OBIECTIVE:
Darabani, Cașcavalul „Buric” de Săveni din Vlăsinești, Muzeul de Arheologie Săveni, Centrul Vechi Botoșani, Conacul Miclescu din Călinești, Cimitirul Evreiesc Nou Dorohoi, Darabani.
DATELE TURULUI
ÎNSCRIE-TE AICI (sau în formularul din josul paginii)
Participarea la tururi este disponibilă prin înscrierea pe formular a participanților la Atelierele Nordului (gratuit) și tururor celor care au un bilet/ abonament activ la Zilele Nordului. #AteliereleNordului este un proiect finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
- Orar: 09:00 (Întâlnire la Muzeul Nordului) – 17:00h
- Tur rutier: Darabani – Săveni – Vlăsinești – Botoșani – Călinești (Bucecea) – Dorohoi – Darabani.
- 170 km (3 ore de autocar + 5 ore de vizite și sightseeing)
- 6 obiective principale
- Vizualizare tur în Google Maps aici: https://goo.gl/maps/xa3UNrbtUVFj3TU39
DESCRIERE
Turul „Descoperă Nordul” propune o imersiune în vechile ținuturi ale Botoșaniului și Dorohoiului. De la geamul autocarului vom admira culmi domoale, sate gospodărite, câmpuri agricole, iazuri, pădurile Culmii Siretului, orășele cochete. Opririle noastre propun mici explorări ale teritoriului: vizită de muzeu, tur de centru istoric urban, degustare de produse locale, vizita unui conac boieresc și a unei ferme, plimbare printr-un cimitir al unei culturi aproape dispărute din peisajul local.
PROGRAMUL TURULUI*
09:00 Plecare din Darabani. Loc de întâlnire: Conacul Theodor Balș / Muzeul Nordului.
09:45 „Cașcavalul de Săveni” îmbrăcat în ceară – degustare la Compania Vlăsie din Vlăsinești, cunoscută la nivel național pentru produsele sale cu o savoare unică. Cașcavalul de Săveni păstrează aceeași rețetă de peste o sută de ani și se dorește a deveni o marcă protejată și recunoscută la nivel european. Dacă avem timp, vom încerca și „Buricul de Săveni” de la producătorul Viofanny din Săveni.
10:30 Muzeul de Arheologie Săveni – scurtă incursiune prin viața și îndeletnicirile omului paleolitic și prin arta eneolitică a ceramicii pictate de Cucuteni, alături de muzeograful instituției, domnul Emil Caramica, un om cu adevărat pasionat. Opțional, vom face o scurtă plimbare prin cochetul orășel Săveni, până la Biserica Sf. Nicolae.
12:00 Centrul Vechi Botoșani. Tur de 1h în Piața 1 Decembrie 1918, Piața Revoluției, Pietonalul Unirii. Botoșaniul este un vechi oraș al Moldovei, la intersecția de drumuri comerciale și la contactul dintre pădurile Culmii Siretului (Dealul Mare) și Câmpia colinară a Moldovei. Orașul are peste 100.000 de locuitori și este cunoscut ca un centru autentic al culturii, păstrător al tradiției generate de mari personalități naționale pe care le găsim în fiecare zi în portofelul personal, imprimate pe bancnote. Turul pietonal va fi o imersiune în arhitectura belle-époque, în tradiția armeano-evreiască a orașului, în stilul de viață actual al locuitorilor.
13:00 Prânzul la „Barista Coffee Shop & Piadina” pe Pietonalul Unirii. Vom degusta două feluri de piadina făcută în casă, o specialitate din regiunea Romagna din nordul Italiei, făcută dintr-o turtă coaptă pe lespede și pliată în două, umplută cu brânzeturi, salam, șuncă, legume. La final ne vom delecta cu un croissant alături de o cafea de specialitate meșterită de un barista priceput al Botoșaniului.
14:30 Vizita Conacului Miclescu din Călinești (oraș Bucecea). Vom vizita parcul dendrologic și salonul principal al conacului vechi de peste 300 de ani. Aspectul actual se datorează restaurării realizate de arhitectul Șerban Sturdza, văr al ultimilor descendenți ai familiei Miclescu. Vom admira o serie de obiecte de artă deosebit de valoroase, mobilier de epocă și o cameră dedicată Reginei Maria care a fost găzduită aici.
16:00 Cimitirul Evreiesc Nou Dorohoi, un spațiu de meditație care vorbește despre trecutul târgului Dorohoiului, despre comercianții și meșteșugarii evrei din trecut, despre istoria zbuciumată a celui de-al doilea Război Mondial, marcată de monumentul Pogromului. Cimitirul păstrează capelele unor rabini și personalități ale comunității evreiești. Parcul și priveliștea sunt încântătoare pentru vizitator. Dacă vom avea timp, vom parcurge pe jos și centrul orașului Dorohoi, un încântător târg al Nordului, cu piața Primăriei, Catedrala Adormirea Maicii Domnului și pietonalul Grigore Ghica.
17:00 Sosire la Darabani.
*Unele activități pot suferi modificări. Dar noi ne vom asigura că experiența rămâne sus de tot.