Despre

Pe scurt

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova.

Sub sloganul Rădăcinile Cresc, Zilele Nordului mobilizează comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură, care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului de a vizita Nordul.

Inima festivalului este orașul Darabani, cel mai nordic al României. Aflat la sute de kilometri depărtare de marile orașe ale țării, micuțul oraș de pe malul Prutului găzduiește la festival concertele celor mai importante trupe din România, Moldova și Ucraina, proiecții de filme, spectacole de teatru, conferințe cu personalități născute în Nord, ateliere creative pentru tineri și competiții de ciclism și cros pentru iubitorii sportului.

În perioada festivalului, Darabaniul e legat zi de zi de Moldova, Barasabia și Bucovina de Nord prin Tururile Nordului, o serie de călătorii experiențiale în locuri de poveste precum vechile capitale ale Moldovei, Cernăuții, Delta Prutului, Marea Nordului sau satele natale ale lui Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian sau Grigore Vieru.

Festivalul a contribuit la creșterea numărului de turiști în regiune, la creșterea numărului și calității inițiativelor culturale și de tineret, a stimulat primele investiții în infrastructură și a produs, prin forțe proprii, proiecte de salvare și promovare a patrimoniului cultural din Nord. Ne dorim să arătăm românilor de pretutindeni, dar și comunității de acasă, că Nordul e un loc care crește prin el însuși, un loc în care îți dorești să te întorci mereu, pentru că Rădăcinile Cresc.

A cincea ediție a Zilelor Nordului va avea loc în perioada 30 august - 2 septembrie 2018.

 

Ce lăsăm în urmă

Zilele Nordului este un festival-pretext, o întâlnire transformatoare atât pentru participanți, cât și pentru spațiul în care ea are loc.

Folosim energia festivalului și emulația creată în jurul lui pentru a mobiliza oameni și resurse în proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială, ca fiecare ediție a Zilelor Nordului să lase ceva în urmă. Scopul nostru este să contribuim la revitalizarea Nordului (spațiul Iași - Botoșani - Suceava - Cernăuți - Chișinău) prin proiecte de revitalizare a turismului și a vieții culturale în regiune.

Prioritățile noastre sunt:

  • Promovarea regiunii de nord-est ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina)
  • Stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor din Nord
  • Pentru localnici, întărirea sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă

Până acum am reușit împreună să revitalizăm Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, transformată în parc, precum și conacul Theodor Balș,la cărui etaj am creat Muzeul Nordului. Am pus umărul la eforturile de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni, la restaurarea Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți și a Școlii Vechi de la Darabani.

La Zilele Nordului vrem să trezim la viață locurile și poveștile uitate ale regiunii, vrem să aducem aici lumea să se mire de ce avem și de ce putem face împreună.

Vrem să-i adunăm în jurul nostru pe tinerii Nordului, să-i sprijinim în inițiativele lor culturale și sociale, să le dăm motive să rămână acasă și să-și continue de aici munca. Vrem să pornim în fiecare an, la festival, mici proiecte care să îmbogățească viața comunității, proiecte care să rămână vii și după finalul festivalului. 

Festivalul Zilele Nordului este organizat de asociația Nord.