Trupa CEVA la #ZN9

 

Nu de mult, mai exact în 2018,  un grup de adolescenți s-au gândit că au nevoie de CEVA nou. Au pus orașul Târgu Neamț la cale și au înființat Centrul Educațional de Arte Performative CEVA –  un spațiu de creație și gândire critică unde activitățile sunt orientate doar spre Comunitate, Educație, Viitor și Artă (CEVA). Din dorința de a retrezi interesul locuitorilor din Neamț, dar nu numai, pentru cultură.

 

Foto credit: Alex Anton

Anul acesta la Zilele Nordului  trupa de teatru CEVA vine cu un spectacolul ,,Ia mai zi ceva” care pune în discuție preconcepțiile oamenilor față de artă, ridicând întrebări precum: ce e arta?  ne interesează să facem artă așa cum se așteaptă lumea să facem artă? care e arta mea?  cum o să arate arta în viitor? de ce e o artă este mai artă decât alta?

Regie și dramaturgia aparține  colectivului, apoi a fost adaptată cu ajutorul Irinei Slate, Daniel Chirilă și Jo Brăilescu.

Din distribuție fac parte tinerii Tămăscălaru Daria, Raluca Chiper, Neculae Nemerenco, Alexandru Mălnici, Jo Brăilescu, Mara Tarhon, Iulian Stoian, Adelina Stan, Elena Bogdan, Daniel Chirilă, Ada Ciocârlan.

Ne-am  agățat de spiritul tânăr și curios al acestui grup și nu ne-am putut abține să nu facem un interviu despre ce simt ei că au nevoie adolescenții de fapt sau comunitatea locală.

Răspunsurile acestui intervin aparțin tuturor membrilor din trupă.

De ce ar trebui să vină cât mai mulți oameni la spectacolul  ,,Ia mai zi ceva” r. Irina Slate, din ultima zi de festival?

,,Spectacolul aduce în prim plan o discuție despre arta, într-o versiune nuanțată și accesibilă tinerilor, dar care își păstrează și latura psihologică și emoțională în relație cu procesul creativ. ,,Ia mai zi ceva” este un spectacol, în special, pentru și despre tineri. Conceptul, de la idee – text – interpretare aparține adolescenților din trupă, apoi au primit ajutorul colegilor noștri Irina, Jo și Daniel.

Cum a pornit această producție teatrală cu un titlu atât de atipic?

,,Anul acesta a venit rândul artei, așa că un grup de 9 adolescenți au pornit să cerceteze și să dezbată fix conceptul de artă, să formeze un discurs neconvențional asupra ei, dar să-și răspundă și la întrebări.”

Ce rol joacă arta teatrală într-o lume din ce în ce mai digitalizată?

,,În primul rând, avem nevoie de artă accesibilă, dar care să și intrige și să ne ajute la dezvoltarea creativitatii și subiectivismului. Implicit, să fim expuși la cât mai multe forme de artă, ca noi,  adolescenții, să nu fim limitați doar la arta tradițională. Să fim încurajați să explorăm universul artistic făcând apoi și noi,  din ce am observat și am apreciat, arta.”

Ce rol joacă arta teatrală într-o lume din ce în ce mai digitalizată?

,,Cel al unicității și al improvizației care se găsesc în teatru și fac loc exprimării libere, transpunerii de emoții brute și reconectării cu alți oameni.”

De ce cred adultii că au nevoie adolescenții și de ce au ei nevoie de fapt în materie de evenimente

,,În ziua de azi, dar și în ziua de ieri, adultii ocupă cumva acest rol autoritar, impunător fără a lua în considerare propriile dorințe și nevoi. Deși ei poate cred că fac o mișcare potrivită critică, ea este distructivă. Iar asta din cauză că există o lipsă de implicare în organizarea activităților socio-culturale pentru adolescenți. Cei tineri au nevoie de evenimente nonformale calitative, promovate onest și viguros, totodată ei trebuie încurajați să-și organizeze propriile contexte comunitare cu susținere socială și financiară.”

Festivalul Zilele Nordului vrea să pună în valoarea atât orașele, cât și satele din Moldova. Despre orașul vostru, Târgu Neamț ce lucru fain vă vine în minte?

,,În primul rând, noi adolescenții înclinăm spre spații sigure de socializare, accesibile, unde nu ne costă nimic să petrecem timpul, iar aici ne referim la cafenele, restaurante, etc. În sensul acesta, pădurea, triajul, stadionul și toate spațiile din aer liber sunt cele mai vizitate, din pricina acestei siguranțe și sentimentului de apartenență în comunitatile tinere și precare financiare.”

Suntem la cea de a #noua ediție ne-ați putea spune vouă ce v-ar plăcea să facem în viitoarele ediții de Zilele Nordului?

 ,,Credem că nu ar strica, și ar putea fi chiar o completare bună, ca-n următorii ani  să existe ateliere ținute de adolescenți, ca noi, cu înclinații artistice, să fie cu intrare deschisă și, totodată, să se concentreze pe împărtășirea opinii,  abilități sau pur și simplu organizate cu scopul formării unor contexte sociale constructive. Ateliere de murală, street art, improvizații, scriere sau canto, de ce nu.

Trupa CEVA se află în turneu național, așa că dacă nu ai reușit să îi vezi la Eforie Sud, Buzău, Slănic Moldova sau Iași, ai ocazia în ultima zi de festival, 14 august, ora 18.00, Teatrul de vară Darabani.

Dacă ești iubitor al teatrului, freelancer în domeniul artelor, spectator  în trecere și te-ai întrebat vreodată ,,ce mai este artă astăzi?” – e posibil ca Trupa CEVA să îți ofere posibile răspunsuri.

#thinkaboutit at #ZN9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *