CAUTĂ

Filmul de zece

Filmul de zece

Ca de fiecare dată, aducem în Nord unele dintre cele mai interesante filme din selecția TIFF a anului.

Proiecțiile se desfășoară cu respectarea strictă a normelor în vigoare: este permis accesul a maxim 250 de participanți, în ordinea sosirii; aceștia vor purta în permanență mască de protecție și vor rămâne așezați în timpul proiecțiilor, la distanță de doi metri unii de alții, pe locurile puse la dispoziție de către organizatori.

 

 

 

Babyteeth: prima iubire

Australia, 2019

Regia: Shannon Murphy

Cu: Ben Mendelsohn, Essie Davis, Eliza Scanlen, Emily Barclay, Toby Wallace

Milla este adolescentă şi are probleme grave de sănătate. Când se îndrăgosteşte de Moses, un traficant, părinţilor Millei le pică cerul în cap. Dar prima iubire adevărată îi readuce fetei dragostea de viaţă şi nimic altceva nu mai contează. Milla le va arăta în curând tuturor cum trăieşti când nu mai ai nimic de pierdut. Ce ar fi putut fi un dezastru pentru familie devine pe neaşteptate o şansă la izbăvire şi la atingerea graţiei în gloriosul haos al vieţii.

Proiecțiile se desfășoară cu respectarea strictă a normelor în vigoare: este permis accesul a maxim 250 de participanți, în ordinea sosirii; aceștia vor purta în permanență mască de protecție și vor rămâne așezați în timpul proiecțiilor, la distanță de doi metri unii de alții, pe locurile puse la dispoziție de către organizatori.

Data: vineri, 28 august

Ora acces: 21:30

Ora începere eveniment: 22:00

Colectiv

„colectiv” spune povestea primului an după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului.

SINOPSIS
„colectiv” oferă o privire în premieră în culisele momentelor cheie care au avut loc după evenimentele tragice din clubul Colectiv din Capitală, dezvăluind o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării. Colectiv urmărește jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți arși și oficiali din guvern, conferind o perspectivă fără compromisuri asupra impactului jurnalismului de investigații la cel mai înalt nivel.

CĂTĂLIN TOLONTAN (47 de ani) – jurnalist sportiv și de investigații
Cătălin Tolontan este jurnalist sportiv și redactor-șef al cotidianului Gazeta Sporturilor.
De-a lungul ultimilor ani și-a atras multă notorietate prin coordonarea unei serii de investigații despre corupție în sportul și politica din România, care au dus la mai multe demisii ale miniștrilor, precum și la o serie de procese care s-au soldat cu închisoarea pentru mai mulți politicieni.
După incendiul din clubul Colectiv, împreună cu echipa sa de redactori, MIRELA NEAG (47 de ani) și RĂZVAN LUȚAC (21 de ani), a început să investigheze rolul instituțiilor statului implicate în tragedia de la Colectiv. Ancheta lor asupra tratamentelor medicale oferite de spitalele bucureștene, care au afectat pacienții arși de la Colectiv, este una dintre cele mai importante investigații jurnalistice din istoria României. Ancheta lor minuțioasă asupra companiei HEXI PHARMA a spulberat întregul sistem de sănătate.


CAMELIA ROIU (47 de ani) – anestezistă, Spitalul de Arși din București
Roiu a devenit prima avertizoare de integritate din România după incendiul din clubul Colectiv. S-a decis să-i dezvăluie lui Cătălin Tolontan și echipei lui de la Gazeta Sporturilor un secret bine păstrat de autoritățile române, despre cauzele morților pacienților arși. Curajul ei i-a inspirat pe medici și pe alții să dea în vileag fraudele din sistemul românesc de sănătate.


TEDY URSULEANU (29 de ani) – arhitectă
Tedy este o supraviețuitoare a incendiului. Aspectul fizic i s-a schimbat dramatic, întrucât a suferit arsuri grave în zona capului și pe corp, iar degetele i-au fost amputate. Cu toate astea, este o persoană pozitivă și se bucură că e în viață. Își acceptă noul sine și vrea să devină un exemplu pentru alții,
folosind arta ca să-și vindece trauma.


