Tururile Nordului: Traseul „NORDUL EXTREM”

OBIECTIVE:

Darabani, Casa unui Sfânt, (Conacul Ion Pillat), Marea Nordului, Muzeul Ștefan Luchian Ștefănești, Conacul Alexandrescu Guranda, Muzeul de Etnografie Trușești, Muzeul de Arheologie Săveni, Orășelul Săveni (cu Cașcavalul de Săveni), Darabani

DATE TRASEU

 • Traseu rutier Darabani – Horodiștea (Păltiniș) – Miorcani – Stânca – Guranda – Trușești – Săveni – Darabani.
 • 190 km (3 ore de condus) self-drive
 • 8 opriri principale (4-5 ore de vizite și sightseeing).
 • 8 ore de program de călătorie din care poți alege ceea ce te interesează mai mult.
 • Vizualizare tur în Google Maps aici: https://goo.gl/maps/1tAg6aErhKLyAViv8

DESCRIERE

Acest traseu te va introduce în cea mai puțin cunoscută zonă a țării – ținutul Prutului superior, în nord-estul județului Botoșani, în Nordul Extrem al Câmpiei Colinare a Moldovei, unde puțini turiști au mai călcat înainte. Simte-te explorator al unor teritorii periferice, marcate de oameni ospitalieri și valori autentice.

Vei petrece circa 7-8 ore printre conace vechi, arhitectură țărănească, muzee și case memoriale, vei putea degusta produse locale tipice și te vei putea relaxa pe plajă în timpul verii. Este un tur despre vechii locuitori cucutenieni, despre viața simplă de la țară, despre peisaje bucolice agrare cu coline domoale, pajiști și iazuri, despre oameni inimoși. Astfel, te vei întoarce la festivalul ZN mai aproape de Nord și de valorile sale.

ATRACȚII

 1. Casa unui Sfânt” – este Casa memorială natală a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul din Horodiștea (comuna Păltiniș). Vei descoperi povești despre sacrificiile spirituale și minunile săvârșite de acest călugăr ale cărui moaște se găsesc în Palestina (Wadi Al-Kelt, lângă Ierichon).
 2. Conacul Ion Pillat din Miorcani (în curs de restaurare, nu se poate vizita în 2021) – un frumos palat unde a copilărit poetul Ion Pillat și mai târziu au locuit moștenitorii acestuia. Astăzi este în patrimoniul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei care are în plan să îl transforme într-un centru cultural.
 3. „Marea Nordului” (Lacul Stânca-Costești) – relaxare pe plaja de la Lacul Stânca Costești, în apropierea orașului Ștefănești. Vei descoperi o plajă cu nisip fin la țărmul celui mai mare lac de acumulare din România! Ia-ți cu tine costumul de baie căci, dacă vremea îți permite, o să te simți ca la mare! Tot aici, la Terasa Four M, poți să programezi și prânzul tău sau brunch-ul târziu, în funcție de ora la care ajungi.
 4. Muzeul Ștefan Luchian din Ștefănești – proaspăt redeschis în 2021, după 25 de ani de uitare, muzeul expune lucrări ale renumitului pictor, dar şi obiecte care au aparţinut acestuia şi care au fost donate de către Fundația Culturală „Ştefan Luchian”. Copiii se vor regăsi aici în cadrul atelierelor organizate pentru ei. În caz că orarul muzeului nu convine programului tău de excursie, este bine să programezi vizita la nr de telefon 0755 992 801 ca să fii sigur că cineva te va aștepta acolo.
 5. Conacul Alexandrescu din Guranda (comuna Durnești) – un frumos conac neoromânesc ridicat către 1890 de Mihai și Mathilde Alexandrescu, aristocrați veniți din sudul țării, cu ajutorul unui arhitect venețian. Este încă în stare bună de conservare, iar Consiliul Județean Botoșani dorește să îl achiziționeze de la moștenitori. Are 23 de camere, 5 băi, 1350 de m2 de spații construite, 16 hectare de teren cu lac propriu și a fost pus la licitație pe ArtMark pentru suma de 300.000 de euro. Se poate vedea doar pe exterior (Localizare aici https://goo.gl/maps/ntH1RzDaGG3N5xwq6)
 6. Muzeul Etnografic Trușești – (cu programare la 0751-046180, gratuit). Fă un mic popas la micul muzeu etnografic privat ridicat în 2007, în apropierea Gării Trușești, de intelectualii locali Elena și Marin Chiponcă. Este amenajat cu obiecte autentice din colecția proprie sau prin donațiile localnicilor atrași de un asemenea frumos proiect.
 7. Muzeul de Arheologie Săveni (fostul Conac Ratoș, ridicat la 1800) – vei face o incursiune prin viața și îndeletnicirile omului paleolitic și prin arta eneolitică a ceramicii pictate de Cucuteni. Vei fi ghidat de muzeograful instituției, un om cu adevărat pasionat: domnul Emil Caramica. Nu uita să îl suni dimineața, cu câteva ore înainte de tur, să te asiguri că va fi prezent pentru tine (tel. 0747038117).
 8. Orașul Săveni. Un târgușor de vreo 7000 de locuitori, pe valea râușorului Bașeu, atestat pe la 1540 în timpul Domnitorului Moldovei Petru Rareș. După ce vezi muzeul fă o plimbare prin acest cochet orășel. În spatele muzeului este Parcul Tineretului, iar pe drumul principal DJ282 (str Dr. Ciucă și Str. Cuza), vei găsi Parcul Eroilor și frumoasa biserică Sf. Nicolae, o capodoperă bizantino-gotică proiectată de arhitectul botoșănean Rudolf Kugler. (sună la preotul paroh la 0744776520 pentru a programa o vizită în interiorul bisericii). Tot pe această stradă vezi găsi restaurantele Iris, Music Pub Bistro și Terasa Rustic, dacă foamea te apasă. Iar în Piața Agroalimentară îți recomandăm să cauți magazinul de producător brânzeturi „Vlăsie Company” (din Vlăsinești, comuna alăturată) cunoscut la nivel național pentru „Cașcavalul de Săveni”, un produs cu savoare unică, îmbrăcat în ceară, cu tradiție de peste o sută de ani, care se dorește a deveni o marcă protejată și recunoscută la nivel european. Iar faimosul „Buric de Săveni” este produs de „Brânzeturi Viofanny” din aceeași localitate (Str. Sergent Major Teodorescu nr 1), al cărui magazin de fabrică este deschis dimineața între 08 și 11h.
 9. Retur la Darabani, la finalul după-amiezii, înainte de începerea concertelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *