Credem că despre trupa Drama Club de la Colegiul Națiobal ,,A.T. Laurian” din Botoșani veți auzi multe, așa că înainte să devină și mai faimoși ne-am gândit să îi invităm la Zilele Nordului ediția a #noua cu un spectacol care reflectă atât de bine vremurile actuale – ,,Revizorul’’ de Gogol.
Drama Club este o trupă de teatru înființată în anul 2000, iar de atunci până azi au câștigat nenumărate premii la concursuri dedicate artelor spectacolului. În sensul acesta, a fost o scenă perfectă pentru exercițiu și căutare interioară pentru cei care au vrut să urmeze studiile de actorie mai departe, iar astăzi sunt actori pe scenele mari ale țării.
Drama Club astăzi este coordonată de Ella Nistor, actriță la Teatrul ,,Mihai Eminescu’’ din Botoșani. Înainte de a avea acest rol, a fost parte din trupă încă din clasa a VIII-a. Până să vină ea, Drama Club era coordonată de actori ai teatrului din Botoșani care făceau asta doar când le permitea orarul, astfel că Ella a simțit că este nevoie de cineva care să fie constant acolo și s-a întors încă din studenție pentru a organiza spectacole cu tinerii din liceu cu interes pentru teatru și pentru a le oferi atenție constantă.
Venea în weekend-uri și repeata alături de cei mici, iar de atunci, povestește râzând, s-au tot adunat 12 ani de când a rămas în povestea asta.
Pentru a ne apropia și mai mult de Drama Club, ne-am pus pe taclale și am făcut un interviu cu Ella Nistor, despre traseul trupei, lucrurile bune din Botoșani și voluntariat.
Ella tu îți mai aduci aminte cum a fost primită decizia de a crea o trupă în Colegiul Național ,,A.T. Laurian” din Botoșani?
,,Doar o mână de profesori încuraja continuitatea trupei, situație care se păstrează și în prezent. Există și profesori care ne susțin, dar există și profesori cărora elevii mai bine nu le zic că fac parte din trupă pentru că există tot felul de repercursiuni. Nu am primit niciodată o motivație clară, activitatea se desfășoară în afara orelor de curs. Din perspectiva elevilor este cu totul altă poveste. În ideea în care tinerii s-au schimbat, sunt mult mai ocupați. Toți încep sa faca pregatiri mult mai devreme la diverse materii, au tot felul de examene pentru certificate lingvistice. Acum câțiva ani nu aveam problema asta, cumva nu doar adulții au activități și sunt stresați, dar și tinerii au preluat foarte multe lucruri.”
Voluntariatul îi preocupă?
,,Da, pe lângă pregătiri și alte lucruri, copiii de la mine din trupă au și activități de genul, sunt interesați de diplomele de voluntariat care îi ajută apoi la interviuri, facultăți. Există interes pentru asta.”
Care sunt principiile echipei Drama Club?
,,Cel mai important în trupa noastră este unitatea, iar asta înseamnă un lucru în echipă foarte strâns. Jumătate din treabă este ca și rezolvată dacă grupul este unit. Nu trebuie sa fie toți prieteni, este imposibil, dar să îi înveți să se tolereze, să se accepte, să fie o echipă – acesta este principalul. Un alt lucru de care ținem cont este comunicare deschisă – cum eu greșesc și ei greșesc, îi încurajez să își susțină opiniile și să îmi spună argumentat unde au greșit. Este important pentru viitorul lor să-și dezvolte abilități care le vor fi de folos, chiar dacă nu merg să studieze la teatru.”
Chiar urma să te întreb, dacă sunt în trupă persoane care poate vor fi parte din generația viitoare de actori, ce așteptări au ei de la acest domeniu?
,,În general așteptări ușor… nerealiste. Încă nu conștientizează foarte bine în ce meserie se bagă, pentru că situația din teatrul românesc pentru tineri este din ce în ce mai incertă. Ei se aruncă înainte cu multă pasiune și mulți dintre ei cred, deși le tot repet că nu se vor întâlni cu aceeași atmosferă de la Drama Club. Încerc să-i pregătesc la ce să se aștepte.. este foarte complicată întrebarea ta, pentru că este o situație din ce în ce mai incertă. Cei care reușesc după terminarea facultății să facă în continuare teatru sunt niște luptători și niște norocoși că au avut șansa și puterea să nu se lase bătuți.”
Cât de actuală este piesa ,,Revizorul” de Gogol pentru aceste zile?
,,,Este super actuală, este o piesă cu tema politică, este vorba despre corupția într-un mic orășel și ce se poate întâmpla în urma acestui fenomen și care sunt repercusiunile. Este un text vechi de gen comedie, dar destul de este actual.”
Ce ați vrea să rămână după acest spectacol la Zilele Nordului?
,,Când fac un spectacol cu tinerii, mă gândesc mai mult la ei, la ce se întâmplă pe parcursul repetițiilor și în urma acestei experiențe. Publicul vine pe locul doi, cred că răspunsul este de a-i lăsa cu speranța că se poate schimba ceva și că va fi mai bine. Eu aici mizez, că în România lucrurile se schimbă și asta vine și din noi, adică dacă noi ne opunem sistemului corupt – asta ar fi direcția pe care mi-aș dori-o eu după spectacol.”
Ce loc ocupă spectacolele de teatru din festivalul Zilele Nordului?
,,Păi festivalul Zilele Nordului încearcă să aducă o schimbare în comunitate și zonă, astfel că ei încearcă pe toate palierele, iar teatrul are acest scop de a produce o schimbare, de a educa, de a da direcții. Plus că oferă și șansa teatrului tânăr.”
Pentru că vorbim despre punerea comunității în valoare, mi-ai putea, te rog, un lucru bun din Botoșani?
,,Uite un lucru bun care se întâmplă este existența celor două trupe de teatru: Drama Club și Atelier de teatru. Suntem două trupe din Botoșani care suntem prezente la toate festivalurile de teatru importante din țară. Ne aflăm în top și suntem, cred, că printre cele mai vechi trupe. Înseamnă că avem o activitate prosperă și ne facem bine treaba și există un obiceiu. Un al doilea fapt bun este că, deși tinerii sunt mult mai ocupați cu tot felul de alte activități, Botoșani fiind un oraș mai mic nu sunt așa multe de făcut precum distracții, cluburi și au mai mult timp de a se înscrie în trupe, genul de activități pe care noi le facem.”
Interviu realizat de Dana Coțovanu
–