CAUTĂ

Întâlnirile Nordului

Data: Sâmbătă, 29 August | Categorie: Educație
Întâlnirile Nordului

O nouă ediție a Întâlnirilor, conferința ideilor la Zilele Nordului, pe tema Comunității, și îi au ca invitați pe istoricul Adrian Cioflâncă, pe jurnalista Otilia Bălinișteanu, pe Cristian Smochină, manager senior al Amazon România, pe Diana Mărgărit, conferențiar universitar la UAIC Iași, specializată în mișcările sociale recente din România, și specialistul în dezvoltare turistică Mihai Bulai, co-fondator al proiectelor Iași Travel și Visit Moldavia. Moderatorul dezbaterii este Ștefan Teișanu, președintele Nord.

Adrian Cioflâncă este istoric. Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Cercetător științific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005 este membru în delegația României la  International Holocaust Remembrance Alliance. A fost Tziporah Wiesel Fellow la United States Holocaust Memorial Museum in Washington (2009). Între 2010-2012 a fost director de departament la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A editat șapte volume, în colaborare; ultimul dintre ele: Istoria recentă altfel. Perspective culturale, Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă (coordonatori), Iaşi, Editura Universităţii „Al. I Cuza”, 2013. A publicat mai multe studii în domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, violență politică, istorie culturală, teoria istoriei. Consultant și documentarist pentru mai multe filme și piese de teatru, regizor împreună cu Radu Jude al filmului Ieșirea trenurilor din gară (2020).


Diana Margarit este conferenţiar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, în cadrul Departamentului de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, Iași, România, unde predă cursuri precum Guvernare și mișcări sociale, Analiza comparata a sistemelor politice, Institutii si organizatii internationale. Este lideră sindicală a facultății din 2013 și membră în Consiliul aceleiași facultăți din 2016.

Domeniile sale majore de interes sunt mișcările sociale în secolul 21, în special fenomenul contestatar românesc începând cu 2012, societatea civilă și guvernarea globală.


Mihai Bulai este președintele noii asociații „Destination Iași” și prodecan al Facultății de Geografie și Geologie, UAIC Iași. În calitate de lector universitar predă cursuri de Geografia Turismului, Amenajare turistică, Tehnici de Ghidaj turistic, Ospitalitate turistică, iar preocupările de cercetare includ planificarea și amenajarea turistică, elaborarea strategiilor de dezvoltare turistică, dezvoltarea durabilă etc. Experiența anterioară include și următoarele profesii: traducător, recepționist hotel, profesor de limbă franceză, agent de operațiuni aeriene, ghid de turism autorizat.     
La Darabani însă va veni în calitate de co-fondator al Asociației Iași.Travel și al inițiativei VisitMoldavia. Proiectele derulate prin această asociație l-au adus mai aproape de comunitate și de nevoile acesteia. Proiectul INTERFACE-IS din 2017, generat în urma dezbaterilor publice pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 a adus la aceeași masă zeci de actori din turism pentru a elabora șapte trasee tematice turistice ale Iașului, într-un mod coerent și asumat. Astăzi, Iașul este un oraș mult mai deschis către turiști, cu studenți care comunică orașul mai bine către vizitatori, iar localnicii se simt mai mândri că aparțin unei urbe atractive.


Otilia Bălinișteanu este jurnalist, redactor la „Ziarul Lumina” și profesor asociat la Specializarea Jurnalism și Științele Comunicării a Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Activități didactice: cursuri practice și seminarii în domeniile Presă scrisă și online (coordonator al Agenției de presă Cuzanet), Tehnici mediatice și Mass-media românești actuale. Autoare a volumelor Taifasuri cu tâlc, Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete, și Moldova bisericilor de lemn. Album de reportaj. Specializată în reportaj și interviu pe subiecte de patrimoniu, istorie, cultură și etnografie Autoarea proiectului și a seriei de reportaj „Bisericile de lemn ale Moldovei” (2012-2016), a seriei de reportaj „Strămutații”, realizată pe Valea Bistriței, în 2013 și a unei serii de reportaje, interviuri și documentare realizate în Basarabia (2013) și Bucovina de Nord (2016). Premiul „Vanda Condurache” pentru Excelență în Jurnalism, Iași, 2014. Premiul pentru cel mai bun articol de presă scrisă, la Concursul național pentru jurnalism de agenție 2011, organizat de Agenția de presă RADOR a Radio România.


Cristian Smochină este manager senior al Amazon România.

Domeniile sale majore de interes sunt proiectarea și managementul tehnologiilor cu impact global, creșterea și dezvoltarea profesională a echipelor de specialiști și inovația în domeniul IT&C. A lucrat în diferite companii atât în România cât și în Austria și Germania, fiind responsabil de dezvoltarea de soluții IT pentru diferite probleme de business.

Experiența anterioară include și activități didactice în rolul de asistent universitar în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea "Gheorghe Asachi" Iași. A obținut titlul de doctor în Informatică, specializarea Procesare de Imagini Microscopice. A desfășurat activități de cercetare în cadrul Universității de Informatică din Viena, Universitatea de Medicină din Viena și companii din domeniul privat.


 

 

 

Ca în fiecare an, vom dezbate noi perspective ale dreptului și responsabilității noastre de a ne implica în dezvoltarea comunităților noastre.

Conferința se desfășoară cu respectarea strictă a normelor în vigoare: este permis accesul a maxim 200 de participanți, posesori de bilete; aceștia vor purta în permanență mască de protecție și vor rămâne așezați în timpul proiecțiilor, la distanță de doi metri unii de alții, pe locurile puse la dispoziție de către organizatori.

Bilete sunt în valoare de câte 10 lei și pot fi procurate de pe iabilet.ro.

Locația: Conacul Balș, Darabani