CAUTĂ

Lansare de carte: Un secol de ceață, Matei Vișniec în dialog cu Ștefan Teișanu

Data: Duminică, 14 August | Categorie: Carte
Lansare de carte: Un secol de ceață, Matei Vișniec în dialog cu Ștefan Teișanu

14 august 2022, orele 11:00 - 12:30 la Casa de Cultură Theodor Balș

Scriitorul Matei Vișniec este invitatul special al Zilelor Nordului 2022. Reputatul dramaturg român născut la Rădăuți și stabilit în Franța va fi prezent la Zilele Nordului duminică, 14 august, pentru lansarea cărții sale „Un secol de ceață”. 

Evenimentul are forma unui dialog cu Ștefan Teișanu, dar și cu publicul doritor să dezbată cu Matei Vișniec temele mari ale cărții sale: repetarea inevitabilă a greșelilor din trecut, îndoctrinarea, mecanismele de apărare mereu individuale și nu colective, incapacitatea noastră de a ieși din propriile povești.

 

„Aş plasa acest roman în categoria ficţiunilor istorice, deşi toate bazele sale de plecare sunt reale; ele se hrănesc din evenimente trăite de propria mea familie, precum şi de mine însumi în naveta mea culturală Est-Vest. Evident, orice asemănare cu persoane reale este întâmplătoare, dar sute de oameni vii se oglindesc în aceste pagini. Umbra lui Hitler şi umbra lui Stalin planează deasupra multor capitole şi nu întâmplător partea a doua a cărţii se intitulează «Răul are întotdeauna un frate geamăn».

Am încercat să înţeleg eu însumi, scriind, de ce oamenii nu învaţă mai nimic din greşelile trecutului şi mai ales de ce repetă erorile servituţii voluntare. Ceaţa ideologică despre care vorbesc în carte nu s-a risipit în acest început de secol, iar pe alocuri mi se pare că se îndeseşte, chiar în multe minţi subtile şi în multe suflete generoase.

Îl invit pe cititor să se îmbarce în lectura acestei cărţi pentru a-şi face singur o părere despre dilemele secolului trecut şi despre cele profilate la orizont. Cu acest avertisment tragic, lăsat nouă moştenire încă de la grecii antici: doar problemele au soluţii, nu şi dilemele…” (Matei Vişniec)

 

Locația: Casa de Cultură Theodor Balș