Tururile Nordului: Traseul „ENESCU 140”

OBIECTIVE:

Darabani, Casa Enescu din Liveni, Coffee-break Dorohoi, Casa Enescu-Cosmovici din Mihăileni, Biserica ortodox-catolică din Hilișeu-Crișan, Prânzul la Dorohoi, Muzeul Memorial George Enescu din Dorohoi, Darabani.

DATE TRASEU

 • Traseu rutier: Darabani – George Enescu (fost Liveni) – Dorohoi – Mihăileni – Hilișeu-Crișan – Dorohoi – Darabani.
 • 130 km (2,5 ore de condus) self-drive
 • 7 opriri principale (4-5 ore de vizite și sightseeing).
 • 7 ore de program de călătorie din care poți alege ceea ce te interesează mai mult.
 • Vizualizare traseu în Google Maps aici: https://goo.gl/maps/ND8PoeFVtiK7BgmVA

DESCRIERE

Acest traseu propune o incursiune într-o mică porțiune din fostul județ al Dorohoiului, pe urmele copilăriei lui Jurjac, copilul precoce care a marcat muzica românească clasică, de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani. Ne aflăm în vechea „Țară de Sus” a Moldovei, delimitare care a existat în timpurile ștefaniene, cu dealuri domoale, păduri de graniță cu poieni ample, sate tipice de deal.

Dulcele târg al Dorohoiului va fi axul central al acestei călătorii. Mai întâi vei pătrunde în atmosfera copilăriei lui George Enescu, cu „țăranii [de la câmp], în cămăși albe, cu ilice albastre, are cântau în asfinţit”, imagine pe care compozitorul a păstrat-o cu el în lungile șederi la Viena și Paris. Cele trei case din Liveni, Mihăileni și Dorohoi – astăzi muzee memoriale – de care Enescu a fost atașat, vor constitui tot atâtea aduceri aminte și pași hotărâți spre înțelegerea identității românești. Vei fi încântat să descoperi un lăcaș religios unic în spațiul românesc, la marginea unei pajiști, acolo unde te-ai aștepta cel mai puțin. Iar pentru a îmbrăca toată această frumoasă zi, vechiul târg al Dorohoiului, fostă capitală de giudeț, te va încânta cu străzile sale pavelate, cu micul său pietonal cu foișoare și pergole umbroase, cu restaurantele sale chic și terasele răcoroase, cu piața sa agroalimentară frumos amenajată.

ATRACȚII

 1. Casa Memorială George Enescu din Liveni. În Comuna George Enescu (fostă Liveni, la 25 km sud de Darabani), vei găsi casa copilăriei lui Jurjac. Este o casă tradițională de dimensiuni mai mari, unde sunt expuse mobilierul părinților, cuptorul pe care s-a născut Enescu, obiectele care țin de copilăria artistului, fotografiile de familie, desenele realizate de copilul Enescu, partituri muzicale din perioada tinereții. Conversația cu muzeograful pasionat, incursiunea prin încăperile casei copilăriei (refăcută către 1968), plimbarea prin grădina casei care găzduiește serate, vizite ale școlarilor, te vor încânta cu siguranță.
 2. Coffee-break la Dorohoi. Este timpul să descoperi acest minunat oraș la pas, printre clădirile istorice de pe străzile George Enescu, Alexandru Ioan Cuza, Grigore Ghica (cu pietonalul său). Clădirea academistă – belle époque a Muzeului de Științe Naturale (fosta prefectură a județului Dorohoi), Primăria Municipiului Dorohoi (Palatul Comunal) în stil eclectic, catedrala bizantină Adormirea Maicii Domnului reprezintă frumoase repere ale plimbării. Recomandăm o pauză de cafea de specialitate la The Coffee Shop, lângă Piața Agroalimentară (unde vei găsi și produsele „DoroLact”) sau o prăjitură la faimoasa Cofetărie Magica, situată la bulevard, pentru a te încărca pentru restul zilei.
 3. Casa Enescu-Cosmovici din Mihăileni. Vechea casă a bunicilor de pe mamă ai lui George Enescu a fost ridicată către 1830 ca o locuință cu aspect tradițional, însă cu mai multe încăperi și salon de primire oaspeți. Aici a compus Enescu Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră op.8. Mama artistului, Maria Cosmovici, a preferat, spre finalul vieții, să se retragă aici, unde a primit o bogată corespondență de la fiul său. Enescu a stat aici în diverse perioade, în copilărie, înainte de studiile la Viena, în timpul Primului Război Mondial și înainte de pleca în exil. În ultimii ani, Fundația Pro Patrimonio a salvat această casă de la auto-demolare și, cu ajutorul Ordinului Arhitecților din România și Fundația Remember Enescu, au reușit restaurarea integrală a casei în anul 2020. Clădirea monument istoric va deveni un centru de creație și educație muzicală pentru copii.
 4. Biserica ortodox-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Hilișeu-Crișan. De la Mihăileni spre Dersca și de aici pe un drum de asfalt de 7 km mai ciobit dar practicabil, vei ajunge direct la Hilișeu – Crișan. După ce ieși din pădure, înainte să intri în sat, vei găsi pe dreapta, sub Pădurea Călugărița, o biserică unică în spațiul românesc, pe jumătate ortodoxă și pe jumătate catolică. Este vorba despre un lăcaș de cult ridicat către 1802, pe un fost așezământ monahal. Acesta se remarcă prin îmbinarea a două elemente complementare: biserica ortodoxă din lemn în stil moldovenesc, realizată din bârne pe o fundație din piatră și de turnul-clopotniță în stil baroc, decorat cu sculpturile în mărime naturală ale lui Isus și ale celor doisprezece apostoli. Se spune că fondatorul lăcașului, Alecu Curt, ar fi ales să construiască clopotnița pe la 1858 pentru a cinsti religia catolică a soției sale, Ana. Contrastul dintre cele două edificii este minunat, iar vizitatorul va regăsi aici o frumoasă sinteză a celor două culte.
 5. Prânzul la Dorohoi. După o dimineață ostenitoare, e timpul să te așezi la o masă cu bucate alese. Restaurantul Splendid (Str. Al. I. Cuza) oferă o bucătărie așezată, de tradiție, într-un vechi monument istoric, cu terase și separeuri umbroase. Bucate excelente dar mai rapide, tip bistro, se pot găsi la Commando 2012 (str. Ștefan cel Mare, atmosferă tinerească) sau la Braseria Eden (Bd. Victoriei 104, local nou cu meniu variat).
 6. Muzeul Memorial George Enescu din Dorohoi. Pe strada George Enescu nr 81 din Dorohoi vei regăsi casa tatălui (Costache) lui George Enescu, în care acesta din urmă și-a găsit un loc excelent pentru odihnă și creație. La doi ani după trecerea sa în neființă, în 1957, casa a fost transformată în muzeu de un grup de intelectuali din Dorohoi. Aici vei regăsi obiecte originale de mobilier, îmbrăcăminte, lucrări de grafică, sculpturi, manuscrise muzicale etc. care îmbogățesc tabloul vieții marelui compozitor. Vei păși prin camera sa de lucru și prin salonul care găzduiește în zilele noastre concerte și recitaluri care îl mențin pe Enescu viu printre contemporani.
 7. Retur la Darabani, la finalul după-amiezii, înainte de începerea concertelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *