Atelierele
Nordului
Dacă dorești să participi la atelierele noastre, o poți face gratuit, în limita locurilor disponibile, dar numai dacă te înscrii în avans prin formularul de mai jos.
Pentru participarea la Întîlnirile Nordului nu este nevoie de înscriere prealabilă, dar locurile pe scaun sînt limitate.
Classic for Kids:
Ateliere de muzică pentru copii
cu Anamaria Meza și Bogdan Vaida
3 și 4 august | 10:00-11:30 | Casa de Cultură
Classic for Kids este un proiect de educație muzicală pentru copii, părinți și profesori, care își propune să faciliteze interacțiunea cu muzica clasică și cu muzica în general, ca o sursă de creativitate, inspirație și bucurie.
Concerte de muzică clasică pentru copii
Mini-concertul și poveștile muzicale au ca scop stimularea curiozității copiilor pentru audierea muzicii clasice, făcând-o accesibilă și plăcută în același timp. Poveștile însoțitoare fac apel la imaginația copiilor, oferindu-le posibilitatea de a-și crea singuri propriile variante imaginative.
Ateliere muzicale
Atelierul muzical își propune familiarizarea copiilor cu ritmul muzical, prin folosirea tehnicilor de body-percussion, antrenând atenția pe toate planurile: conștientizare, concentrare, memorare și coordonare, pentru executarea
unor scheme ritmice în acompanierea unor fragmente muzicale. Folosirea instrumentelor
simple de percuție va completa experiența de învățare a copiilor, făcând-o pentru aceștia
relaxantă și distractivă.
Exploratoriu de instrumente muzicale
Exploratoriul de instrumente muzicale îi invită pe copii să descopere specificul acestora, prin înțelegerea funcționalității, a felului în care se produc sunetele și prin folosirea conștientă a lor pentru a produce ceea ce numim în limbaj comun ”muzică” (ritm +melodie). Pentru cei mai
curioși și inventivi, venim cu idei și materiale pentru crearea de instrumente muzicale.
Starea sănătății
cu Dragoș Pătraru
2 august | 12:30-14:00 | Liceul Cantemir
În fiecare an România primește vești proaste despre sănătatea cetățenilor ei și despre starea sistemului ei public de sănătate. De exemplu, speranța de viață în România, și așa penultima din Europa, a scăzut în medie cu 1,4 ani în timpul pandemiei de coronavirus – dublu față de media europeană, de 0,7 ani.
Obiceiurile nesănătoase contribuie la aproape jumătate din toate decesele înregistrate în România și că ratele supraponderalității, ale obezității și fumatului în rândul adolescenților sunt ridicate și au crescut constant în ultimele două decenii.
Credem că aceste schimbări de care avem atât de mare nevoie se vor produce abia atunci când mult mai mulți dintre noi vor deveni conștienți de importanța prevenției și vor pune presiune în direcția potrivită. Vă așteptăm la o discuție cu Dragoș Pătraru despre Starea Sănătății.
Ritmuri comunitare
cu Bogdan Octav
2 august | 10:00-12:00 | Camping ZN
La baza tuturor lucrurilor este ritmul. Mersul, inima și respirația, toate au ritmurile lor.
În acest atelier vă invităm să vă reconectați cu firescul ritmului și a bucuriei împărtășite cu tribul.
Dacă aveți instrumente ale voastre de orice fel, sunteți invitați să le aduceți.
”Fabrica de Idei”: Exerciții de creativitate
cu Doru Șupeală & echipa Hacking Work
2 august | 11:00-13:00 | Liceul Cantemir
Workshop interactiv pentru un grup de 15-25 de participanți. Învățăm câteva principii și metode de ideație, într-o serie de exerciții individuale și de grup. Descoperim fascinația gândirii creative structurate și importanța colaborării, siguranței psihologice și diversității în echipele care doresc să inoveze și să facă performanță.
”Fabrica de Idei”: Metode practice de inovație
cu Doru Șupeală & echipa Hacking Work
3 august | 11:00-13:00 | Liceul Cantemir
Workshop interactiv pentru un grup de 15-25 de participanți. Descoperim modalitățile în care imaginația și gândirea creativă se transformă în invenții și ulterior în inovații cu succes de piață. Lucrăm individual și în echipe în câteva exerciții practice care demontează, explică și imită procesele inovative ale unora dintre cele mai performante companii din lume.
Teatru și alte exerciții de libertate
cu Jo Brăilescu
2 august | 11:00-16:00 | Liceul Cantemir
Vom explora împreună jocuri și exerciții de (auto) cunoaștere, dinamici de grup, ritm, puțină mișcare, multă improvizație și aproape sigur niște scriere liberă.
Atelier pentru minim 5, maxim 20 participanți de orice vârstă.
- Hai să...
- Să ce?
- Să încercăm...
- Ce să încercăm?
- Să vedem cum ar fi
- Cum ar fi să ce?
- Cum ar fi dacă am fi
- Ce să fim?
- Tot noi, doar un pic mai liberi.
Jo crede că libertatea e un mușchi care e antrenează des și mai ales împreună. Este demi-nomadă între București și Târgu Neamț și capoeiristă și co-fondatoare a Centrului Educațional de Arte Performative CEVA. Prin munca sa, Jo cultivă spații și structuri care funcționează după alte reguli, în care lucrurile devin posibile.
Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc
Ediția a III-a | Competiție pe echipe
4 august | 11:00-14:00 | Poiana Teioasa
Poiana Teioasa găzduiește o nouă ediție a celei mai așteptate competiții pe echipe: grupați-vă cîte 3-5 bucătari la un ceaun și fie ca cel mai performant borș să cîștige!
La CMBM se pot înscrie maxim 10 echipe de cîte 3-5 persoane. Din partea noastră primesc cîte un ceaun de 40l, ingredientele de bază (5 kg cartofi, 2 kg ceapă, 2 kg morcovi, 1 kg ardei, 2 l borș de Darabani, plus carne sau pește după necesități) și lemnele pentru foc, iar echipele trebuie să anunțe ce rețetă de borș moldovenesc pregătesc și să o afișeze la locața concursului, să-și aducă propriile ustensile pentru gătit și, cînd borșul e gata, să-l pună-n farfurie cu iubire degustătorilor, că n-o să știe care-i jurat și care nu.
Cele 500 de porții de borș moldovenesc vor fi oferite spre jurizare alergătorilor de la Maratonul Nordului, dar și festivalierilor din Poiană. Președintele de onoare al acestei ediții este Mircea Groza, reputat bucătar și culegător de rețele vechi românești și autor al volumuri „Zămuri, supe și năcreli”, care va și găti un ceaun demonstrativ în cadrul evenimentului.
După ce mîncăm ne încingem la dans în pădure cu Hanu' cu Bragă, Arhaic Beats și Cercul Întreg & Mycelar Collective. Petrecerea de zi se încheie la ora 18:00, cînd ne mutăm la Conacul Balș pentru evenimentele de închidere a #ZN11.
Teatru și clovnerie
cu Tavi Voina
3 august | 11:00-16:00 | Liceul Cantemir
Atelierul de teatru și clovnerie propune diverse situații teatrale și exerciții de improvizație prin care participanții au ocazia să-și dezvolte spontaneitatea, atenția distributivă și abilitatea de a lucra în echipă. Prin intermediul exercițiilor de clovnerie, participanții vor redescoperi plăcerea de a se juca și vor putea afla mai multe despre logica clovnului. Persoanele interesate sunt rugate să-și aducă haine lejere, apă și voie bună.
Atelier pentru minim 5, maxim 20 participanți de orice vârstă.
Tavi Voina este actor la Reactor de creație și experiment din Cluj Napoca din 2021. Pe lângă actorie, este interesat să-și dezvolte aptitudini specifice dansului contemporan și clovneriei. În prezent poate să fie văzut la Reactor în spectacole ca „Wonders of Transylvania”, „Partea 2.Puterea”, „Oameni și Arme”, „Regenerare”, dar și în „Acrobații”, spectacol produs de Stagiunea de Teatru Politic din București.
Atelier de cajon, tilincă și caval
cu Arhaic Beats
3 august | 10:00-12:00 | Camping ZN
Atelier de cajon, tilincă și caval cu Tazz și Bogdan Curelariu în campingul ZN (3 - 5 cursanți).