Despre

Pe scurt

Dragii noștri,

Bine v-am regăsit în cel mai greu an al nostru de până acum.

L-am început cu planuri și ambiții mari, însă toate ne-au fost date peste cap de instabilitatea și lipsa de predictibilitate financiară din țară. Fondurile pentru finanțări publice au fost mai puține, mai mici și deschise mai târziu decât de obicei. Din cauza deselor schimbări fiscale, finanțatorii privați au fost și ei mai reținuți ca niciodată, neștiind ce angajamente financiare pot face.

Ne-am dorit o ediție specială a Zilelor Nordului, cu activități în zece comunități din Botoșani și întinsă pe durata a zece zile. Nu va fi însă posibil să facem acest vis să se întâmple anul ăsta, dar o să continuăm să încercăm și în anii următori.

Pentru acest an vom avea o ediție de mărimea celor cu care v-am obișnuit deja. Trei zile de festival la Darabani și în câteva alte comunități din județ, plus câteva zile de activități înaintea festivalului. Vom anunța artiștii și programul detaliat până la finalul acestei luni.

Vom avea concerte la Darabani, în Poiana Teioasa și în curtea Conacului Balș, probe de MTB și Trail la Maratonul Nordului în Pomârla și Teioasa, conferința Întâlnirile Nordului la Darabani, ateliere pentru voluntari, tabără de fotografie la Păltiniș (Horodiștea), Tururile Nordului în mai multe localități din județ. Pregătim și câteva expoziții, ateliere și activități speciale la Darabani.

Trebuie să mulțumim susținătorilor noștri care au rămas alături de noi și în acest an complicat: Consiliul Județean Botoşani, Directia Judeteană pentru Sport şi Tineret Botoşani, Primaria Darabani, Primaria Pomârla, Primaria Paltinis, Liceul Dimitrie Cantemir Darabani, Biblioteca Oraseneasca Darabani.

Prietenilor noștri de la Bergenbier, care ne sprijină încă de la prima ediție.

Celorlați sponsori privați fără de care nimic nu ar fi posibil: Arond, Activ Explore, Bee Swing, Betty Ice, Cadasplan, Ethic Sport, Pirania, Darex, Dorna, Koket, Miracom, Nicvitib, Sagrod, Tipografia Arta.

Partenerilor media cei mai implicați: RADIO GUERRILLA, Viva FM, Stiri Botosani și Darabaneni.ro.

Mulțumiri speciale noilor prieteni de la Argo și vechilor prieteni de la Fapte, care nu ne lasă la greu.

Și, înainte de toate, mulțumiri vouă, celor care ne dați în fiecare an motive să o luăm de la capăt pe drumul ăsta, oricât de greu ar fi. Datorită vouă, chiar dacă suntem de mult plecați de acasă, dragostea noastră pentru Nord rămâne vie.

Urmăriți-ne pentru detalii despre artiști și program. Ne vedem în Nord între 16 și 18 august.

 

Ce lăsăm în urmă

Zilele Nordului este un festival-pretext, o întâlnire transformatoare atât pentru participanți, cât și pentru spațiul în care ea are loc.

Folosim energia festivalului și emulația creată în jurul lui pentru a mobiliza oameni și resurse în proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială, ca fiecare ediție a Zilelor Nordului să lase ceva în urmă. Scopul nostru este să contribuim la revitalizarea Nordului (spațiul Iași - Botoșani - Suceava - Cernăuți - Chișinău) prin proiecte de revitalizare a turismului și a vieții culturale în regiune.

Prioritățile noastre sunt:

  • Promovarea regiunii de nord-est ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina)
  • Stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor din Nord
  • Pentru localnici, întărirea sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă

Până acum am reușit împreună să revitalizăm Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, transformată în parc, precum și conacul Theodor Balș,la cărui etaj am creat Muzeul Nordului. Am pus umărul la eforturile de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni, la restaurarea Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți și a Școlii Vechi de la Darabani.

La Zilele Nordului vrem să trezim la viață locurile și poveștile uitate ale regiunii, vrem să aducem aici lumea să se mire de ce avem și de ce putem face împreună.

Vrem să-i adunăm în jurul nostru pe tinerii Nordului, să-i sprijinim în inițiativele lor culturale și sociale, să le dăm motive să rămână acasă și să-și continue de aici munca. Vrem să pornim în fiecare an, la festival, mici proiecte care să îmbogățească viața comunității, proiecte care să rămână vii și după finalul festivalului. 

Festivalul Zilele Nordului este organizat de asociația Nord.