Tururile Nordului: Darabani – Patrimoniul Nordului

Duminică dimineață mergem, ba cu autocarul, ba pe loc, să vedem ce patrimoniu cultural păstrează Darabaniul și să evaluăm, cu sprijinul prietenilor arhitecți, jurnaliști și turiști, ce putem face pentru mai buna lui conservare și promovare.

Primul popas îl facem în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, sădiți de domnitor pentru umbra și odihna oștirii lui și a generațiilor următoare. Asociația Nord se străduiește, încă de la prima ediție a ZN, să transforme Poiana într-un loc de întâlnire al comunității.

Revenim apoi înspre oraș, în vizită la Cimiterele Evreiești, să aflăm poveștile locuitorilor lui evrei de la finalul secolului al XIX-lea, atât de importanți în istoria acestor locuri și a întregii regiuni.

Continuăm cu o plimbare la pas prin Darabani, de la Casa „Leon Dănăilă” la Biserica ctitorită de Theodor Balș și la Conacul ridicat tot de el, în care Asociația Nord a amenajat, cu sprijinul Primăriei și datorită implicării colecționarului local Dumitru Haha, Muzeul Nordului.

Ultima oprire este pe locul primei școli sătești de stat din Moldova, întemeiată tot de către Theodor Balș în 1841 și astăzi dispărută. Mergem să-i aflăm povestea și să facem împreună un plan pentru ca până la Zilele Nordului 2020 să reconstruim împreună școala.

Informații tehnice:

  • Plecarea se face la ora 09:00 din fața Casei de Cultură „Theodor Balș” din Darabani;
  • Doritorii pot lua prânzul în grup la ora 12:30 la terasa Koket (fiecare își plătește consumația);
  • Sosirea din tur se face la ora 14:00 în fața Casei de Cultură „Theodor Balș” din Darabani.

Un raspuns la “Tururile Nordului: Darabani – Patrimoniul Nordului

  1. Pingback: Tururile Nordului | Zilele Nordului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *