Workshop de peisagistică: Reamenajăm Poiana celor Patru Stejari

Asociația Nord și compania OPNA Landscape Culture, cu sprijinul Primăriei Darabani și al Ocolului Silvic Darabani, anunță deschise înscrierile pentru workshop-ul de peisagistică „Amenajarea poienii 4 stejari”.afis final 4 stejari

Workshop-ul se adresează:

  • studenților la arhitectura si peisagistică din Iași, Cluj, Timișoara, București și alte centre universitare (15 locuri disponibile)
  • elevilor din Darabani interesați de această temă (5 locuri disponibile)

Organizatorii pun la dispoziție:

  • atestat de practică
  • proiect de amenajare, toate materialele de construcție necesare, coordonare și training pentru participanți
  • loc de campare și prânz

Perioadă și locație:

  • 14-18 iulie 2014
  • Darabani, jud. Botoșani

Costuri de participare:

  • nu există taxă de participare
  • participanții își plătesc singuri costurile de transport până la și dinspre Darabani (județul Botoșani)

Înscrieri:

  • la email salut@nordul.ro
  • termen limită: 1 iulie 2014

 

Despre Poiana celor Patru Stejari

Poiana celor Patru Stejari este situată la marginea orașului Darabani, pe malul râului Prut.

Legenda spune că „Cei patru stejari de la Darabani” ar fi fost plantați de Ștefan cel Mare, care, întorcându-se de la Lipnik, unde i-a învins în luptă pe tătari, a decis să facă tabără pentru odihnă pe malul Prutului, lângă Darabani. Negăsind însă umbră prin aceste locuri, ar fi sădit cu mâna lui patru stejari, în colțurile unui pătrat imaginar, pentru ca urmașii să aibă parte de umbră pe acest mal al Prutului. Peste secole o întreagă pădure a răsărit pe vechea tabără a oștirii lui Ștefan, iar dărăbănenii aveau să-și facă din Poiana celor Patru Stejari unul dintre cele mai iubite locuri de plimbare și agrement. În vremurile sale bune poiana găzduia serbări populare și nu era sfârșit de săptămână fără prieteni și familii care să-și întindă păturile în poiană pentru picnic. Deși certificată între timp ca monument istoric, poiana se află astăzi de ani buni în paragină.

 

Despre proiectul de amenajare

logo_homeÎn propunerea pentru poiana celor patru stejari de la Darabani am urmărit, în primul rând, să punem în valoare acest dublu monument al istoriei și al naturii și să-l scoatem din anonimatul în care era uitat. La inițiativa asociației Nord ne-am implicat în procesul de revitalizare și protecție a acestui spațiu foarte special din apropierea Darabaniului.

Al doilea aspect urmărit de noi a fost ca intervenția noastră să fie cât mai neinvazivă pentru acest mediu natural, pentru a nu disturba nici prin lucrările de amenajare și nici la nivel estetic pacea naturală a acestui sit.

Ținând cont de aceste principii aproape contradictorii, propunerea noastră a venit cu un set de elemente la un nivel minimal, care cu un buget limitat să valorizeze situl celor patru stejari și să-l evidențieze în fluxul cultural al zonei Darabani-Botoșani.

Proiectul este structurat pe trei zone distincte, respectiv Intrarea spre poieni, Poiana Mică și Situl Stejarilor.

2_intrare in padure_pietrisPentru zona intrării am conceput un marcaj simbolic cu rol de poartă și semnal. Poarta este realizată dintr-un panou din lemn, traforat și colorat în alb. Pe partea orizontală panoul folosește și ca loc de ședere sau meditație, putând fi folosit ca bancă. După poartă urmează aleea de acces care străbate liziera pădurii până în Poiana Mică. Această alee este realizată din nisip cuarțos pe pietriș concasat, având marginile bordate la nivelul solului prin grinzi din lemn de 15-20 cm lățime.

4_poiana mica spre stejari_final 2Poiana Mică este concepută ca un spațiu degajat de vegetația spontană și păstrat ca un spațiu cu vegetație joasă ierboasă. Aici câteva bănci din grinzi de lemn creează un spațiu prietenos, oferind posibilitatea desfășurării unor evenimente de anvergură medie, cu capacitatea de aproximativ 100-200 de persoane.
Trecerea spre Situl Stejarilor este făcută atât spre Poiana Mare, cât și dinspre Poiana Mică, prin aceleași elemente portale de la intrarea în pădure, care prin repetarea lor aici devin un simbol de reper și identitate a ansamblului. Între aceste două porți se creează, prin împrejmuirea cu zid verde din carpen tuns, o încăpere specială care cuprinde cei patru stejari plantați de Ștefan cel Mare la întoarcerea de la bătălia de la Lipnik (20 august 1470).

interior camera stejarilorAceastă încăpere protejează, pune în evidență și oferă prilej de meditație și recunoaștere a evenimentelor istorice petrecute aici și a personalității marcante a lui Ștefan Cel Mare. Porțile încăperii sunt marcate cu imagistică simbolică, precum zimbrul – emblema Moldovei – sau Coroana lui Ștefan cel Mare. În interiorul încăperii Stejarilor, o compoziție din grinzi de lemn are rolul de a oferi locuri de ședere și, în același timp, de a produce un accent vizual prin culoarea lor surprinzătoare, de un turcoaz deschis.

Spiritul proiectului este unul contemporan și modern, care se suprapune complementar peste moștenirea istorică a locului, punându-l în valoare și arătându-l noilor generații într-o redescoperire surprinzătoare.

Alexandra  Teodor Cârstea, OPNA Landscape Culture

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *