Despre

Pe scurt

După cinci ani în care am lucrat în 20 de comunități mici din regiune și în care Darabaniul a fost mereu gazda celor mai importante evenimente din festival, ZN trece în 2019 la nivelul următor și devine primul proiect regional de felul său din România.

Timp de 10 zile, Nordul găzduiește sute de evenimente, concerte și alte activități pe 10 scene-localități din Botoșani, într-o activare culturală fără precedent în țară: un județ întreg este pus în mișcare prin puterea culturii și a comunității.

Fii pregătit să descoperi, în zece localități din Botoșani, cele mai surprinzătoare festivaluri de muzică, teatru, film, gastronomie, poezie, fotografie, artizani și câte și mai câte, aduse împreună în primul proiect comun de promovare și activare culturală a unei regiuni din România.

Cele zece scene-localități sunt legate între ele prin Tururile Nordului, care scot la iveală și alte povești ale zonei, de la celebrele trasee culturale și spirituale botoșănene la extraordinare obiective turistice locale și spații de agrement încă necunoscute în România.

Sub sloganul Rădăcinile Cresc, festivalul Zilele Nordului mobilizează din 2014 încoace comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului larg de a vizita Botoșaniul.

Ediția de anul acesta va avea loc în perioada 16-25 august.

 

Ce lăsăm în urmă

Zilele Nordului este un festival-pretext, o întâlnire transformatoare atât pentru participanți, cât și pentru spațiul în care ea are loc.

Folosim energia festivalului și emulația creată în jurul lui pentru a mobiliza oameni și resurse în proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială, ca fiecare ediție a Zilelor Nordului să lase ceva în urmă. Scopul nostru este să contribuim la revitalizarea Nordului (spațiul Iași - Botoșani - Suceava - Cernăuți - Chișinău) prin proiecte de revitalizare a turismului și a vieții culturale în regiune.

Prioritățile noastre sunt:

  • Promovarea regiunii de nord-est ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina)
  • Stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor din Nord
  • Pentru localnici, întărirea sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă

Până acum am reușit împreună să revitalizăm Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, transformată în parc, precum și conacul Theodor Balș,la cărui etaj am creat Muzeul Nordului. Am pus umărul la eforturile de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni, la restaurarea Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți și a Școlii Vechi de la Darabani.

La Zilele Nordului vrem să trezim la viață locurile și poveștile uitate ale regiunii, vrem să aducem aici lumea să se mire de ce avem și de ce putem face împreună.

Vrem să-i adunăm în jurul nostru pe tinerii Nordului, să-i sprijinim în inițiativele lor culturale și sociale, să le dăm motive să rămână acasă și să-și continue de aici munca. Vrem să pornim în fiecare an, la festival, mici proiecte care să îmbogățească viața comunității, proiecte care să rămână vii și după finalul festivalului. 

Festivalul Zilele Nordului este organizat de asociația Nord.