Filmul de la mieZul Nopții – interviu cu Monica Felea

Monica Felea, Bad Unicorn: ,,Nu am cum să aleg între cele trei, dar cred că cel mai apropiat de festivalul Zilelor Nordului este Alcarràs, pentru că este un film care atinge o problemă socială serioasă”

Ediția #nouă a festivalului Zilele Nordului include în program și o grijă pentru cinefili, drept pentru care sunt pregătite 3 filme distribuite de Bad Unicorn, despre care vom descoperi mai multe în cele ce urmează într-un interviu cu Monica Felea, fondator și manager de comunicare Bad Unicorn.  

Monica este prietenă bună a festivalului, a făcut parte din echipa de organizare în ediția #șapte și #opt și poartă cu ea și o legătură cu Moldova prin orașul Dorohoi, județul Botoșani. Aici este locul în care, până să ajungă la casa bunicilor, povestește că se oprea din poartă-n poartă să-și salute vecinii, pentru că așa cum spune,  ea este ,,un copil crescut de tot satul”. Ca ea au fost mulți, astăzi unii dintre ei revin acasă vara, iar Zilele Nordului reprezintă prilej de întâlnire prin voluntariat  – cadoul pe care-l dau comunității.

Cele trei filme care vor fi vizionate în Poiana Lacului de publicul de la Zilele Nordului sunt atât de diverse și actuale, încât este aproape imposibil să nu se lase cu dezbateri.

Web

Picture 1 of 3

 

Primul dintre cele trei este filmul japonez Belle (2021) regizat de Mamoru Hosoda care este o adaptare a basmului Frumoasa și Bestia scris în 1756 de J.M Leprince de Beaumont. Premiera sa a avut loc în luna iulie la Cannes, unde s-a bucurat de aplauze neîntrerupte timp de 14 minute, iar pe lângă asta este în top trei filme japoneze cu cele mai mari încasări. Din fericire, prin Bad Unicorn, anul acesta a fost și primul film anime distribuit în cinematografele din România. 

Fără a da nici măcar un spoiler, povestea lui Belle poate fi povestea a câteva generații a căror limbaj al iubirii este atenția însăși, iubire pe care o câștigă în doze mici în spatele unor avataruri. 

,,Ceea ce m-a fascinat cu adevărat la această poveste este modul în care valorile păreau a fi inversate în anumite privințe; ceea ce credem că este frumos se dovedește a fi urât, iar ceea ce ar putea părea urât se dovedește a fi frumos pe dinăuntru. În mod similar, odată cu inventarea Internetului, noi, ca oameni, avem versiunea noastră care există în realitate și o altă proiecție care există în online”, a declarat regizorul Mamoru Hosoda, conform Bad Unicorn.

Cea de-a doua proiecție constă în filmul Alcarràs (2022) regizat de Carla Simón, producția este în catalană și spune povestea unei familii de agricultori care obișnuiau să se ocupe cu producerea, culegerea piersicilor. Acesta era obiceiul care îi aducea împreună și le menținea traiul de viață. Însă lucrurile iau altă întorsătură când există posibilitatea de a instala niște panouri solare pe terenul unde se află livada, moment în care observăm că unele activități sunt esențiale așa simple în relațiile dragi.

 Filmul s-a bucurat de numeroase aplauze, urmate de nostalgii potolite cu o  poftă de piersici, iar plus de asta a fost primul produs cinematografic în limba catalană care a câștigat Ursul de Aur.

Pentru mine tu ești Ceaușescu (2021), r. Sebastian Mihăilescu nu este un film declarativ pentru regimul comunist. Este considerat un film hibrid între ficțiune și documentar prezintă niște adolescenți care s-au înscris la castingul pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu tânăr, în anii 1930. Pentru mine tu ești Ceaușescu  este filmul pe care trebuie să-l vadă toate generațiile de dinainte și după 1989, deoarece aduce în discuție moștenirea regimului privită prin filtrul viitorilor adulți de mâine. 

Pentru mine tu ești Ceaușescu (2021), r. Sebastian Mihăilescu este cel mai bun documentar de la TIFF. 

Programul când vor fi prezentate cele trei filme la Zilele Nordului poate fi consultat chiar aici.

În cea de a noua ediție a Zilelor Nordului sunt incluse 3 filme – Alcarràs (2022) r. Carla Simón,  Belle (2021) r. Mamoru Hosoda, Pentru mine tu ești Ceaușescu (2021), r. Sebastian Mihăilescu – dacă ar fi să alegi unul de care ești mai apropiată – care ar fi acela?

(Râzând) ,,Nu am cum să aleg între cele 3, dar cred că cel mai apropiat de festivalul Zilelor Nordului este Alcarràs, pentru că este un film care atinge o problemă socială serioasă – faptul că micii producători se pierd în favoarea industrializării. Totodată, filmul are și o atmosferă de vară, de vacanță la bunici alături de tot ce înseamnă copilăria celor care am copilărit la țară.”

Filmul Alcarràs (2022) r. Carla Simón spune povestea unei familii care este unită de obiceiul culesului de piersici. Poate adulții zilelor noastre consideră că nu își mai au rostul obiceiuri precum mersul la fân, culesul viei și își doresc pentru noi un job la oraș, la birou. Cum îi convingem că noi totuși  avem nevoie de aceste activități? 

,,Eu  cred că ei făceau lucrurile astea obligatoriu, nu din plăcere și atunci își doresc pentru noi o viață mai ușoară. Și eu am fost la cules de vie, treburi care se făceau la țară, iar acum privind în urmă, mi se par niște momente foarte frumoase, dar într-adevăr, nu știu dacă aș putea face asta zi de zi. Adulților trebuie sa le explicăm că nouă ne aduce un bine, poate unii își vând casele de la țară, dar cei de la oraș le caută,  cel puțin pentru mine o casă la țară este un vis care sper să devină realitate.”

Apropo de filmul Pentru mine tu ești Ceaușescu (2021), r. Sebastian Mihăilescu, sunt tineri care plâng după vechiul regim pentru că le-au fost spuse povești pozitive despre acea perioadă. Ce ar trebui ei să știe și nu le-a fost spus încă? 

,,Filmul încearcă să evite să îți spună ce ar trebui să faci pentru că până la urmă fiecare face ce vrea, pentru că de asta nu mai trăim în comunism.  Cu asta trebuie să începem dialogul cu tinerii – faptul că  pot alege. Atunci trebuia să faci ce ți se spunea. De fapt filmul vrea să-ți arate că tinerii nu știu prea multe despre N. Ceaușescu, însă au puterea de înțelegere a contextului și pare că nici unul nu-și dorește vremurile alea. Spre deosebire de generația mea, cred că tinerii sunt mult mai dispuși să îi accepte pe cei din jurul lor chiar dacă sunt foarte diferiți de ei. În adolescenta mea, în liceu, totul era despre găști, cine nu era ca noi nu era bine deloc, era rău de tot să fii altfel. Acum, deși înțeleg că sunt diferiți, sunt mult mai inclusivi decât suntem noi, iar asta este o veste foarte bună.”

Ce au nou generațiile de azi  față de cele din urmă?

,,Curaj și informație. Eu am crescut în Moldova unde ești cumva crescut cu vorbele «capul plecat, sabia nu-l taie». Este una dintre expresiile pe care o auzi des, trebuie să crești cu un soi de modestie continuă, dar te trage destul de mult în urmă, noi nu aveam curajul nici să spunem ce gândim sau să ne revoltăm. Ce mă sperie în schimb la generatia asta este marea hotărâre pe a face bani. Mulți bani dintr-o dată! ”

Atunci cum convingem generațiile că merită investit în pasiunea lor, în comunitate, iar banii pot rezulta de aici, nu doar din marile corporații?

,,Noi avem lipsa  educației financiare în primul rând. Ție pentru ce îți trebuie bani? Fiecare are  o definiția a fericirii. Tinerii trebuie ajutați să-și definească ce vor să facă și apoi, după ce îți dai seama că tu nu ai nevoie de 2000 de euro lunar ca să trăiești, ci vrei un salariu de 2000 de euro că așa ai auzit tu că poate câștiga nu știu cine. În funcție de nevoile și dorințele tale îți dai seama că tu ai nevoie de o sumă și te întrebi unde o poți face? Sigur, poți să o faci într-o corporație care poate ar fi mai ușor, dar te face foarte nefericit. Pentru ajungi la întrebarea «tu pentru ce muncești?». Muncești pentru că-ți place ție sau muncești ca să îndeplinești visurile altora?”

Revenind la cel de-al treilea film, când ai lucrat la  Belle (2021) r. Mamoru Hosoda, ai descoperit și comunitatea tinerilor care iubesc anime – despre care nu știm mai mult decât etichete. Tu ce ne poți povesti despre ea?

,,Am început să o cunoscut încetul cu încetul și observ că este o zonă de sensibilitate diferită, cultura asiatică este mult mai atentă la detaliile care țin și de spirit și de oamenii de lângă. Am descoperit că în această comunitate anime sunt persoane de 20 – 25 de ani și sunt foarte mișto. Când au auzit că o să aducem un film anime, au fost săritori și chiar voiau să se implice. ” 

Crezi că cinematografia poate fi podul de comunicare între generatii?

,,Sigur că da, pentru că explici prin povești. De exemplu: dacă tu vrei să-ți exprimi un sentiment de singurătate și te duci la bunici sau părinți să le spui că te-ai simțit în felul acesta, poate o sa spună «hai mă, lăsați-mă cu dramele voastre de adolescenți», dar dacă te uiți cu părinții la un film și vezi singurătatea și cum evoluează un personaj, este mai simplu să i-l explici apoi.”

Dacă cineva vrea să pornească un eveniment într-o comunitate, să zicem un sat sau un oraș mic, de ce unde ar trebui sa pornească? De la istoria locului, felul în care arată, oamenii în sine?

,,Cred că ar trebui să petreci puțin timp în comunitatea respectivă  să vezi cum  sunt ei ca oameni. Dacă se ajută, dacă se ignoră între ei sau dacă sunt genul de oameni unde se taie între ei…de exemplu satul de unde vine tatăl meu este  undeva din județul Galați și i se mai spune și «satul cuțitarilor». Ei bine, acolo eu nu m-aș risca să mă duc să fac evenimente cu alcool și concerte. Sau dacă am un sat cu 5 tineri, nu o sa mă apuc sa fac un festival pentru tineri pentru că nu am pentru cine să-l fac. Dacă vrei să faci un festival într-o comunitate trebuie sa echilibrezi  ceea ce vrea publicul și de ce are el  nevoie.”

Ce lucru bun mi-ai putea spune despre Dorohoi?

(Râzând) ,,Aș putea spune foarte multe lucruri despre Dorohoi mai ales despre oamenii de acolo că sunt foarte calzi. Dorohoi este exact satul ăla care crește un copil, eu sunt un copil crescut de tot satul. Când rămâneam la bunici și ei plecau la câmp mă lăsau la vecina 1, vecina 2, vecina  3, depinde care era în ziua respectivă. Cred că doar acolo poți să mai lași un bătrân singur și știi că o să vină cineva la el. De asemenea, la Dorohoi este un liceu foarte bun cu o grămadă de copii care au plecat în o mie de țări și fac o mie de lucruri foarte mari, în continuare educația, în zona aia de Nord a Moldovei este foarte importantă.”

Tu ce crezi că  îți aduce voluntariatul ce altceva nu ar putea să o facă?

Monica Felea: ,, Voluntariatul te duce către oameni foarte mișto. Cei care fac voluntariat sunt neobișnuiți, nu sunt dintre cei pe care-i întâlnești la școală, ci sunt 10% dintre ei.  Plus de asta dobândești și respectul față de cel de lângă și înveți lucrul în echipă.”

Suntem la cea de a noua ediție, fiind tineri, în contact cu arta și diverse comunități mereu, vouă ce v-ar plăcea să facem în viitoarele ediții de Zilele Nordului?

,,Zilele Nordului chiar  este un festival care are de toate, este cam greu să spui că vrei ceva în plus la el. Mi-ar plăcea pe copiii ăștia, alături de care am lucrat anual ca voluntari, să-i văd făcând mai multe lucruri. Pe mine mă impresionează la Zilele Nordului poveștile acestor voluntari care lucrează în Botoșani, Suceava și își iau concediu și vin la Zilele Nordului să facă voluntariat și unii chiar au niște povești triste, însă când vezi toată bucuria lor și cum evoluează, te emoționezi.”

Ai o amintire de la Zilele Nordului pe care vrei să ne-o dai și nouă?

,,Uite, îmi amintesc că anul trecut am făcut niște ateliere de foto-video susținute de Sorin Florea și Adi Bulboacă. Sorin la prima întâlnire i-a întrebat «ce ar vrea ei să facă să se întâmple în Darabani?». La început toată lumea s-a plâns de toate problemele locului, apoi una dintre fete, care avea 17 ani, a spus că și-ar dori foarte mult să aibă un club de debate și de teatru. Iar la un moment dat, pe parcursul acestui an, i-a scris lui Sorin și i-a spus că a făcut o mică trupă de teatru, chiar și un un spectacol cu public. Atunci Sorin a început să se agite tot și a considerat o idee foarte bună să vină la Festivalul Ideo Ideis. Victoria ei, care este doar a ei, este că a făcut acest club de teatru pentru că cineva a încurajat-o și i-a zis că  «băi se poate!». Acesta este genul de lucru care îți transmite că poate nu vei schimba toți adolescenții din Darabani pentru că se întâmplă Zilele Nordului, dar dacă tu reușești pentru câțiva oameni și le dai curajul, este enorm.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *