Despre

Pe scurt

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova.

Artiști și turiști din cele trei spații românești (România, Basarabia și Bucovina de Nord) se întâlnesc pe malul Prutului, într-o adevărată sărbătoare a Nordului. Trupe rock renumite, maeștri ai muzicii populare, companii de teatru, artiști vizuali și scriitori, precum și români de pretutindeni, iubitori de frumos, zguduie din temelii o dată pe an liniștea micuțului oraș Darabani, cel mai nordic al României, gazdă a festivalului.

În 2016 am mers în locuri de poveste ca Poiana Teioasa, Conacul Balș sau Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare de la Darabani, ca Pererîta lui Grigore Vieru, Cernăuțiul lui Aron Pumnul sau Ipoteștiul lui Eminescu.

A patra ediție a Zilelor Nordului va avea loc în perioada 17-20 august 2017.

Ce lăsăm în urmă

Zilele Nordului este un festival-pretext, o întâlnire transformatoare atât pentru participanți, cât și pentru spațiul în care ea are loc.

Folosim energia festivalului și emulația creată în jurul lui pentru a mobiliza oameni și resurse în proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială, ca fiecare ediție a Zilelor Nordului să lase ceva în urmă. Scopul nostru este să contribuim la revitalizarea Nordului (spațiul Iași - Botoșani - Suceava - Cernăuți - Chișinău) prin proiecte de revitalizare a turismului și a vieții culturale în regiune.

Prioritățile noastre sunt:

  • Promovarea regiunii de nord-est ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina)
  • Stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor din Nord
  • Pentru localnici, întărirea sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă

Până acum am reușit împreună să revitalizăm Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, transformată în spațiu de promenadă și picnic, precum și conacul Theodor Balș, al cărui etaj a devenit Muzeu al Nordului. În 2015 am pus umărul la eforturile de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni și la cele de transforme a sa în Academie de Muzică. În anii care vin eforturile noastre se îndreaptă spre revitalizarea și reintroducerea în circuitul cultural și turistic a Casei Enescu de la Mihăileni, a Muzeului Nordului de la Darabani, a Muzeului Ștefan Luchian de la Ștefănești și a Școlii Populare de Artă și Civilizatție Românească de la Cernăuți.


Manifestul organizatorilor

La Zilele Nordului vrem să trezim la viață locurile și poveștile uitate ale regiunii, vrem să aducem aici lumea să se mire de ce avem și de ce putem face împreună.

Vrem să-i adunăm în jurul nostru pe tinerii nordului, să-i sprijinim în inițiativele lor culturale și sociale, să le dăm motive să rămână acasă și să-și continue de aici munca. Vrem să pornim în fiecare an, la festival, mici proiecte care să îmbogățească viața comunității, proiecte care să rămână vii și după finalul festivalului. În 2014, Muzeul Nordului, redeschis în conacul Balș de la Darabani, și Poiana celor Patru Stejari, readusă în circuitul turistic și de agrement. În 2015 am pus umărul la salvarea Casei Enescu de la Mihăileni, am fost pe urmele marelui muzician în tot Nordul și am descoperit povestea singurei biserici din lume care e ortodoxă și catolică în același timp, cea de la Hilișeu-Crișan.

În 2016 am mers mai departe, în tot nordul Moldovei, Basarabiei și Bucovinei. Am ajuns la Cernăuți, la Ipotești și la Pererîta lui Grigore Vieru, dar și în îndepărtata Horodiște, cel mai nordic punct de pe harta României de azi.

Festivalul Zilele Nordului este organizat de asociația Nord.