Rădăcinile cresc – Record de audiență la Zilele Nordului

 

  • Cele 50 de evenimente de pe agenda festivalului au adunat 9.000 de participanți, dintre care 500 de turiști.
  • Imnul Zilelor Nordului, ucrainenii de la Haydamaky și trupa Șuie Paparude au închis spectaculos ultima seară a festivalului.

 

Nordul a prins viață: maraton cultural în cel mai nordic oraș al țării

Duminică seară, trupa Șuie Paparude a încheiat cea de a doua ediție a Zilelor Nordului cu un concert plin de energie în Poiana Teioasa. Festivalul a adunat peste 50 de evenimente culturale și educaționale pe agenda sa: concerte rock și electro, serbări populare, muzică clasică, lansări de carte, ateliere creative, expoziții de pictură și fotografie, spectacole de teatru, proiecții de folm și tururi ghidate ale Nordului. De asemenea, organizatorii au reușit și de această dată să mobilizeze resurse pentru reabilitarea unor obiective de patrimoniu din regiune: Casa Enescu de la Mihăileni și Muzeul Nordului de la Darabani.

Sute de tineri din Botoșani, Iași, Suceava, Cernăuți, Chișinău, Edineț, dar și din Cluj, Paris sau Statele Unite li s-au alăturat miilor de dărăbăneni pentru a doua ediție a Zilelor Nordului, desfășurată în perioada 6-9 august în Darabani și în împrejurimi. „Interesul și entuziasmul publicului ne-au întrecut așteptările. Am numărat, în total, 9.000 de participanții la activitățile noastre. Dintre aceștia, 500 sunt locuitori ai comunelor Mihăileni, George Enescu și Hilișeu-Horia, unde am reușit în acest an să organizăm activități în cadrul festivalului, iar 500 sunt turiști veniți din toată țara și din străinătate”, aflăm de la Ștefan Teișanu, președinte al Asociației Nord, organizatoare a festivalului.

Festivalul a debutat joi cu evenimentele „Pe urmele lui Enescu” la Mihăileni și Liveni. De vineri până duminică, Zilele Nordului au adus dimineți cu 10 ateliere creative pentru tineri, 3 proiecții de film, 2 lansări de carte, 5 vernisaje și expoziții de pictură și fotografie la Muzeul Nordului și în spații neconvenționale din oraș, un spectacol-recital realizat de compania independentă „Create. Act.Enjoy”, o vânătoare de comori și mai multe excursii ghidate în oraș și în împrejurimi. Duminică a fost Ziua Orașului Darabani, organizată împreună cu Primăria și Consiliul Local și dedicată promovării tradițiilor și valorilor locale. Serile de festival s-au încheiat cu concerte în spectaculoasa Poiană Teioasa.

 

Cultura transformă Nordul: o viziune curajoasă a rolului culturii în societate

„Am pregătit o agendă foarte ambițioasă, cu evenimente neconvenționale și de ținută, bazată pe experiențe reale, tangibile, prin care am lăsat lumea să ne cunoască Nordul, prin oamenii și prin locurile noastre, prin ideile care se nasc aici. Mergem în locuri în care nimeni n-a mai fost de mult, lucrăm cu tineri care abia așteaptă să se implice în comunitatea lor și cu câteva organizații și instituții de presă sau administrative care rezonează cu ideile noastre. Am avut parte și de dezamăgiri, venite dinspre unele instituții de cultură sau administrative care rămân încremenite în tradiționala aflare românească în treabă, făcând lucrurile numai ca să fie făcute, și care s-au arătat mai degrabă deranjate de încercarea noastră de a propune un model cultural nou pentru Botoșani și pentru întregul Nord. Nu-i nimic, avem destui oameni care cred în noi aici și alături de care se poate face treabă bună. Sunt convins că și cei mai reticenți ni se vor alătura în curând, pentru că Nordul nostru are nevoie de un suflu nou, iar acest suflu este și va rămâne cultura, singura care poate schimba adânc modurile în care gândim și muncim, în care contribuim la comunitatea noastră, în care facem turism și în care ne dezvoltăm ca societate. Singura care poate schimba în bine, în definitiv, modul în care trăim”, declară Ștefan Teișanu.

Un număr record de evenimente a atras un număr record de participanți, iar varietatea propunerilor culturale și a spațiilor-gazdă a asigurat un acces facil la actul cultural pentru oameni din întreaga regiune. Între evenimentele speciale găzduite la această ediție a Zilelor Nordului se numără seria „Pe urmele lui Enescu”, constând în vizite la casele Enescu din Mihăileni și Liveni, conferințe de presă și concerte Les Nuages în comunitățile locale. Unul dintre Tururile Nordului a dus 250 de turiști într-o vizită la biserica unicat, ortodox-catolică, din comuna Hilișeu-Horia, unde au participat la turul al bisericii, la întâlnirea cu sătenii și tradițiile lor, la concertul de vioară oferit în curtea bisericii și la masa tradițională oferită la stâna din apropiere, de unde se vedea, de jur-împrejur, Bucovina. Festivalul a mai găzduit, între evenimentele neconvenționale, expoziții de pictură outdoor în spații folosite în premieră în acest fel, un picnic în poiana seculară a stejarilor, transformată anul trecut în parc de către Asociația Nord și proiecții de film într-un cinematograf închis de 20 de ani.

Expoziția „Bucovina, tărâm de poveste”, semnată de fotografii Sorin Onișor și Dorin Sveduneac, a ajuns la Muzeul Nordului, unde a fost vernisată după un periplu început la Suceava și continuat apoi la Cernăuți. Poetul Victor Teișanu și-a lansat, tot în cadrul festivalului, antologia de autor „Timpul dintre cuvinte”, în prezența unor reputați oameni de cultură de dincoace și de dincolo de Prut. Fundația The Duke of Edinburgh’s International Award a organizat, în premieră pentru regiunea Moldovei, o prezentare și un curs de formare pentru cei interesați de implicarea în acest important program internațional de dezvoltare a tinerilor, înființat de către Ducele de Edinburgh în Marea Britanie și derulat acum și în România, sub înaltul patronaj al ASR Principesa Margareta.

 

Despre festivalul Zilele Nordului  și Asociația Nord

Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).

Echipa de organizarea a fost formată din 100 de persoane, dintre care peste 30 de voluntari au venit din alte orașe ale României, din Ucraina sau din Republica Moldova. Întregul festival a fost organizat pro bono, cu un buget de 25.000 de euro asigurat din finanțări proprii, din contribuții ale companiilor și din co-finanțare de la bugetul local. Circa 5.000 de euro au fost mobilizați, prin donații financiare sau materiale, pentru continuarea lucrărilor de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni și de amenajare a Muzeului Nordului de la Darabani.

Partenerul Oficial al Zilelor Nordului este BCR. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani și co-finanțat cu sprijinul DJST Botoșani, Bergenbier și Cemacon.

Mai multe informații pe www.nordul.ro și www.zilelenordului.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *