Tururile Nordului: Avangarda interbelică din Dorohoi

Sâmbătă de îmbarcăm împreună într-o călătorie fascinantă în secolul trecut, dar și într-un autocar din acest secol, cu care vom porni de la Darabani pe urmele tinerilor din Nord care au dat tonul în avangarda literară și artistică românească în perioada interbelică.

Prima oprire o facem în Bajura lui Benjamin Fondane (Benianim Fundoianu), unde scriitorul a copilărit și a făcut primele lui încercări literare. Îi aflăm povestea pe un deal nordic de unde se văd Prutul și Herța natală a lui Fondane.

Mergem mai departe spre Dorohoi, unde o luăm pe urmele lui Sașa Pană, fondator al celebrei reviste avangardiste unu, ale cărei prime zece numere le-a tipărit chiar aici. Încercăm să descoperim împreună ce-i mâna în luptă pe Sașa și ai lui și cum ne n-au reușit la vremea aceea să pornească în Nord festivalul pe care îl visau și pentru care, iată, a mai fost nevoie de 85 de ani ca să se nască.

O luăm la pas prin oraș ca să descoperim împreună și alte povești ale unor oameni care în interbelic agitau spiritele culturale prin zonă, de la Dumitru Furtună la Păstorel Teodoreanu și de la George Enescu la Isidor Issou.

Înainte de a o porni înapoi spre Darabani, oprim pentru o bere și un prânz bun la grădina de vară.

Informații tehnice:

  • Plecarea se face la ora 09:00 din fața Casei de Cultură „Theodor Balș” din Darabani;
  • Doritorii pot lua prânzul în grup la ora 12:30 la terasa Splendid (fiecare își plătește consumația);
  • Sosirea din tur se face la ora 14:00 în fața Casei de Cultură „Theodor Balș” din Darabani.

Un raspuns la “Tururile Nordului: Avangarda interbelică din Dorohoi

  1. Pingback: Tururile Nordului | Zilele Nordului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *