Trupa Orfeus este o trupă tânără și recent apărută pe scena din Darabani, județul Botoșani. Totul a pornit când o mână de tineri din Liceul ,,Dimitrie Cantemir” au aflat de Festivalul de teatru ,,Lyceum” din Botoșani, de acolo au spus: ,,vrem și noi!”. Au avut nevoie doar de puțin curaj și dorință, așa că au reușit. Se descurcă atât de bine, încât ne-am văzut și noi cu ei la cea de a #noua ediție a festivalului Zilele Nordului.
Am vorbit mai multe cu Andreea Șurubaru, coordonatoarea trupei Orfeus și elevă a Liceului ,,Dimitrie Cantemir” din Darabani. De la jurnalele și caietele de schițe pe care le ține, Andreea se ocupă de scrierea textului, cât și de crearea relațiilor între personaje. Piesele spectacolelor sunt originale, iar prin ele tot ce vor să facă este să ofere voință.
Cum s-a înființat trupa Orfeus?
,,Trupa Orfeus își are originea în luna aprilie 2022. De la prima noastră experiență pe scenă, pe când eram doar 7 membrii în trupă, am trăit experiențe noi care ne-au construit, în primul rând ca oameni, apoi ca actori începători. Suntem mai buni, mai dedicați și, desigur, mai dornici în a transmite celor din jur cât mai intens ceea ce simțim.”
Voi ce sarcină credeți că mai are teatrul în aceste timpuri influențate de lumea digitală?
,,Lumea digitală nu ar putea să ia locul teatrului niciodată, e clar. Iar teatrul ar trebui să ne amintească să simțim prin intermediul mai multor arte, relații, fapte, decât prin niște programe printr-o carcasă de metal.”
Cum s-a desfășurat procesul de creație a piesei ,,Introspecție”?
,,Piesa «Introspecție: a privi în jur» e latura noastră sensibilă, aș putea spune, este o parte din povestea noastră. Ideea mi-a venit atunci când am realizat câte aș fi avut de pierdut dacă aș fi ascultat vocile negative din capul și din jurul meu. Ar fi putut deveni una dintre ideile pe care le rătăcesc prin caiete și prin minte doar pentru că nu am curajul de a le duce până la capăt. Cât despre istoria scenariului, în primă fază a fost doar «Introspecție», un spectacol caritabil, format din primul act al spectacolului de acum, pe care l-am jucat în Darabani, pe 1 Iunie. Când am aflat despre Zilele Nordului și tema de anul acesta, am realizat că subiectul ăsta merită dezvoltat mai mult.”
Ce v-ați dori să lase în inima și mintea oamenilor spectacolul Introspecție?
,,Publicul să simtă ceea ce simțim noi la finalul spectacolului când îi vedem aplaudându-ne cu zâmbetul pe buze și ochii umezi, care e cel mai super sentiment. Și, desigur, vrem ca ceilalți să știe că nu sunt singuri, că ajutorul e la un cuvânt distanță, la fel ca primul pas spre schimbare. Piesa aceasta ar trebui să încolțească în interiorul privitorului măcar un grăunte de voință, care să pună ușor, ușor stăpânire pe sufletul acestuia și să-i ofere un impuls atunci când se va confrunta cu probleme asemănătoare precum cele pe care le-am pus noi în scenă.”
Cum arată dinamica unei trupei Orfeus?
,,E cert că nu ne plictisim. Sunt multe idei, multă pasiune. Nu am avut niciodată un coordonator profesionist, care să aibă experiență în domeniu. Tot ce știm e pură pasiune, repet, și ce am învățat unul de la celălalt Noi creștem împreună, aș putea spune.”
După părerea voastră, voi cum ați menține o comunitate activă și interesată de cultură?
,,Prin mai multe spectacole de teatru care să vorbească deschis despre problemele pe care le întâlnim în viața de zi cu zi, pentru ca oamenii să realizeze importanța artei. Asta încercăm și noi, prin trupa noastră, să promovăm apropierea și autocunoașterea prin cultură într-o zonă în care teatrul nu primește atenția pe care o merită.”
Suntem la cea de a noua ediție a festivalului Zilele Nordului, dacă ați putea adăuga ceva la următoarele ediții care ar fi acel lucru?
,,Adevărul e că iubim această idee, de Zilele Nordului. Suntem recunoscători organizatorilor, deoarece ne-au inspirat și ne-au făcut să realizăm că avem și noi o șansă în a crea ceva frumos. Ne-am dori, însă să existe mai multe activități pe o perioadă mai îndelungată, nu doar trei zile pe an, ceva statornic, care să implice tinerii și să-i ajute să își dezvolte aptitudinile, promovând Nordul țării și oamenii minunați și capabili de aici, mai mult decât până acum.”