Tururile Nordului: Traseul „ORAȘUL DOMNIȚELOR”

OBIECTIVE:

Darabani – Cornișa Aqua Park & Sports – Casa Nicolae Iorga – Pietonalul Unirii – Sinagoga Mare – Halele Saligny – Centrul Vechi Botoșănean –– Complexul Muzeal Botoșani (cu Colecția Dracsin) – Fabrica de Confecții Formens – Darabani

DATE TRASEU

 • Traseu rutier: Darabani – Botoșani – Darabani.
 • 150 km (2,5 ore de condus) self-drive și 5-8 km de mers pe jos în Botoșani.
 • 7 opriri principale (4-5 ore de vizite și sightseeing).
 • 7 ore de călătorie în total din care poți alege ceea ce te interesează mai mult.
 • Vizualizare traseu complet în Google Maps aici: https://goo.gl/maps/rMsLpxmFxXGbbkLW6 , iar aici traseul doar prin mun. Botoșani https://goo.gl/maps/FxvNDcPtthB3zUp28

DESCRIERE

Acest traseu propune o imersiune în Municipiul Botoșani, vechi târg al Moldovei de mare importanță regională. A fost al treilea oraș ca populație în România după Unirea Principatelor, la 1859. A fost supranumit „Orașul Domnițelor” sau „Târgul Doamnei” datorită faptului că a existat o tradiție între secolele 16-19 ca soțiile Domnitorilor Moldovei să încaseze direct o parte din impozitele din Botoșani. Cea mai atașată de târg a fost Doamna Elena Despot Rareș, cu înclinație spre artă și credință, care a construit aici două biserici din piatră – Sf. Gheorghe (1551) și Uspenia (1552). Vom lăsa pe Eminescu pentru celălalt traseu („Eminescu să ne judece”) și ne vom concentra mai mult pe plimbări pe străzile pietonale pentru a admira domnițele contemporane ale Botoșanilor și alte frumuseți arhitecturale urbane. Traseul propune un mix între agrement și vizite culturale, de la noul Cornișa, cel mai mare Aqua Park al Moldovei și până la colecțiile private ale unor botoșăneni pasionați. Dacă dorești să înțelegi mai bine trecutul acestui târg fondat de armeni și dezvoltat de evrei, apelează la Centrul de Informare Turistică (visitbotosani.ro/) și programează o vizită cu un ghid local autorizat la 0231 519519.

ATRACȚII

 1. Cornișa Aqua Park & Sports – Îți propunem să petreci câteva ore bune în acest vestit parc acvatic unic în România prin diversitatea activităților propuse: piscină acoperită, piscină în aer liber, spa și wellness, terenuri de tenis și fotbal, săli de fitness, spații de joacă pentru copii, piste de biciclete, alei pietonale, panou de cățărare, skatepark, amfiteatru în aer liber cu diverse reprezentații, zonă food-court. Dar ceea ce face cu adevărat unic acest loc în peisajul european este Râul Artificial de Rafting cu lac de agrement, unde poți simți cele mai faine senzații tari. Iar dacă ajungi iarna, vei găsi și un patinoar acoperit! Rezervă din timp pe site-ul cornisaparc.ro ca să fii sigur că ai locuri disponibile.
 2. Casa Nicolae Iorga – Casa cu cerdac de pe str. Iorga nr 14 reprezintă singura din cele zece locuințe în care familia Iorga a locuit, în timpul copilăriei fiului lor Nicolae. Este greu oferit o titulatură lui Nicolae Iorga; cel mai adesea îl numim istoric sau critic literar, politician, dar uităm celelalte zeci de titluri și roluri pe care le-a avut de-a lungul timpului, de la dramaturg, poet, profesor universitar și până la bizantinist sau filozof al istoriei. Ar fi corect să-i spunem „enciclopedist” sau „un fel de Voltaire”. Politicienii din Botoșani se mândresc nespus cu personalitatea lui Iorga, pe care îl menționează în orice discurs, și deși nu este pe bancnota cea mai valoroasă, el se găsește în portofelele tuturor românilor. Expozițiile foto, biblioteca veche, salonul familiei, camera copilului, toate își propun să recreeze viața și opera acestei personalități fascinante.
 3. Pietonalul Unirii – Strada Unirii sau Pietonalul reprezintă aleea de promenadă a botoșănenilor și a botoșănencelor. Are numeroasele bănci primitoare și este deosebit de umbroasă în timpul verii. Pe mijloc vei găsi o seamă de ghivece din piatră de forme geometrice interesante, care ocupă cam mult spațiu, dar rămân o marcă a locului. Terasele te vor îmbia să mai rămâi, mai ales Cafeneaua La Barista cu piadinele și croissantele sale făcute în casă și cafeaua prăjită mai adineauri. Muzeul Județean (sau fosta prefectură), către intersecția cu Blvd. Mihai Eminescu, cu secția sa de Istorie veche te invită să rămâi măcar 1-2 ore prin holurile sale monumentale. Vei descoperi aici uneltele și armele omului paleolitic, ceramica lucrată manual cu motive geometrice, elemente din epoca metalelor, vestigiile medievale, documentele epocii moderne marcată de fondarea statului românesc la 1859 și personalitățile contemporane botoșănene.
 4. Sinagoga Mare „Hoihe Sil” din str. Marchian nr 1, intersecția cu Str. Teatrului, a fost construită în 1834 de comunitatea evreiască, pe atunci numeroasă. Arhitectura este de inspirație neogotică, iar interiorul este decorat cu scene din Ierusalim și simboluri care reprezintă pe cele 12 triburi ale lui Israel. Este singura funcțională păstrată până astăzi din cele 70 de case de rugăciune evreiești care au existat în trecut, și este cumva rămasă captivă între blocurile de locuințe. Sună la numărul 0231514659 din timp pentru a rezerva o vizită la aceasta.
 5. Halele Saligny – Te invităm să descoperi această capodoperă inginerească aflată în vechea piață a Botoșaniului, aflată în centru, lângă Calea Națională. Halele de carne și pește au fost construite în 1912, după planurile lui Anghel Saligny, în stilul marilor construcții industriale din vestul Europei, cu geamuri înalte și iluminatoare, grinzi din oțel și bronz, capiteluri turnate în bronz. Peștele din iazurile botoșănene, odinioară din abundență, a fost înlocuit de lactate, o mare industrie contemporană a județului Botoșani.
 6. Centrul Vechi Botoșănean – De la Halele Saligny îți propunem o incursiune pe jos pe Pietonalul Transilvaniei, unde vei găsi impozantul Palat Ankele, Centrul de Informare Turistică cu gazde deosebit de primitoare, Cafeneaua Nod cu cafeaua de specialitate proaspăt prăjită, iar apoi vei continua pe Str. 1 Decembrie 1989 (Biserica Uspenia, Restaurantul Curtea Veche etc.)
 7. Complexul Muzeal Botoșani (Colecția Dracsin) – Deși numele poate crea așteptări asupra unei mari instituții, este vorba despre un muzeu-pensiune privat, ridicat de omul de afaceri Gheorghe Iavorenciuc din Botoșani, în jurul unei gospodării țărănești adusă din Straja județul Suceava, veche de 200 de ani. Grădina este o oază de verdeață la marginea orașului Botoșani (str. Doboșari nr 61) și este vizitabilă gratuit, însă e bine să faci o rezervare din timp la 0744622200. Vei găsi aici și spații de creație artistică vizuală și muzicală și colecția care grupează lucrările de grafică ale artistului botoșănean Constantin Dracsin.
 8. Fabrica de Confecții Formens – Pe Calea Națională nr. 30, în drum spre Nord, spre Darabani, vei găsi un spațiu al modei contemporane creată și croită în Botoșani, cu articole dedicate bărbaților, după cum prevestește și numele (program aici http://www.formens.ro/) Fabrica de confecții este în același loc și este renumită în toată Europa, mai ales pentru costumele croite pe măsură, cu posibilitatea vastă de personalizare, dar și pentru colecția generoasă de prêt-a-porter.
 9. Retur la Darabani, la finalul după-amiezii, înainte de începerea concertelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *