În urmă cu 15 ani, el a combinat logica cu un pic de matematică pentru a scrie unul dintre primele programe care a depășit capacitatea umană în tranzacționarea acțiunilor la bursă. Cu ajutorul asistenților în vârstă de 25 de ani, profesorul Cliff creează, pentru prima dată un computer alcătuit exclusiv din copii, care se bazează strict pe logică. Îi vom întâlni pe unii dintre cei mai inteligenţi copii, aflați în competiție la Olimpiada Internaținală de Informatică de la Brisbane, în Australia.

 

Searching for Sugar Man/ În căutarea lui Sugar Man

2012, R. Malik Bendjelloul, 86 min.

Acest documentar, câştigător a numeroase premii, urmărește povestea extraordinară a personajului Rodriguez, un muzician misterios al anilor ’70.

„În căutarea lui Sugar Man” este un documentar care detaliază efSugar Manorturile a doi fani din Cape Town, la sfârșitul anilor ’90, Stephen „Sugar” Segerman și Craig Bartholomew Strydom, porniți în căutarea adevărului despre moartea muzicianului american Sixto Rodriguez. Cercetările lor dezvăluie o poveste de-a dreptul extraordinară, mult chiar și peste miturile care existau în jurul artistului cunoscut drept Rodriguez.

Documentarul este câștigătorul a 43 de premii, printre care un premiu al Academiei și un BAFTA la categoria „Cel mai bun documentar” în 2013 și a avut 26 de nominalizări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *