CAUTĂ

Întâlnirile Nordului

Data: Sâmbătă, 1 Septembrie | Categorie: Intalnire
Întâlnirile Nordului

Unii dintre noi am învățat deja, direct pe pielea noastră, cum o întâlnire ne poate schimba viața. De aceea la ZN căutăm să creăm cât mai multe întâlniri cu oameni model, care să ne inspire.

„Întâlnirile” sunt o conferință a ideilor. Sala Mare a Casei de Cultură „Theodor Balș” din Darabani găzduiește 200 de persoane dornice să-i întâlnească pe invitații conferinței, oameni ai Nordului care fac minuni în alte părți ale lumii. Misiunea Întâlnirilor este de a-i inspira pe participanți să sprijine inițiativele culturale și de dezvoltare locală din regiune și să se implice cu propriile proiecte în dezvoltarea comunității.

Tema Întâlnirilor Nordului este „Comunitatea”. Ne întrebăm, împreună cu vorbitorii și cu participanții, ce poate un om face pentru o comunitate, care e rolul comunităților în dezvoltarea locală și cât mai înseamnă astăzi puterea comunităților.
 

Invitați:

  • Elisabeta Lipă - multiplă campioană olimpică și mondială, născută la Siret;
  • Leonard Azamfirei - rector al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, născut în Botoșani;
  • Camelia Cazacu - fondatoare a Clubului Copiilor Români din Dublin, născută la Unțeni;
  • Dorin Dobrincu - cercetător la Institutul de Istorie A.D. Xenopol, născut la Darabani;
  • Moderator: Ștefan Teișanu - președintele Asociației Nord, născut la Darabani.

Înscrierea online este obligatorie, iar intrarea este liberă.


Elisabetă Lipă a fost desemnată cea mai bună canotoare a secolului al XX-lea de către Federația internațională de specialitate. S-a născut în localitatea Siret din județul Suceava și a debutat la Jocurile Olimpice pe când avea doar 19 ani, cu ocazia editiei de la Los Angeles (Statele Unite), unde a reusit sa castige prima sa medalie de aur, la dublu vasle. În 20 de ani de carieră sportivă, Elisabeta Lipă a cucerit opt medalii olimpice, între care cinci de aur, la care se adaugă 13 medalii (1 de aur, 10 de argint și 2 de bronz) obținute la Campionatele Mondiale. Elisabeta Lipă are în palmares 25 de titluri de campioană națională, fiind port-drapelul delegației Romaniei la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) și Atena (2004).


Leonard Azamfirei s-a născut la Botoșani în data de 22 iunie 1967. Absolvă Liceul sanitar în anul 1985 și apoi Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș în anul 1992. Devine medic specialist și apoi medic primar în anestezie și terapie intensivă iar în paralel obține o licență în științe juridice și administrative și parcurge treptelele carierei academice devenind șef de lucrări în 2005, conferențiar universitar în 2007 și profesor universitar în 2009. În anul 2010 este ales decan al Facultății de Medicină iar în 2012 este ales rector al Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, poziție pe care o ocupă și în prezent. Este membru corespondent al Academiei de Stiințe Medicale din România, membru în comisii academice și profesionale naționale, expert evaluator ale principalelor consilii și agenții naționale care coordonează activitatea învățământului superior și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Mureș. Este autor a peste 250 de lucrări științifice publicate în țară și în străinătate, a 29 de cărți de specialitate. A câștigat și coordonat 24 de proiecte de cercetare naționale și internaționale și este editorul șef al Journal of Critical Care Medicine.


Camelia Cazacu s-a născut în comuna Unţeni, județul Botoșani, a absolvit Facultate de Științe ale Educației a Universității Ștefan cel Mare din Suceava și a fost educatoare angajată a Școlii „Leon Dănăilă” din Darabani vreme de 32 de ani, înainte să emigreze în Irlanda pentru a fi alături de fii și nepoții săi. În Darabani a înființat „Căsuța bunicilor”, un mic muzeu în care erau organizate șezători pentru cei mici și cei mari. Stabilită în capitala Irlandei, a înființat acolo Clubul Copiilor Români din Dublin și o grupă de grădiniță în limba română. Pentru activitatea sa în diaspora română din Irlanda, Camelia Cazacu a fost apreciată de Ambasada României la Dublin, dar și Comunitatea Românească din Irlanda, care i-a oferit Premiul de excelență la Gala din martie 2018.


Dorin Dobrincu este cercetător științific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi (Academia Română, Filiala Iași) și director al Centrului de Studii asupra Comunismului și Postcomunismului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Printre domeniile sale de interes se numără istoria politică şi socială a României contemporane, istoria creştinismului din România, istoria regională (cu specială privire asupra Moldovei în context central-est european). Este implicat în diverse proiecte academice naționale și internaționale, precum și în proiecte de interes public. A fost director general al Arhivelor Naționale ale României din 2007 până în 2012, fiind primul care a permis accesul liber la arhivele PCR.  Este autor, coordonator sau editor al mai multor volume, studii și publicații între care amintim seria „Istoria comunismului în România” și revista „Archiva Moldaviae”. S-a născut la Darabani și este unul dintre inițiatorii campaniei civice independente Moldova vrea Autostradă.


Moderatorul întâlnirii este Ștefan Teișanu, antreprenor cultural interesat de dezvoltarea comunităților, fondator al Asociației Nord.

Este director al Centrului Cultural Clujean, organizație care are ca membri universitățile, administrația locală și județeană, instituțiile și organizațiile de cultură clujene și care este responsabilă cu un vast program cultural pentru dezvoltarea durabilă a orașului. Ștefan este și președinte fondator al Fapte, organizație înfiinţată la Cluj în 2006 care creează proiecte culturale cu impact în comunitate. A fost preşedinte al AIESEC Cluj-Napoca şi a pus bazele filialei clujene a Junior Chamber International. În 2008 a fost numit de către Junior Achievement „Tânărul Antreprenor al Anului în România”. Alte premii și distincții: Premiul pentru Antreprenoriat (AIESEC Romania Alumni, 2009) şi Premiul pentru Contribuţia la promovarea culturii româneşti în lume (Cernăuţi, Ucraina, 2014). Crezul său personal este că oamenii și orașele pot fi ceea ce îşi doresc să fie.

 

 

 

Locația: Casa de cultură