Tururile Nordului: „DARABANI CITY” – tur ghidat organizat de ZN8, duminică 29 August 2021

OBIECTIVE:

Conacul Balș (Muzeul Nordului), Prima Școală Sătească de Stat din Moldova, Aleea Rătușanu, Biserica Sf. Nicolae, Ulița Mare, Casa Leon Dănăilă, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, Casa Ioan Iacob Hozevitul Horodiștea, Delta Nordului.

DATELE TURULUI

ÎNSCRIE-TE AICI (sau în formularul din josul paginii)

Participarea la tururi este disponibilă prin înscrierea pe formular a participanților la Atelierele Nordului (gratuit) și tururor celor care au un bilet/ abonament activ la Zilele Nordului. #AteliereleNordului este un proiect finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

  • Orar: 09:00 (Întâlnire la Muzeul Nordului) – 16:15 (Darabani)
  • Tur mixt: pietonal Darabani și rutier (Str. Câmpeni-Darabani, Horodiștea-Păltiniș și retur)
  • 40 km (1 oră de mers pe jos, 1 oră de autocar + 3.5 ore de vizite și sightseeing)
  • 8 obiective principale
  • Vizualizare tur în Google Maps aici: https://goo.gl/maps/gPpG8BneUVBsMjzSA

DESCRIERE

Turul „Darabani City” propune o plimbare lentă în „ținutul Nordului”. Este vorba despre un mic teritoriu intim atașat de orașul Darabani, în care oaspetele festivalului Zilele Nordului se va simți ca acasă în cele 4 zile. Este un tur care se poate face și pe cont propriu (self walk/drive), însă noi propunem o vizită angajată, atentă, în care oamenii locului vor fi ghizii noștri, în care vom înțelege mai bine structura intimă a vechiului târg al Darabaniului. Turul pietonal ne va introduce în locurile importante ale orașului: casa boierului care a înființat târgul, locul primei școli de Stat în limba română, biserica principală a orașului, principala personalitate contemporană a urbei. Apoi, vom lua autocarul și vom parcurge zonele naturale puțin explorate: Poiana lui Ștefan cel Mare și Valea Prutului la locul numit „Delta Nordului”, iar la final vom merge în pelerinaj la „Casa unui Sfânt”. Toate acestea ne vor apropia mai mult de Nord și de valorile sale. 

PROGRAMUL TURULUI*

09:00 Plecare din Darabani. Loc de întâlnire: Conacul Theodor Balș / Muzeul Nordului.

09:10 Vizita Muzeului Nordului. Vom explora vechiul conac al lui Theodor Balș (zis Toderaș, 1790-1867), boier moldovean care a înființat un târg pe moșia sa de la Darabani, către 1830. A fost hatman (ministru de interne) și mare logofăt (echivalentul primului-ministru) în timpul domnitorului Moldovei Mihail Sturdza. Rolul inițial al clădirii a fost reședință boierească (inițial aproape 30 de încăperi) pe moșia sa din Nord, în jurul căreia s-a dezvoltat în timp târgul. Vom înțelege diferitele roluri ale edificiului de-a lungul timpului (Judecătorie, Primărie, Poliție) și rolul actual de Bibliotecă și Muzeu. Muzeul, înființat în 2014, deține peste 500 de exponate reprezentative pentru nordul Moldovei, dar mai ales pentru Darabani și împrejurimi, grupate în colecțiile: Colecția de Istorie, Militaria, Epoca Comunistă, Colecția Lucian Valea.

09:45 Prima Școală Sătească de Stat din Moldova (str. Ion Vodă 14). Edificiul mai dăinuia în pragul Revoluției din 1989, iar în anii de tranziție care au urmat, acesta s-a autodemolat. Ne propunem o incursiune în imaginație, în trecutul învățământului din Moldova și în aspirațiile contemporane ale Asociației Nord de a reconstrui edificiul care a marcat un nou început pentru educația laică obligatorie, susținută de Stat. Se dorește ca viitorul muzeu să fie reconstituit din materiale tradiționale, cu specialiști în patrimoniu sprijiniți de localnici și să devină un centru educațional interactiv pentru elevii din zonă.

10:00 Aleea Rătușanu (Strada Teodor Balș). Vom traversa o veche cărare ce leagă Ulița Mare de Conacul Balș, peste un mic pârâiaș. Vechiul nume de „Rătușanu” i se trage de la numele singurului rezident al acesteia, la un moment dat. Se pare că la capătul acesteia ar fi locuit Simion Oieriu, un localnic evreu care s-a remarcat in timpul foametei din 1946 aducând remorci cu cereale celor nevoiași, din agoniseala sa. Astăzi aleea este asfaltată, a primit și un pod onorabil și se remarcă prin aliniamentul îngrijit de tei și brazi. Aceasta ne invită la o plimbare romantică, iar complexul Fecioraș nou înființat ne atrage să ne tolănim pe terasa sa. 

10:15 Biserica Sf. Nicolae, ctitorie a logofătului Theodor Balș, a fost construită între 1834 și 1840. Se spune că ar fi fost inspirată din Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol, iar însuși Th. Balș ar fi mers acolo să primească autorizație. Într-adevăr construcția este de inspirație bizantină, cu un mic pridvor la intrare, apoi pronaos cu cafas (balcon pentru cor) și amvon (balconaș pentru preot la slujbele mari). Deasupra naosului, principala încăpere, vom admira măreața cupolă. Biserica este cunoscută pentru icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, lângă altar.

10:45 Ulița Mare (str. 1 Decembrie). Vom traversa principala stradă a Darabaniului, care s-a născut odată cu târgul. Aici au existat acele „binale”, clădiri ale comercianților majoritari evrei, numite și dughene (magazine) care adăposteau diverse afaceri. Astăzi acestea au dispărut, însă pe locul lor au apărut magazinașe contemporane, terase și restaurante, magazine de îmbrăcăminte, coaforuri, cofetărie. Strada Pieței, o alee pietonală care înconjoară Parcul Central, va fi pentru noi o mică scenă a spectacolului urban în zi de sărbătoare.

11:00 Casa Leon Dănăilă. Vom ajunge pe jos la unul din rarele muzee private dedicate unui savant în viață, care și-a donat casa pentru comunitatea locală. Este vorba despre reputatul membru al Academiei Române, considerat părintele neurochirurgiei românești. Custodele muzeului și inițiatorul ideii unui astfel de muzeu, poetul Victor Teișanu, ne va introduce în încăperile în care poetul și-a trăit copilăria (Camera Istoriei) și în camerele care găzduiesc cadouri primite de la delegații internaționale, picturi de valoare, suveniruri personale din călătoriile de peste mări (Camera Artei), icoane de valoare (Camera Credinței) cât și premiile și medaliile obținute de-a lungul timpului (Camera Științei). Doctorul Leon Dănăilă a devenit cunoscut în social media în 2016, atunci când o fotografie cu domnia sa întorcându-se cu metroul noaptea spre casă, de la spitalul unde opera, a devenit virală. 

(continuăm cu autocarul)

12:15 Casa Ioan Iacob Hozevitul din Horodiștea. Vom vizita împreună Casa memorială natală a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul din Horodiștea (comuna Păltiniș). Vom asculta povești despre sacrificiile spirituale și minunile săvârșite de acest călugăr care a sălășluit o perioadă la Mănăstirea Neamț și ale cărui moaște se găsesc în Palestina (Wadi Al-Kelt, lângă Ierichon).

13:00 Delta Nordului (Horodiștea, comuna Păltiniș). Ne vom opri în final să admirăm natura în acest paradis terestru care a luat naștere într-un belciug (meandră abandonată) al Prutului. Aici râul se împarte în patru brațe, cu mici căderi de apă pe sub tuneluri de arbori. Păsările și-au creat aici propriul sanctuar, ceea ce a dat naștere supranumelui de „deltă”. Vom încheia călătoria noastră cu o plimbare prin natură, în ultimul pământ din Nordul României.

14.30 Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare (Str. Câmpeni, Darabani). Vom lua autocarul spre marginea unei păduri a Darabaniului, unde vom poposi într-un loc de legendă, legat de marele domnitor al Moldovei. Se pare că, în incursiunile sale spre Polonia, Ștefan cel Mare ar fi ordonat plantarea a patru stejari (din care mai rămân trei până astăzi), la o distanță de 15 metri unul de altul, ca un fel de sanctuar natural. A fost un loc de picnic preferat de dărăbăneni până de curând, când Asociația Nord, în 2014, a demarat un proiect de reamenajare, alături de un atelier de peisagistică care a implicat studenți la arhitectură din Iași, Cluj, București.

14.50 Teatru: „Hei, tu, vecine!” – Asociația Freelancer în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare. Timp de o oră, vom participa organic la o piesă de teatru care proiectează muzical o parte din gândurile și emoțiile adolescentelor și adolescenților din Târgu Neamț. Piesa tratează ceea ce întâmplă în jurul nostru și situațiile din ziua de azi: oamenii care judecă orice în exces, bullying, rasism, pierderea umanității, alergarea după bani, cursa pentru jobul perfect, bârfa la orice colț al orașului. Dar piesa nu este doar despre adolescenți ci despre toți cei care își pun întrebări.

16:15 Final de tur, la Darabani.

*Unele activități pot suferi modificări. Dar noi ne vom asigura că experiența rămâne sus de tot.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *