Despre

Pe scurt

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și R. Moldova.

Sub sloganul Rădăcinile Cresc, festivalul mobilizează comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului larg de a vizita regiunea.

Misiunea noastră

  • Mobilizăm oameni și resurse în proiecte de transformare socială și regenerare urbană 
  • Creștem audiența pentru muzica bună, pentru artă în general, pentru sport și pentru subiecte care contează într-o comunitate
  • Promovăm Nordul ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere: România, Ucraina și R. Moldova

Zilele Nordului activează nu numai Darabaniul, cel mai nordic oraș al României, ci și alte comunități din regiune care găzduiesc evenimente muzicale, culturale, educaționale sau sportive diverse. Acest comunități sunt legate între ele prin Tururile Nordului, care scot la iveală poveștile nedescoperite ale regiunii.

Moștenire

Zilele Nordului au pornit în 2014 în orașul Darabani, cel mai nordic al României, rămas și azi inima festivalului. Aflat la sute de kilometri depărtare de marile orașe ale țării, micuțul oraș de pe malul Prutului deschide festivalul cu un week-end de concerte în Poiana Teioasa, conferințe cu personalități născute în Nord și o mulțime de alte activități culturale.

În primii șase ani de la crearea festivalului, ZN a adunat circa 1000 de voluntari din cele 20 de comunități cu care a lucrat în Botoșani, Suceava, Iași, Basarabia și Bucovina. Cei mai mulți dintre ei sunt tineri localnici, elevi și studenți care au învățat să organizeze proiecte, să ia inițiativa și să se implice voluntar în dezvoltarea comunității lor.

În acești ani am reușit, cu sprijinul diasporei și al comunității locale, să creăm un muzeu și un parc, să renovăm două școli și să punem umărul la salvarea casei copilăriei lui George Enescu. 

Numai în 2018 festivalul a reușit să atragă 2000 de turiști din toată România.

ZN arată românilor de pretutindeni, dar și comunității de acasă, că Nordul e un loc care crește prin el însuși, un loc în care îți dorești să te întorci mereu, pentru că #RădăcinileCresc.

Manifestul nostru

La Zilele Nordului vrem să trezim la viață locurile și poveștile uitate ale regiunii, vrem să aducem aici lumea să se mire de ce avem și de ce putem face împreună.

Vrem să-i adunăm în jurul nostru pe tinerii Nordului, să-i sprijinim în inițiativele lor culturale și sociale, să le dăm motive să rămână acasă și să-și continue de aici munca. Vrem să pornim în fiecare an, la festival, mici proiecte care să îmbogățească viața comunității, proiecte care să rămână vii și după finalul festivalului. 

Festivalul Zilele Nordului este organizat de asociația Nord.