La Darabani, în județul Botoșani, pe cotul Prutului, există patru stejari legendari, sădiți, se spune, de către însuși Ștefan cel Mare.
Sfârșit de august, căldură mare. 1470. În data de douăzeci, câteva zile mai devreme, oastea moldovenească a reușit să îi împingă afară din țară pe soldații Hoardei de Aur. Bătălia a avut loc la Lipnic – în nord-estul Basarabiei de azi – și s-a terminat cu pierderi grele pentru tătari. Fratele și fiul hanului Mamac au căzut prizonieri, iar legenda spune că temutul han a trimis atunci în tabăra română o sută de soli, să-și ceară prizonierii înapoi sub amenințarea unor noi atacuri tătărești. Ștefan cel Mare ar fi răspuns, se pare, spintecându-l în bucăți pe fiul hanului chiar în fața solilor, apoi ucigând nouăzeci și nouă dintre ei. Pe ultimul l-a trimis, cu nasul tăiat, înapoi în tabăra tătărască, să spună marelui han ce a văzut. Că așa erau vremurile atunci.
Câteva zile mai târziu, întorcându-se spre capitala Suceava, domnitorul și oștirea lui au trecut Prutul pe teritoriul Darabaniului de azi, unde au hotărât să facă popas. Pentru că nu au găsit umbră să-i adăpostească de canicula din august, domnitorul ar fi sădit patru stejari, câte unul în fiecare dintre colțurile unui pătrat imaginar.
Sute de ani mai târziu, e nevoie de patru bărbați ca să poată înconjura oricare dintre stejari cu mâinile. Acum câteva decenii era unul dintre locurile preferate de către dărăbăneni pentru picnicuri, pentru serbări populare și pentru plimbări. Datarea cu carbon a confirmat vârsta stejarilor, iar Poiana a devenit monument istoric.
Din păcate timpul și nepăsarea au lăsat urme adânci în poiană, unde un stejar a murit după repetate acțiuni de vandalism, iar iarba, cărările sau băncuțele de altădată au devenit numai amintire.
Asociația Nord și-a propus să reamenajeze poiana în 2014, pentru a o reda circuitului turistic și de agrement. După un maraton caritabil care a adus donații de la dărăbăneni stabiliți pe trei continente, după implicarea Primăriei și a Ocolului Silvic din Darabani, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare a intrat în reamenajare. Proiectul a fost condus de către biroul de peisagistică OPNA Landscape Culture din Cluj Napoca, care s-a implicat pro bono atât în design, cât și în coordonarea lucrărilor. Cu sprijinul voluntarilor – studenți la arhitectură din București și Cluj, precum și elevi din Darabani – poiana a prins o viață nouă la mijlocul lunii iulie 2014.
„Am reușit să toaletăm zona, să instalăm porțile de trecere, semnele de direcționare, aleile și băncile din grinzi. În octombrie vom planta și gardul viu care va împărți mai bine spațiul în poiană și care-i va da aerul unei încăperi speciale, unde poți să admiri în tihnă măreția stejarilor. În această vară sperăm să putem consolida și drumul de acces către poiană, cu sprijinul Primăriei Darabani și a doi oameni de afaceri din localitate, domnul Gheorghiciuc și domnul Caba, care vor dona pietrișul necesar reparării drumului. Proiectul gândit de prietenii și partenerii noștri de la OPNA Landscape Culture este unul simplu și de efect, o intervenție neintrusivă și abia așteptăm ca dărăbănenii și turiștii să se poată bucura de noua poiană”, declară Alex Teioșanu, co-fondator al asociației Nord.
„Pentru noi a fost o experiență grea, dar frumoasă și provocatoare. Partea grea a fost legată de aspectele tehnice, locația într-un mediu forestier departe de localitate, transportul materialelor și al sculelor pe un drum de pământ desfundat de ploile abundente, lipsa surselor de curent și apă… toate astea au făcut ca lucrarea sa fie mult mai dificil de realizat decât în interiorul orașului. Dar asta vom uita și ne vom aminti doar de bucuria voluntarilor care s-au implicat foarte entuziaști în proiect și de cadoul cel mai de preț pe care noi îl primim de la o lucrare: imaginea de final cu lucrarea finalizată, când te plimbi în liniște prin ea și simți oboseala bună, mândrie și bucurie pură. E o senzație priceless. Le mulțumim partenerilor de la Asociația Nord pentru invitația de a ne implica în acest proiect”, a declarat Alexandra Teodor, reprezentantul OPNA Landscape Culture.
Reamenajarea Poienii celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare este o activitate de pe agenda festivalului „Zilele Nordului”, găzduit la Darabani în perioada 8-10 august 2014.
Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova. Adunând laolaltă artiști și turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord, festivalul își propune să contribuie la revitalizarea urbană, socială și culturală a acestei regiuni și la promovarea ei în rândul românilor de pretutindeni. Festivalul este organizat de către asociația Nord, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani. Mai multe informații pe site-ul www.zilelenordului.ro.
Pingback: 100 pentru Nord | Zilele Nordului 2014