VLAD VOICULESCU (33 de ani) – expert financiar, filantrop, Ministru al
Sănătății (mai - decembrie 2016)
Vlad Voiculescu a lucrat timp de mulți ani la Viena, ca vicepreședinte al unui departament de investiții din cadrul Erste Bank. Până la vârsta de 27 de ani fondase „rețeaua citostaticelor”, un grup de zeci de oameni care aduceau pe ascuns în România tratamente împotriva cancerului, din Austria, Germania și Ungaria, pentru pacienții diagnosticați care nu aveau deloc acces la medicație.

Fost activist pentru drepturile pacienților, acesta a devenit noul Ministru al Sănătății, odată ce predecesorul său a fost forțat să-și dea demisia. A deschis ușile cabinetului său ministerial pentru Alexander Nanau, oferindu-i acestuia acces constant, fără precedent, în Ministerul
Sănătății.


NARCIS HOGEA (49 de ani) – inginer
Hogea e tatăl lui ALEX HOGEA (19 ani). Fiul său a suferit arsuri grave în incendiul de la Colectiv și a fost dus la Spitalul Universitar din
București. Când Narcis a vrut să-și transfere fiul la Spitalul General de la Viena (AKH), conducerea Spitalului Universitar din București a refuzat să-i aprobe transferul. În cele din urmă, Alex a fost transferat la Viena la o săptămână după incendiu și a murit acolo, pe 22 noiembrie, din cauza infecțiilor provocate de bacterii multirezistente. 

NOTĂ REGIZORALĂ
Fără interviuri, fără voice over. Procesul meu cinematografic documentar este unul pur observațional. E un proces de învățare din viața celorlalți, de creștere la nivel personal, prin a mă apropia cât de mult se poate, până în punctul identificării complete, cu protagoniștii aleși.

M-am născut în România. Mi-am trăit cea mai mare parte din viață în Germania, iar la finalul lui 2015, când societatea românească a fost devastată de incendiul din clubul Colectiv, mă întorsesem să locuiesc la București. Pentru că am fost chiar acolo la momentul respectiv, am trăit din plin lovitura suferită de o societate europeană democratică, una care nu și-ar fi putut închipui în veci că pot să moară zeci de oameni care au ieșit într-un club. Incendiul de la Colectiv a fost o traumă națională. Simțeai că toți oamenii din țară sunt implicați.
Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. În zilele de după incendiu, am asistat la o minciună instituțională despre cum autoritățile gestionează perfect tragedia, care a fost constant repetată populației îndoliate, prin toate mass media. Am văzut manipularea amuțind oamenii și împiedicându-i să pună întrebări o vreme.
Asta în timp ce tinerii răniți în incendiu mureau pe capete în spitale.
Prima mea tentativă a fost să înțeleg impactul direct al tragediei asupra vieților personale ale supraviețuitorilor și familiilor care-și pierduseră copiilor în spitale, după incendiu. Mihai Grecea, el însuși cineast, este unul dintre supraviețuitorii de la Colectiv care s-a alăturat echipei mele de îndată ce s-a trezit din comă. Împreună cu Mihai am plonjat în marea familie a victimelor de la Colectiv. Am ținut cât de aproape de ei am putut, pe tot parcursul celei mai personale dureri pe care-o resimțeau și al luptei lor de a înțelege de ce a trebuit să-i piardă pe cei dragi, la săptămâni după incendiu, dacă tratamentul medical de care avuseseră parte era chiar atât de bun pe cât susțineau autoritățile. Pentru mine ca tată, cea mai dificilă provocare a fost să asist
la durerea prin care treceau părinții după ce-și pierduseră copiii. Durerea de a nu fi fost în stare să salvezi viața propriului copil, cât timp încă se mai putea, din cauza puterii și a minciunilor autorităților statului.

 

Data: sâmbătă, 29 august

Ora acces: 21:30

Ora începere eveniment: 22:00

Prețul biletelor este de 10 lei pentru fiecare film în parte.

Locația: Conacul Balș, Darabani