Prima Școală

Cu sprijinul Filialei Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România și al Primăriei Darabani, în 2020 reconstruim prima școală sătească de stat din Moldova.

Şcoala din Darabani a fost înfiinţată în toamna anului 1841, pe cheltuiala marelui logofăt Theodor Balș, care deţinea la acea vreme şi moşia Darabanilor. Aceasta a fost prima școală sătească din Moldova care nu era administrată de curțile boierești, ci de Epitropia Şcolilor din Moldova, un fel de Minister al Învăţământului din zilele noastre.

În anul 1964 școala a fost declarată monument istoric, dar după ’90 a fost lăsată în paragină, pentru ca în anii 2000 ruinele ei să se prăbușească de tot.

La #ZN7 reconstruim școala, cu tehnici și materiale tradiționale, apoi o transformăm în secție a Muzeului Nordului, pe care tot împreună l-am înființat în 2014, cu ocazia primei ediții a Zilelor Nordului.

Puteți susține campania #PrimaȘcoală prin sponsorizări în bani sau materiale, dar și prin donații în contul Asociației Nord, deschis la BCR: RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (lei).