#RădăcinileCresc
Zilele Nordului este un festival de cultură È™i comunitate găzduit la Darabani, cel mai nordic oraÈ™ al României, pe graniÈ›a UE cu Moldova È™i Ucraina.
Festivalul
ZN adună localnici, turiști, artiști, economiști, urbaniști și creativi din toată țara.
Sub sloganul Rădăcinile Cresc, Zilele Nordului mobilizează comunitățile locale È™i diaspora Nordului în proiecte de regenerare comunitară prin cultură. ​
Festivalul a pornit în 2014 în Darabani, cel mai nordic oraÈ™ al României, rămas È™i azi inima ZN. ​
Fondat de un grup de dărăbăneni stabiliÈ›i în alte oraÈ™e din È›ară, festivalul încearcă, prin evenimente, proiecte È™i intervenÈ›ii culturale, să exploreze răspunsuri la întrebarea „cum se schimbă, în lumea fără margini de azi, relaÈ›ia dintre oameni È™i locurile natale?”.
Experiența ZN
De festival, pensiunile din zonă sînt pline, iar turiÈ™tii se cazează în campingurile ZN È™i la gazde locale.
​
DimineaÈ›a, participanÈ›ii pot alege între clăci, tururi gastronomice în regiune, competiÈ›ii sportive de MTB È™i Trail È™i ateliere diverse pe teme culturale È™i contemporane.
După-amiază agenda propune dezbateri cu invitaÈ›ii speciali ai festivalului, spectacole de teatru, expoziÈ›ii de artă È™i întîlniri cu scriitori.
Serile de festival aduc concerte, proiecții de filme și sesiuni Q&A cu invitați și petreceri.
​
10 ani de impact
Festivalul mobilizează comunități locale, administraÈ›ii publice È™i operatori economici din întreaga regiune.
​
În primii 10 ani, festivalul a adus în regiune 550 de evenimente culturale, educaÈ›ionale È™i sportive.
​✸ 2.200 de tineri implicaÈ›i în 20 de comunități
✸ 20 de instituÈ›ii sanitare sprijinite în pandemie È™i 80 de acÈ›iuni de sprijin pentru centrele de refugiaÈ›i în războiul din Ucraina
✸ Crearea Muzeului Nordului creat È™i campanii pentru Casa Enescu de la Mihăileni, Școala Veche de la Darabani È™i Școala Românească de Arte de la CernăuÈ›i
✸ 1 parc construit (Poiana Stejarilor) È™i 1 È™coală în curs de reconstrucÈ›ie (#PrimaȘcoală)
TEMA EDIÈšIEI UNSPREZECE:
HOTAR, HOTÄ‚RÎRE
Limita văzută dinăuntru te înfricoÈ™ează, din afară numai te miră, ha, există viață È™i dincoace, am trecut È™i totuÈ™i trăiesc, am urcat È™i încă respir, ba chiar se vede mai bine. Și nu-i aÈ™a numai la victorii, cînd a-È›i depăși limita înseamnă a reuÈ™i.
La fel e È™i cînd o dai în bară - atunci a-È›i depăși limita înseamnă a ceda, ajungi să spui la fel atunci, ha, există viață È™i dincoace, am clacat È™i totuÈ™i trăiesc, am căzut È™i încă respir. Ba chiar se vede mai bine.
Limite de sus È™i de jos, cînd le întreci se cheamă că eÈ™ti departe, iar de acolo te poÈ›i privi în liniÈ™te, cu calm È™i cu mirare, ca astronauÈ›ii Pămîntul de unde au plecat È™i unde o să se întoarcă schimbaÈ›i, o să li se vadă în privire.
Cine decide hotarul pentru un om? Cine pentru un oraÈ™, pentru o comunitate?
Cine È™i cum alege hotarul pentru cine sîntem?
URMĂREȘTE-NE PE SOCIAL MEDIA:
Arhiva ZN
Posterele Zilele Nordului de la începuturi pînă azi.