CAUTĂ

Vernisaj: Colecția de istorie a învățământului la Muzeul Nordului

Data: Vineri, 31 August | Categorie: Intalnire
Vernisaj: Colecția de istorie a învățământului la Muzeul Nordului

În 2014, la prima ediție a festivalului, am deschis Muzeul Nordului, creat cu sprijinul administrației și a comunității și prin generoasa donație a colecționarului local Dumitru Haha. De atunci Muzeul crește în fiecare an cu câte o nouă expoziție sau o cameră nouă deschisă publicului, toate din grija custodeului Dumitru Haha și a directorului Ionel David.


În acest an vom inaugura împreună Expoziția de istorie a învățământului, o fascinantă călătorie în timp către începuturile școlii din Nord. Intrăm într-o sală de clasă din secolul al XIV-lea, cu băncile de pe vremea aceea și cu cărțile de pe vremea aceea. La Darabani, în caz că nu știați, a fost înființată prima școală sătească de stat din Moldova. Se întâmpla în toamna anului 1841, iar fondatorul ei a fost logofătul Theodor Balș, întemeietorul târgului Darabanilor.

Colecția de istorie a învățământului este realizată în mare parte pe baza donației domnului Dumitru Jar, un mare pasionat de istorie locală și unul dintre primii dărăbăneni care au îngrijit de-a lungul vremii o colecție de istorie și etnografie locală.

Vă invităm să fiți alături de noi la vernisajul Colecției de istorie a învățământului, vineri, 31 august, de la ora 19:00, la Muzeul Nordului. Vernisajul va fi urmat de deschiderea oficială a festivalului și concertul din curtea Conacului Balș.

 

 

 

Locația: Muzeul Nordului