Atelierul de teatru la #ZN9

Atelierul de teatru este o trupă de adolescenți pasionați de artele spectacolului din Botoșani, alături de care ne bucurăm în a #noua ediție la Zilele Nordului. Vin cu dorința de a transmite un mesaj pentru adulții cu puteri – despre plecarea a milioane de părinți români plecați la munca în afară. 

Sunt acei părinți care formează diaspora, un stâlp pe care România s-a sprijinit deseori.  Avioane de hârtie de Elise Wilk este o piesă de teatru emoționantă despre victimele nevăzute ale sistemului corupt – copiii, dar și despre părinții care construiesc un munte de dor între ei și proprii copii, iar singura legătură dintre ei care mai rămâne sunt niște avioane de hârtie. 

Pentru a ne apropia și mai mult de conceptul echipei și felul în care au creat spectacolul am realizat un interviu colectiv cu membrii Atelierului de Teatru. 

Mi-ați putea spune cu ce ați vrea să rămână publicul după ce va vedea piesa Avioane de hârtie de Elise Wilk din cadrul festivalului Zilele Nordului ?

,,Am vrea ca publicul să înțeleagă faptul că acești copii sunt victime – victimele unui sistem defect. Avioane de hârtie este o poveste despre prietenie, adolescență, despre dragoste, violență fizică și psihică, toate pe fundalul plecării părinților la muncă în străinătate.”

Ce reprezintă aceste avioane de hârtie de fapt?

,, Avioanele sunt obiecte  total inofensive într-o lume care se degradează constant, Ele aduc doza de naivitate și speranță necesară personajelor care trec printr-un șir de greutăți.  Sunt o șansă de a te salva și, totodată un drum de legatură dintre  duritatea prezentului si universul îndepărtat al copilăriei”

Cum s-a născut și evoluat Atelierul de Teatru?

,,Ceea ce ne ține împreun și ne ajută să lucrăm împreună este dedicarea. Deși suntem diferiți și suntem în trupă din diverse motive, ne asemănăm prin pasiunea și prin intensitatea cu care iubim teatrul. Pentru fiecare dintre noi trupa este ca o a doua  casă, dar se diferențiază de familie prin faptul că alegem zilnic să petrecem timp împreună și  să creăm.  De asemenea, primim foarte multe înapoi și mă refer strict la lecții  pe care le înveți despre viață și care te ajută și în afara trupei, care te ajută să evoluezi. Dedicarea inseamna iubire si trupa noastra este definită de acest sentiment.”

Ce prim lucru bun vă vine în minte și mi l-ați putea spune despre Botoșani?

,,Primul lucru care îți vine în minte când te gândești la Botoșani probabil este faptul că este un oraș mic, restrâns. Dar cu toate acestea, poți găsi multe lucruri de făcut.”

Dacă ați putea include tot publicul de la Zilele Nordului în atelierul vostru de teatru ce l-ați învăța prima dată și de ce?

,,Dacă am putea include publicul de la ZN în Atelierul de teatru, primul lucru pe care l-am învăța este încrederea. Fiecare membru vă poate spune că încrederea este un lucru esențial pentru realizarea unui spectacol, deoarece se formează legături între noi pe parcursul repetițiilor, iar pe scenă trebuie să acționăm ca un tot, să știm că în orice situație ne susținem unul pe celălalt.”

Suntem la cea de a #noua ediție a festivalului Zilele Nordului, credeți că  ne puteți împărtăși ce v-ar plăcea să facem în următoarele Zile ale Nordului?

,,Credem că niște workshop-uri de orice natură care să unească tinerii ar fi foarte eficiente, pentru că în felul ăsta, dincolo de un festival unde toată lumea se simte bine cu prietenii, ar fi un festival care coalizează noua generație.”

În spectacolul Avioane de hârtie de Elise Wilk vor juca: 

Darina Știr

Rareș Lemni

Teddy Ștefănescu

Bianca Angelescu

Andreea Onișoru

Andrei Asiminicesei

 În procesul de creație au ajutat Lenuș, Toma și Gelu Rîșca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *