CAUTĂ

byron

Sâmbătă, 29 August, orele 20:30 - 21:30 la Conacul Balș, Darabani

Line-up:

Dan Byron (voce, chitară, flaut)
6fingers (clape, chitară, voce)
Dan Georgescu (chitară)
Laszlo Demeter (bass)
Ovidiu Cristian (tobe)

Discografie:


Forbidden Drama – CD, 2007
Acoustic Drama – DVD, 2008
A Kind of Alchemy – CD, 2009
Perfect – CD, 2011
Live Underground – DVD/Blu-ray, 2012
30 Seconds of Fame – CD, 2013
Melancolic – OST „Rămâi cu mine” – CD, 2014
Electric Marching Band – DVD, 2015
Eternal Return – CD, 2015
Nouă – CD, 2019

Videoclipuri:
Cântec de leagăn – 2019
Consumatori de vise (lyric video) – 2019
Nouă – 2019
Continuum (feat. Lucia) – 2018
Anima – 2018
Marea – 2015
Cu sânge rece (lyric video) – 2015
Road Trip (Electric Marching Band) – 2014
Masă pentru doi – 2014
It Ain’t Gonna Happen Today – 2013
Cu capul în nori – 2012
The Alchemist (Live Underground) – 2012
Perfect – 2011
On the Road (Acoustic Drama) – 2008
Blow Up My Tears – 2008

Bio (pe scurt):

byron cântă rock cu influențe diverse, s-au înființat în 2006 și au lansat de atunci 6 albume de studio și trei DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România. Din când în când fac concerte de improvizație 100% (seria Impromptu) și în decembrie 2014 au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară și un cor de elevi, a cărui lansare pe DVD a fost susținută printr-un scurt turneu de proiecții în cinematografe. Apoi a urmat albumul „Eternal Return”, care a fost înregistrat în High Resolution la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane și masterizat la Londra la Abbey Road.

La sfârșitul anului 2016, trupa a susținut un turneu național pentru sărbătorirea a 10 ani de activitate, concertul de la București fiind filmat și difuzat de Televiziunea Națională. Începutul lui 2017 a adus cu el câte un album propriu de studio de la fiecare membru al trupei (plus sunetistul), cele cinci materiale fiind reunite în proiectul comun „Solo Together”.


Primul single lansat în 2018, "Anima", este una dintre piesele compuse de către formație în songwriting session-ul avut la Transylvania Guesthouses în Cincșor, piese care se regăsesc pe noul album de studio byron, compus în totalitate în limba română și lansat în noiembrie 2019. „Nouă” este un album despre noi, despre România, dedicat nouă. Un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

Bio (pe lung):

Când byron au dat primul concert, pe 1 decembrie 2006 (sold-out la Lăptăria Enache), solistul și compozitorul Dan Byron era deja cunoscut pe scena alternativă românească grație activității în trupe precum Urma și Kumm. Ceilalți membri nu erau nici ei străini scenei rock – de exemplu 6fingers (clape) era activ la nivel european cu trupa de metal Magica, pe când fostul membru Costin Oprea era un chitarist de blues experimentat și foarte căutat. Aceste influențe oarecum divergente, împreună cu background-ul lui Dan Byron în rock progresiv/acustic, au ajuns în timp să definească sound-ul cameleonic și în continuă evoluție al trupei.

În 2008, inspirați de faimoasele sesiuni MTV Unplugged, au reorchestrat cântece de pe albumul de debut Forbidden Drama (2007) și au filmat un concert 100% unplugged la Teatru 74 din Cetatea Medievală Târgu Mureș; acesta a fost lansat ulterior pe DVD-ul Acoustic Drama, primul DVD unplugged românesc. După lansarea unui al doilea album în anul următor (A Kind of Alchemy), toamna lui 2010 îi găsește la 100m adâncime în Salina Turda filmând concertul în două părți Live Underground. Proiectul a presupus o desfășurare masivă de forțe ce a atras multă atenție din partea media, iar concertul a fost difuzat pe HBO România înainte de a fi lansat în formă extinsă pe DVD și Blu-ray în primăvara lui 2012.

Anul 2011 a adus un nou proiect special pentru formație – primul album în limba română, Perfect, cuprinzând adaptări și reorchestrări după piese românești mai mult sau mai puțin cunoscute interpretate în original de Timpuri Noi, Ada Milea, Phoenix, Celelalte Cuvinte și mulți alții. Pe album, byron au colaborat cu mulți artiști de excepție, printre care Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș și Nae Caranfil. Cu Nicu Alifantis byron aveau să colaboreze ulterior și pentru coloana sonoră live a musicalului “Nevestele vesele din Windsor” montat la Teatrul Metropolis din București în regia lui Alexandru Tocilescu.

Lansat în primăvara lui 2013 și prefațat de single-ul “Road Trip” / “Cu capul în nori”, al patrulea album byron, 30 Seconds of Fame, este primul disponibil în două variante: engleză și română (versiunea în română se numește 30 de secunde de faimă). Muzica de pe album este un melanj inspirat de sunete rock și blues, texturi electronice și aranjamente acustice – un pas hotărât înainte în explorările muzicale neobosite ale trupei. După câteva luni petrecute în turneu pentru promovarea acestui disc, byron au început lucrul la coloana sonoră a unui nou serial de ficțiune produs de HBO România – “Rămâi cu mine”. Pentru cele 13 episoade trupa a compus 18 cântece noi, acestea găsindu-se pe noul album Melancolic lansat în primăvara lui 2014.

După nenumărate turnee naționale, participarea ani de-a rândul la festivaluri importante din România, deschiderea concertului Slash feat. Myles Kennedy and The Conspirators de la Sala Palatului în 2013 și prezența la festivalul Saarang 2014 din Chennai, India (reprezentând România în cadrul World Fest), cel mai recent proiect video byron este probabil și cel mai îndrăzneț de până acum: Electric Marching Band, un concert-fusion între o trupă rock, o fanfară militară și un cor de elevi, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii – Alexander Bălănescu. Concertul s-a desfășurat cu casa închisă în decembrie 2014 la Teatrul Național din Cluj și, după ce a avut premiera pe HBO România, filmarea a fost lansată pe DVD acum doi ani împreună cu un scurt turneu național de proiecții în cinematografe.

Al șaselea album byron, „Eternal Return” - lansat la casa de discuri Universal Music România - a fost înregistrat în vara lui 2015 în High Resolution Sound la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane, mixat la București de către Dan Georgescu și masterizat la Londra la Abbey Road de către Frank Arkwright, care a mai lucrat cu New Order, Joy Division, Blur, Arcade Fire și alții. Albumul conține 12 piese corespunzând fiecare unei luni a anului, și este în linii mari o poveste despre ciclicitate, cu motive preluate din istorie și mitologie. Sound-ul trupei a evoluat de asemenea, byron sunând mai abraziv, mai melodic și mai modern ca oricând.
La sfârșitul anului 2016, trupa a susținut un turneu național pentru sărbătorirea a 10 ani de activitate. Ultimul concert din turneul aniversar, cel de la București susținut alături de Muse Quartet, a fost filmat și difuzat de TVR. Începutul lui 2017 a adus cu el câte un album propriu de studio de la fiecare membru al trupei (plus sunetistul), cele cinci materiale fiind reunite în proiectul comun „Solo Together”.
În toamna lui 2018, alături de formațiile The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și Zdob și Zdub, byron cântă acompaniați de o orchestră simfonică în cadrul proiectului ALTOrchestra 100, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri.
Single-urile „Anima”, „Continuum” (feat. Lucia) și „Nouă”, lansate în ultimul an, au prefațat noul album de studio byron lansat în noiembrie 2019 – al șaptelea de până acum și primul compus în totalitate în limba română. Piesele noi duc sound-ul trupei în zone incitante și ne-explorate până acum, păstrând însă elemente cheie precum clapele melodice, versurile cu substrat și vocea inconfundabilă a lui Dan Byron. „Nouă” este un album despre noi, despre România, dedicat nouă. Un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

Locația: Conacul Balș, Darabani