
ATELIERE
Dacă dorești să participi la atelierele noastre, o poți face gratuit, în limita locurilor disponibile, dar numai dacă te înscrii în avans prin formularul de mai jos.
Înscrierile la tururile gastronomice și la Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc sînt închise, mulțumim!
Pentru participarea la Întîlnirile Nordului nu este nevoie de înscriere prealabilă, dar locurile pe scaun sînt limitate.
#VIITORURI:
Scenarii pentru comunitățile mici
cu Diana Stafie de la Future Station
4, 5 și 6 august | 10:00-13:00 | Liceul Cantemir

Vom explora Foresight (aka Prospectiva strategică) ca disciplină de explorare a viitorului și ca metodă de a anticipa și influența evoluția acestuia.
Vei fi inspirat de exemple concrete de inovații, schimbări și noutăți care influențează comunitățile mici în prezent. Vei înțelege că Foresight este o abordare holistică, care ia în considerare aspecte . Vei vedea cum elementele sociale, tehnologice, economice, ecologice și politice se intersectează și influențează viitorul comunităților noastre.
Următorul pas este dezvoltarea scenariilor viitoare. Vei învăța cum să identifici tendințele emergente și să construiești scenarii relevante pentru comunitățile mici. Vei descoperi cum Foresight te poate ajuta să te pregătești pentru multiplele #viitoruri. Iar ultima parte a atelierului va fi dedicată acțiunii.
Vei constata că Foresight nu este doar un exercițiu teoretic, ci o metodă puternică de a genera schimbări pozitive în comunitatea ta. Atelierul de Foresight îți va oferi instrumente și abordări practice pentru a explora și înțelege viitorul, indiferent de cum acesta se va configura. Vei pleca de la atelier cu un mindset inovator și abilități pe care le vei putea utiliza în viitor pentru a te pregăti pentru provocările, dar mai ales pentru oportunitățile ce vor apărea.
Atelier de scriere de versuri
cu Doru Pușcașu de la om la lună
4 august | 10:00-13:00 | Liceul Cantemir

Cum se nasc versurile pentru cântece? Scrii pe o muzică deja existentă sau scrii pur și simplu versuri pe care altcineva ți le poate cânta apoi? Care sunt lucrurile de care ar fi bine să ții cont și mai ales cum faci să apară Muza?
La atelierul de scris versuri vă voi povesti despre experiența mea și despre experiențele mele în lumea poeziilor cântate. Vom citi niște poezie, ne vom juca de-a poezia și vom scrie împreună pentru muzică. Fără presiune, doar cu multă curiozitate, chef și bucurie.
De ce ne pasă? Instrumente civice pentru cetățeni și comunități active
cu Luca Ciubotaru de la Rădăuțiul Civic
4 august | 10:00-13:00 | Liceul Cantemir

De la naștere, luăm contact cu statul în diferite forme. Un concept și o realitate, statul „nu poate fi văzut, nici auzit, nici pipăit”. O construcție pe care uneori o ignorăm sau detestăm, dar pe care toți o invocăm atunci când viața, libertatea, sănătatea, siguranța, proprietatea ne sunt puse în pericol. Statul creează unora speranță, produce altora durere, nemulțumire sau chiar sentimentul revoltei, fundamentează decizii de a pleca, de a te întoarce.
Cum putem face ca statul să funcționeze mai bine, atât cât ne stă fiecăruia în putință? Ce instrumente avem la dispoziție în calitate de cetățeni? Ce putem face pentru comunitățile din care facem parte? Sunt întrebări deschise pentru discuțiile din cadrul atelierului, unde vom afla câteva povești despre implicare civică și organizare comunitară și vom folosi instrumente simple aflate la îndemâna oricărui cetățean.
Libertate & fericire și flexibilitate în muncă. Ce înseamnă și cum le negociem?
cu Doru Șupeală de la Hacking Work
6 august | 10:00-12:00 | Liceul Cantemir

Ne este tot mai clar, tot mai multora dintre noi, că nu trăim ca să muncim, ci mai degrabă muncim ca să trăim. Ideal, să trăim bine. Asta înseamnă să ne cam placă ce facem la muncă și să primim în schimb recompense și resurse care să ne ofere satisfacție, bucurie, motivație și plăcere.
Cum facem să descoperim, să negociem și să trăim libertatea, fericirea și autonomia când muncim și să folosim inteligent flexibilitatea în relația cu jobul nostru?
Cum facem să muncim doar patru zile pe săptămână sau și mai puțin? Cum facem să muncim ca nomazi digital? Cum ne negociem libertatea într-un contract de muncă? Hai să descoperim împreună cum ne putem face designul profesiei și carierei, ca să ne bucurăm de viață, atât în spațiul personal, cât și profesional.
Well-being pentru adolescenți:
De la rădăcini la resurse pentru viitor
cu Teodora Popescu și Raluca Bejenariu de la În Dialog
5 august | 10:00-12:00 | Liceul Cantemir

În acord cu sloganul ZN „rădăcinile cresc” și cu tema „Viitoruri” a ediției din acest an, propunem adolescenților din Darabani un atelier de dezvoltare orientat către relațiile lor din trecut, prezent și, desigur, viitor. Pornim de la premiza mult studiată că relațiile în care suntem implicați sunt cea mai importantă resursă pentru starea noastră de bine (la nivel psihic, fizic, emoțional) și un factor determinant pentru atingerea potențialului în viață.
Cu ajutorul unei instrument de lucru preluat din terapia sistemică, participanții vor putea să își imagineze un viitor posibil printr-o incursiune ghidată în istoricul relațional. Scopul atelierului este ca fiecare participant să descopere răspunsuri coerente la întrebarea „Ce anume din trecutul tău te poate susține în viitorul pe care ți-l imaginezi?”
Producție de film între cafea și prosecco
cu Anamaria Antoci de la Tangaj Productions
6 august | 10:00-12:00 | Liceul Cantemir

O discuție liberă despre rolul producătorului de film, unde începe și când se termină, despre pasiunea ce inspiră și alimentează munca la un film, precum și despre indispensabilele trăsături necesare să poți duce pană la capăt o astfel de meserie. Producția de film de la nopțile cu multe cafele în ajunul aplicațiilor pentru finanțări, la paharele de prosecco de după premiera unui film.
Tururile Nordului: Pe ape
Tur gastronomic cu dezlegare la pește
4 august | 10:00-16:00

Habar n-aveai că Botoșaniul este județul cu al doilea cel mai mare luciu de apă din România, așa-i? După Tulcea. Luciul ca luciul, dar să vedeți ce gust are ce-i sub el și ce locuri și ce povești sînt pe maluri.
În vinerea festivalului, urcăm în busul ZN pentru un tur ghidat prin Lunca Prutului: vizităm casa unui sfînt de pe Prut, ajungem la cel mai nordic punct de pe hartă, vizităm Delta Nordului și mîncăm niște bunătăți între iazurile Bălășescu.
Tururile Nordului sînt rezervate posesorilor de abonamente sau de bilete ZN pentru ziua tururilor.
Min-Maxing Life
cu Sebastian Mahu de la Grupul Iulius
5 august | 10:00-12:00 | Liceul Cantemir

Despre cum pot să te ajute probabilitățile statistice și econometria să fii mai fericit. Dăm cu zarul și învățăm cum să fie bine indiferent de rezultat.
Tururile Nordului: Drumul plăcintelor
Tur gastronomic cu poalele-n brîu
5 august | 10:00-16:00

Un fel de maraton, numai că-n loc să alergăm luăm busul ZN, în loc de garduri de delimitare avem pe traseu locuri splendide din Nord și-n loc de puncte de hidratare avem puncte de împlăcintare.
În sîmbăta festivalului, busul ZN ne duce în Moldova neștiută: mergem la Dersca, să aflăm poveștile locului unde dacii și-au făcut primele așezări lacustre și apoi la Hilișeu-Horia, să vedem singura biserică ortodoxă pe dinăutru și catolică pe dinafară. De mîncat, mîncăm în vîrful dealurilor Derscăi. Sarmale, țuică de mure și mai știți voi ce.
Tururile Nordului sînt rezervate posesorilor de abonamente sau de bilete ZN pentru ziua tururilor.
Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc
Ediția a II-a | Competiție pe echipe
6 august | 10:00-16:00

Poiana Teioasa găzduiește o nouă ediție a celei mai așteptate competiții pe echipe: cîte 3-5 bucătari la un ceaun și fie ca cel mai performant borș să cîștige!
La CMBM se pot înscrie maxim 10 echipe de cîte 3-5 persoane. Din partea noastră primesc cîte un ceaun de 40l, ingredientele de bază (5 kg cartofi, 2 kg ceapă, 2 kg morcovi, 1 kg ardei, 2 l borș de Darabani, plus carne sau pește după necesități) și lemnele pentru foc, iar echipele trebuie să anunțe ce rețetă de borș moldovenesc pregătesc și să o afișeze la locața concursului, să-și aducă propriile ustensile pentru gătit și, cînd borșul e gata, să-l pună-n farfurie cu iubire degustătorilor, că n-o să știe care-i jurat și care nu.
Cele 500 de porții de borș moldovenesc vor fi oferite gratuit participanților la Masa Bunei Vecinătăți, duminică, 6 august, începînd cu ora 14:00 în Poiana Teioasa. Aceștia sînt însă invitați să ofere în schimb o donație în bani pentru #PrimaȘcoală, proiectul Nord de reconstrucție, cu tehnici și materiale tradiționale, a celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova.