CAUTĂ

Tururile Nordului

Tururile Nordului

Cetatea Doamnei, 18 august

Descoperim împreună Botoșanii de odinioară, orașul aflat timp de câteva secole în grija Domnelor domnitorilor Moldovei. Mergem pe urmele lui Eminescu prin parcul care-i poartă numele, traversăm Centrul Vechi, pe deasupra catacombelor și cuptoarelor medievale, în căutarea celor mai vechi hanuri și biserici ale orașului. Reconstituim istoria unei comunități odată esențiale în viața Botoșanilor: armenii, care au construit aici cea mai veche Biserică Armenească din Europa. Ne mirăm împreună de densitatea personalităților culturale care s-au născut sau au trăit în Botoșani: Eminescu, Iorga, Luchian, Enescu.

Luăm împreună prânzul și ne întoarcem la Darabani, suntem în toi de festival.

 

Delta Nordului, 19 august

Horodiștea, cel mai nordic punct al țării, despre care, chiar dacă unii am uitat, am învățat cu toții la geografie, adăpostește cea mai tânără și mai surprinzătoare deltă din țară. Delta Nordului (sau a Prutului) a apărut de numai 15 ani, ca rod al bunei vecinătăți a oamenilor locului cu natura, pe locul în care, își amintesc cei mai bătrâni, funcționau până nu demult trei mori de apă construite pe vremea lui Ștefan cel Mare. După ce localnicii au construit stavile pentru a repune Prutul pe cursul lui natural, apa s-a revărsat pe terenurile din jur și a construit, ca printr-o minune, o adevărată comoară. Unii pun însă apariția deltei pe seama proniei cerești, crezând că Ioan Iacob Hozevitul, un sfânt născut pe aceste meleaguri, le-a binecuvântat.

Vom explora împreună Delta, luăm împreună un prânz tradițional „la firul ierbii”, iar la întoarcere spre Darabani ne facem un selfie în punctul de Nord extrem al României.

 

Vechile Capitale, 20 august

În ultima zi de festival, pornim înapoi în istoria Moldovei, călcând pe urmele primilor domnitori ai țării. Poposim mai întâi la Siret, a doua capitală, asociată mai ales cu numele lui Petru Mușat, cu apariția catolicismului în regiune și cu înființarea aici a primei biblioteci și a primei școli de limbă latină din Moldova. Pe urmele legendei Bisericii Albe și a istoriei Bătăliei de la Baia, mergem apoi spre prima capitală a Moldovei, reședință a voievozilor întemeietori Dragoş Vodă şi Bogdan I.

Ne continuăm apoi plimbarea către Suceava lui Ștefan cel Mare, unde poposim la Cetate și-i retrăim întreaga istorie în cadrul celui mai modern proiect de reconstituire medievală din România. O tochitură moldovonească și apoi înapoi la Darabani!

 

Turul Darabanilor, în fiecare zi de festival

În fiecare zi, cu plecare la ora 14:00 de la Cortul ZN din centru, are loc Turul Darabanilor, adresat turiștilor și localnicilor interesați să descopere orașul și festivalul. Plimbarea ghidată durează două ore, se face pe jos și conectează obiective turistice locale și puncte fierbinți de pe harta festivalului din acest an.

Locația: Nord