ZN8 – 8 Trasee Turistice ale Nordului

De ce 8 trasee turistice ale Nordului? Traseele sunt tot atâtea motive pentru a explora teritoriul care gravitează în jurul festivalului. Traseele Nordului sunt prilej de descoperire, de înțelegere, de creare de amintiri. Ne dorim să fii aproape de Nord și de valorile sale, să iei cu tine o frântură de peisaj, o poveste sau o emoție. În fiecare an ne propunem să oferim un nou tur sau o nouă temă. Iar pentru ZN8, avem 8 trasee, pe care le poți face independent. Dintre acestea, anul acesta am ales două, să le facem împreună.

Ce este Nordul? Până unde se întinde Nordul? Pentru noi, Nordul este un teritoriu in(DE)finit. El gravitează în jurul orașului Darabani, cel mai nordic oraș al României, și se întinde până acolo unde poți ajunge într-o singură zi, să stai, să vezi, să (de)guști și să te întorci până seara înapoi la Darabani. Și pentru că ne dorim să ai timp să înțelegi teritoriul, ne-am limitat la maxim două ore de mers cu mașina de Darabani. Vei explora cel mai intens județul Botoșani și jumătatea estică a județului Suceava. Iar dacă se vor construi autostrăzi curând, vom ajunge atunci până la Iași sau Piatra Neamț.

Care sunt temele propuse de traseele turistice? Cele 8 Trasee Turistice ale ZN sunt construite după o serie de atribute pe care le oferă teritoriul și care reprezintă Patrimoniul Nordului: orașele și arhitectura urbană, spiritul urban și aleile pietonale, peisajul rural și meșteșugurile tradiționale, conacele vechi cu domeniilor lor întinse, muzeele și casele memoriale, personalitățile marcante, locurile de memorie, vechile lăcașuri de cult, produsele actuale ale teritoriului Nordului, peisajele naturale.

Care sunt cele mai faine locuri ale Nordului? Fiecare loc este reprezentativ pentru persoana care îl vizitează. Fiecare călător rezonează cu un anumit tip de loc sau de peisaj. Noi credem că cele mai faine locuri sunt acelea în care oamenii aduc plus-valoare. Oamenii pasionați, gazdele ospitaliere, zâmbetul trecătorilor fac locurile și mai frumoase.

Care sunt must-see-urile traseelor? Considerăm că trebuie cel puțin să plimbi prin centrul orașelor cochete ale Nordului; mergi la pas pe străzile pietonale din Botoșani și Săveni, plimbă-te printre casele vechi din Dorohoi și vei fi fermecat. Nu poți veni în Nord fără să vizitezi Muzeul Leon Dănăilă din Darabani și Memorialul Eminescu din Ipotești, bisericile ștefaniene Sf. Nicolae Dorohoi și Popăuți Botoșani, Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Muzeul de Științe Naturale Dorohoi, Lacul Stânca Costești și Valea Prutului la Păltiniș (Delta Nordului).

Care sunt locurile cool ale Nordului? Pentru noi, locurile cool sunt acelea care atrag tineri creativi, care produc convergență, solidaritate, care produc un grup social cu unele valori comune. Echipa de voluntari pe care am creat-o la Darabani este probabil cel mai coezivă și mai creativă din tot Nordul, iar lor le place să stea împreună la Asy Café sau în Parcul Central. La Botoșani, oamenii faini se adună la Nod Café și La Barista, iar la Dorohoi la Little Caesar.

Unde pot să mănânc mâncarea tradițională? Când vei trece prin orașele Nordului, asigură-te că mănânci mâncarea tradițională moldovenească la Fecioraș (Darabani), Popas Cucorăni (lângă Mihai Eminescu), Curtea Veche (Botoșani), Iris (Săveni) sau Splendid (Dorohoi), Casa Bucovineană (Suceava) sau Restaurantul Național (Rădăuți).

Un raspuns la “ZN8 – 8 Trasee Turistice ale Nordului

  1. Adrian a spus:

    Firma noastră, Salamandra Modul produce seifuri de calitate, bazate pe norme și certificări internaționale. Cu o vechime de peste 28 de ani în industrie, seifurile oferite de Salamandra Modul dețin certificarea EN 1143-1, valabilă pentru case de bani de sine stătătoare (în perete sau podea), automate bancare sau încăperi securizate, cu o rezistență ridicată la efracție.
    Construcția caselor de bani respectă standardele ISO 9001 și ISO 9002.
    Vezi https://seifesalamandra.ro/ pentru mai multe detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *