Tururile Nordului: Traseul „EMINESCU SĂ NE JUDECE”

OBIECTIVE:

Darabani, Centrul Vechi Botoșani, Parcul Mihai Eminescu, Popas Cucorăni, Memorialul Eminescu Ipotești, Dorohoi, Darabani   

DATE TRASEU

 • Traseu rutier: Darabani – Botoșani – Cucorăni – Ipotești – Dorohoi – Darabani.
 • 150 km (2,5 ore de condus) self-drive
 • 6 opriri principale (4-5 ore de vizite și sightseeing).
 • 7 ore de program de călătorie din care poți alege ceea ce te interesează mai mult.
 • Vizualizare traseu în Google Maps aici: https://goo.gl/maps/Mw5J1rJemqapvzdg8

DESCRIERE

Acest traseu propune explorarea ținuturilor copilăriei lui Mihai Eminescu: casa în care s-a născut, biserica în care a fost botezat din centrul Botoșaniului, casa copilăriei și lacul cu nuferi din Pădurea Baisa de la Ipotești. Astfel, poți începe un frumos puzzle geografic al locurilor marcate de poetul național: Ipotești, Botoșani, Iași, Văratec, Cernăuți, Berlin, Viena, București etc.

Pe lângă aceste locuri de memorie, vei descoperi atmosfera ospitalieră a orașului natal al lui Eminescu: parcuri, alei pietonale, clădiri cu arhitectură deosebită, terase, restaurante, piațete.

ATRACȚII

 1. Centrul Vechi Botoșani – reprezintă o colecție unică de clădiri monumente istoric care înfrumusețează străzile 1 decembrie 1918 (fosta Strada Mare), Calea Națională, Pietonalul Transilvaniei, Strada Poștei, Strada Victoriei. Ansamblul are peste 100 de ani și s-a dezvoltat pe o rețea complexă de vechi beciuri boltite din piatră. Botoșaniul este singurul oraș din Moldova care și-a păstrat Centrul Istoric nealterat, ca un sit de arhitectură în aer liber. Propunem să lași mașina în parcarea mare de la capătul Străzii Poștei (intersecția cu Ion Pillat) și să începi explorarea Centrului vechi cu pietonalul 1 decembrie 1918, unde vei descoperi: Hotelul Rareș, Casa Ankele, apoi Pietonalul Transilvaniei cu Monumentul Ostașului Român, Centrul de Informare Turistică, Cafeneaua Nod.
 2. Pe Urmele lui Eminescu – vă propunem o incursiune pe jos prin locurile marcate de prezența lui Eminescu la Botoșani, parcurgând mai departe străzile 1 dec. 1918 – Piața Revoluției – Strada Unirii, după următorul itinerariu: Biserica Uspenia (locul botezului poetului), casa în care s-a născut Eminescu din apropiere marcată de bustul poetului (str. 1 dec 1918 nr. 36), Casa Sommer (Calea Națională nr 60, în a cărei sală de teatru Eminescu a fost sufleur), Primăria Botoșani (Piața Revoluției nr 1, adică fostul Tribunal unde Eminescu a fost copist). Traseul pietonal poate continua cu bustul poetului din fața Teatrului Mihai Eminescu (Str. Teatrului nr 5), Strada Unirii (pietonalul) cu numeroasele sale băncuțe, ghivece din piatră, terase, cafeneaua La Barista, cu clădirile istorice Casa Văsescu (Direcția pentru Cultură), Muzeul Județean de Istorie (fosta prefectură), Hotelul Maria etc., până la intersecția cu Blvd. Mihai Eminescu.
 3. Parcul Mihai Eminescu – La capătul străzii pietonale Unirii, dincolo de Bulevardul Mihai Eminescu, vei găsi intrarea în parcul închinat poetului, intrare marcată de basorelieful Răscoalei de la Flămânzi din 1907, un moment important în istoria Nordului. Parcul a fost amenajat în 1873, pe moșia boierului Vârnav, și a devenit atât de chic încât în 1887, călătorul german Rudolf Bergner regăsea aici „toaletele pariziene cele mai atrăgătoare, modul de prezentare depășind în amploare pe toate cele din București și Iași.” De-a lungul timpului, până azi, parcul este un loc al culturii: concerte, reprezentații sportive, de teatru, fanfare etc. Aleile de promenadă centrale sunt flancate de busturile personalităților botoșănene și de bustul lui Mihai Eminescu din apropierea lacului care amintește de locul copilăriei poetului. La capătul parcului, vei fi tentat să urci aleea în spirală care duce spre un punct panoramic.
 4. Prânz la Popas Cucorăni – La 10 km de Botoșani, chiar la DN29B, în apropierea intersecției cu Ipoteștiul, vei găsi unul din cele mai bune hanuri din județ, Popas Cucorăni sau „Grădina cu Dor”, cu un excelent restaurant tradițional. Bucatele tradiționale moldovenești, alături de vinurile din regiune, te vor încânta. Oaspeții apreciază aici porțiile abundente, mâncarea gustoasă, personalul manierat și arhitectura tradițională a restaurantului. Dacă preferi să mănânci însă într-un restaurant urban, noi îți recomandăm fie mâncarea tradițională de la Curtea Veche sau Belvedere, fie mâncarea internațională de „La Strada”, „Piadina Botoșani” sau „Gastropub”.
 5. Memorialul Eminescu Ipotești – în apropiere de Botoșani, în Comuna Mihai Eminescu, vei găsi „kilometrul Zero” al culturii românești. Vizita complexului include Casa Părintească, Bisericuța familiei Eminovici (cu mormintele părinților și a doi frați ai poetului), Biserica nouă cât și obiective mai noi, realizate după 1992: Muzeul Mihai Eminescu amenajat în stil contemporan, Biblioteca națională de Poezie și Casa țărănească de epocă „Papadopol”. În curtea complexului vei găsi amfiteatrul în aer liber, un foișor și vilele de vacanță ale Pensiunii „Floare Albastră”. Toate acestea găzduiesc proiecte culturale de anvergură cum ar fi simpozioane, școli de vară, tabere de creație, stagii de cercetare în opera eminesciană. Dacă ai timp, mergi cu mașina 4 km până la capătul satului, unde vei găsi un traseu până la Lacul lui Eminescu amenajat în Pădurea Baisa, loc de meditație și regăsire în natură.
 6. (Opțional) Dorohoi. La întoarcerea către Darabani, dacă timpul îți permite, îți recomandăm să descoperi clădirile emblematice ale acestui frumos oraș de provincie, într-o plimbare pe străzile Grigore Ghica și Al. I. Cuza: clădirea academistă – belle époque a Muzeului de Științe Naturale (fosta prefectură a județului Dorohoi), Primăria Municipiului Dorohoi (Palatul Comunal) în stil eclectic, Catedrala Adormirea Maicii Domnului (cu bisericuța veche din lemn din apropiere). Pe Strada Ștefan cel Mare vei descoperi o capodoperă a artei medievale moldovenești – Biserica Sf. Nicolae Domnesc, ctitorită de Ștefan cel Mare, cu fresce interioare originale restaurate recent. Sună la preotul paroh din timp la 0745631465, dacă dorești să o vizitezi pe interior.
 7. Retur la Darabani, la finalul după-amiezii, înainte de începerea concertelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *