OBIECTIVE:
Darabani, Rădăuți, Atelierul de Ceramică Neagră Marginea, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Putna, Pantofii de Vicov, Darabani
DATE TRASEU
- Traseu rutier: Darabani – Rădăuți – Marginea – Sucevița – Putna – Vicovu de Jos – Darabani.
- 260 km (4-5 ore de condus) self-drive
- 5 opriri principale (4-5 ore de vizite și sightseeing).
- 9 ore de program de călătorie din care poți alege ceea ce te interesează mai mult.
- Vizualizare traseu în Google Maps aici: https://goo.gl/maps/unXjfsthZC9apFBy8
DESCRIERE
Acest traseu propune explorarea părții nordice a ținutului Bucovinei, la granița cu Ucraina. Traseul este mai lung, presupune plecat mai devreme din Darabani și condus 1,5 ore până la primul popas, Rădăuți. Vei descoperi aici un orășel încântător, cu un frumos centru vechi și clădiri monumentale, unde s-a scris istoria timpurie a Moldovei. Vei continua prin satele din „mărginimea” Obcinii Mari, la Marginea și Sucevița, unde vei descoperi tradiții vechi și artă medievală. Drumul către Putna, aproape un „cul-de-sac” al nordului, este un drum inițiatic către mormântul lui Ștefan cel Mare. La final, vei poposi la atelierele de pantofi din piele naturală de la Vicov, care au marcat peisajul comercial românesc de profil din ultimii 30 de ani.
ATRACȚII
- Orașul Rădăuți – această fostă capitală de județ te va încânta cu siguranță. Îți recomandăm să lași mașina în parcarea mare de pe Str. Piața Unirii, aproape de rondul mare. De aici vei începe o frumoasă plimbare pe pietonalul Unirii unde vei găsi construcții din perioada imperiului Austriei, actualmente ocupate de frumoase magazine de producător, cafenele, restaurante. Aici se găsește Restaurantul Național unde s-a născut faimoasa „Ciorbă Rădăuțeană”, cocheta cofetărie Konditorei. În spatele străzii se găsește Piața Agroalimentară, iar dincolo de aceasta, pe str. Libertății, vei descoperi restaurantele Heraldic și Antique, opțiuni bune pentru orele de prânz. Dincolo de strada Piața Unirii vei găsi clădirile monumentale Sinagoga Mare (sau Templul Mare, vizită cu rezervare la 0230561333), Catedrala Ortodoxă Pogorârea Sf. Duh și grădina publică traversată de calea ferată. Dincolo de aceasta vei descoperi cea mai veche biserică de zid din Moldova, Mănăstirea Bogdana, ctitorită de voievodul Bogdan I către 1360.
- Atelierul de Ceramică Neagră din Marginea – vei descoperi unul dintre ultimele ateliere de ceramică neagră care au existat în trecut pe tot întinsul regiunii Moldovei. Aici, familia Magopăț, aflată acum la a șasea generație, a continuat această frumoasă tradiție și a înființat un atelier cu magazin de desfacere. Lutul este manevrat cu dibăcie, învârtit pe roată, pus la zvântat, șlefuit, crestat cu o cremene după vechi modele tradiționale, ars în cuptoare. Culoarea neagră este dată de tehnica arderii reducătoare a lutului, într-un cuptor care nu permite o aerare suficientă, oxigenul fiind consumat în timpul combustiei. Dacă ajungi în prima parte a zilei poți rezerva o ședință de olărit în care să-ți testezi talentul de olar sau cel puțin să vezi o demonstrație completă. Magazinul generos oferă ceramică tradițională și contemporană, ouă încondeiate realizate de artiști locali, cămăși brodate. La intrare, vechea casă a bunicilor a fost transformată într-un mic restaurant tradițional cu cafenea. În apropiere, la intersecția din centrul satului Marginea, vei descoperi Restaurantul Vatra Satului, un excelent popas de prânz, cu bucătar-șef care s-a întors din Italia cu meșteșuguri culinare noi.
- Mănăstirea Sucevița – Vei intra în atmosfera de la începuturile Renașterii, în curtea acestei mini-fortărețe de 100m pe 104m care adăpostește o capodoperă a artei religioase moldovenești influențată de arta bizantină și gotică, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Biserica „Învierea Domnului”, datând din 1586 de pe vremea Movileștilor, este cea mai mare din acea perioadă. Șapte registre de picturi o împodobesc la exterior, după moda creată în Moldova de Petru Rareș, cu jumătate de secol mai înainte. Impresionează verdele folosit intens la fundalurile scenelor, ca o referință la viziunea orientală asupra Paradisului. Pictura Scara Virtuților te va impresiona încă de la intrare, o referință la atașamentul asceților, al călugărilor, la litera Bibliei și la valorile propovăduite de aceasta, cât și la dragostea pe care Dumnezeu le-o poartă în tot acest drum dificil. Muzeul mănăstirii, pe latura estică a zidurilor, prezintă broderii de valoare excepțională din secolele 15-16, portretele domnitorului Ieremia Movilă și ale fratelui său, Mitropolitul Simion Movilă, epitafuri, casete de argint. În spatele zidurilor mănăstirii, dincolo de gardul proprietății, se află o mică potecă care duce la un delușor panoramic, în care vei putea admira întreaga vale a râului Sucevița.
- Mănăstirea Putna – Acest lăcaș reprezintă probabil prima ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare, sfințită la 1469, ca necropolă domnească și ca recunoștință divină pentru victoriile sale. Edificiul este înconjurat de ziduri, iar intrarea este străjuită de un turn datând din 1757, supranumit și „turnul lui Eminescu” întrucât a găzduit pe poet la serbările Putnei de la 1471. Tot la nivelul zidurilor vei descoperi Turnul Clopotniță și Turnul Tezaurului – singurul rămas de la Ștefan cel Mare. Arhitectura este cea specifică perioadei ștefaniene, iar aici apar pentru prima dată pridvorul închis și gropnița între pronaos și naos. În interiorul bisericii, mormântul lui Ștefan cel Mare reprezintă un adevărat loc de pelerinaj pentru toți românii. Muzeul medieval al Mănăstirii Putna adăpostește Tetraevangheliarul de la Humor (1473), cu chipul domnitorului, broderia de mare valoare a acoperământului soției voievodului, Maria de Mangop, obiecte religioase de mare valoare din secolele 15-16. În apropiere, la 2 km de mănăstire, vei găsi Chilia lui Daniil Sihastrul, o grotă săpată într-o stâncă de pe valea pârâului Vițău, sub stânca Șoimului, în care a viețuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul.
- Pantofii de Vicov – îți propunem o incursiune în „Patria Papucilor”, aflată în orașul Vicovu de Sus și comuna învecinată Vicovu de Jos. Aici sunt peste 30 de firme, asociații și persoane fizice autorizate care produc încălțăminte de calitate, din piele naturală. Se pare că tradiția a pătruns în zonă în perioada interbelică, prin intermediul unui meșter pantofar ucrainean. Astăzi circa 2000 de persoane din zonă lucrează în această industrie care a luat avânt după Revoluția din 1989. Cea mai mare fabrică este Marelbo, iar ceea ce impresionează este că aceasta a fost înființată de un fost ucenic al unui atelier local, care a trebuit să împrumute bani pentru a-și achiziționa prima mașină de cusut, iar astăzi are peste 600 de angajați, 40 de magazine în România și cu contracte în străinătate. Liceul tehnologic din Vicovu de Sus are clase speciale pentru formarea în industria încălțămintei. Noi îți recomandăm să ajungi cel puțin la Marelbo, Lucas Shoes, Moldoveanu, Nicolis, Icosil, Iedera sau Geoviss.
- Retur la Darabani, la finalul după-amiezii, înainte de începerea concertelor.