CAUTĂ

Tururile Nordului

Tururile Nordului

La Zilele Nordului pornim în fiecare an în tururi ghidate pentru a descoperi Moldova și Nordul neștiut. De la cel mai nordic punct al României și Delta Prutului la vechile capitale istorice și locul nașterii lui Eminescu, facem plimbări în locuri încărcate de cultură și de spirit. 

Pentru fiecare tur (cu excepția Turului Darabanilor) se plătește o taxă modică de 10 lei. Pentru a-ți rezerva loc în Tururile Nordului, completează formularul de aici.

 

Delta Prutului

Data și ora: 17 august, 11:00-16:00

Horodiștea, cel mai nordic punct al țării, despre care, chiar dacă unii am uitat, am învățat cu toții la geografie, adăpostește cea mai tânără și mai surprinzătoare deltă din țară. Delta Nordului (sau a Prutului) a apărut de numai 15 ani, ca rod al bunei vecinătăți a oamenilor locului cu natura, pe locul în care, își amintesc cei mai bătrâni, funcționau până nu demult trei mori de apă construite pe vremea lui Ștefan cel Mare. După ce localnicii au construit stavile pentru a repune Prutul pe cursul lui natural, apa s-a revărsat pe terenurile din jur și a construit, ca printr-o minune, o adevărată comoară. Unii pun însă apariția deltei pe seama proniei cerești, crezând că Ioan Iacob Hozevitul, un sfânt născut pe aceste meleaguri, le-a binecuvântat.

Vom explora împreună Delta, luăm împreună un prânz tradițional „la firul ierbii”, iar la întoarcere spre Darabani ne facem un selfie în punctul de Nord extrem al României. Rezervă-ți locul aici.

 

Cetatea Doamnei

Data și ora: 18 august, 11:00-18:00 

Descoperim împreună Botoșanii de odinioară, orașul aflat timp de câteva secole în grija Domnelor domnitorilor Moldovei. Mergem pe urmele lui Eminescu prin parcul care-i poartă numele, traversăm Centrul Vechi, pe deasupra catacombelor și cuptoarelor medievale, în căutarea celor mai vechi hanuri și biserici ale orașului. Reconstituim istoria unei comunități odată esențiale în viața Botoșanilor: armenii, care au construit aici cea mai veche Biserică Armenească din Europa. Ne mirăm împreună de densitatea personalităților culturale care s-au născut sau au trăit în Botoșani: Eminescu, Iorga, Luchian, Enescu.

Luăm împreună prânzul și ne întoarcem la Darabani, suntem în toi de festival.  Înscrie-te aici și te așteptăm în tur.

 

Vechea Capitală Siret

Data și ora: 19 august, 11:00-18:00

În sâmbăta festivalului, pornim înapoi în istoria Moldovei, călcând pe urmele primilor domnitori ai țării. În acest an poposim la Siret, cea de-a doua capitală istorică a Țării Moldovei, asociată mai ales cu numele lui Petru Mușat, cu apariția catolicismului în regiune și cu înființarea aici a primei biblioteci și a primei școli de limbă latină din regiune. 

Urcăm apoi în timp prin epoca austriacă a Siretului și ajungem până în zilele noastre, la umbra Arborelui pagodelor, un Ginkgo biloba vechi de un secol, cunoscut și recunoscut drept copacul fericirii și al împlinirii tuturor dorințelor.

Apoi o tochitură moldovonească și înapoi la Darabani! Înscrieri se fac aici.

 

 

Duminicile Nordului

Data și ora: 20 august, 11:00-16:00

Duminică ne îndreptăm spre Pomârla pentru o șezătoare ca altădată: e drept că de data asta mai mult povestim decât lucrăm, însă scoarțele, ștergarele și lăicerele vor fi acolo, la fel ca meșterii locului care-și reînvie meșteșugul într-o cooperativă prezentă chiar și online.

Apoi mergem să ne facem cumpărăturile pentru săptămâna viitoare. Înlocuim de data asta mall-ul cu piața tradițională de la Hilișeu, care ne așteaptă în curtea unei biserici de poveste, singura din Europa care e ortodoxă și catolică în același timp. Caș proaspăt, legume de sezon, comenzi pentru murături care ne vin acasă gata puse în borcane, dulcețuri alese. Despre vinuri și țuică nici nu mai amintim. Nici de plăcintele poale-n brâu.

După tur sunt seri de muzică în Darabani și Pomârla. Ori cu sacoșele pline după noi, ori cu ele direct acasă, după gust. Înscrie-te online chiar aici.

 

 

Turul Darabanilor

Data și ora: 17, 18, 19, 20 august, 14:00-16:00

Turul Darabanilor este adresat turiștilor și localnicilor interesați să descopere orașul și festivalul. Plimbarea ghidată durează două ore, se face pe jos și conectează obiective turistice locale și puncte fierbinți de pe harta festivalului din acest an.

În tur suntem însoțiți de ghizi locali și de voluntari ZN care ne răspund la orice întrebare despre festival.

 

Te poți înscrie la Tururile Nordului aici

Locația: Nord