Invitații ediției
Concert | 3 august | Amfiteatru
Adam's Nest
Trupa Adam’s Nest a apărut în anul 2017 în Iași, din pasiunea pe care Răzvan Nicolae Rusu și Vlad Alui Gheorghe o împărtășesc pentru muzică, apoi a crescut cu alți doi membri: Gabriel Belcescu la bas și Andrei Hâncu la tobe.
La #ZN10 vor cînta în deschiderea festivalului, joi (3 august) de la ora 20:00 la Amfiteatru.
Întîlniri | 4 august | Conacul Balș
Alexandrina Dinga
Alexandrina Dinga este activist pentru democrație, organizator comunitar, președinte și co-fondator al Asociației CIVICA, organizație activă în domeniul bunei guvernări și a cetățeniei active. Alexandrina are experiență de aprox. 15 ani în sectorul non-profit lucrând în proiecte de organizare și dezvoltare comunitară, participare civică și transparență administrativă. În prezent lucrează în proiecte de guvernare deschisă care stimulează implicarea și colaborarea la nivel local și proiecte pentru capacitarea societății civile în Regiunea de Nord Est a României.
Street Art
Ana Octavia
Performer la @FOCus POCus, președinte la @Artipic Association și asistent manager la @Quasar Dance.
Practică flow arts de peste 4 ani și a performat în fața a mii de oameni în cadrul unor festivaluri precum Dakini (Tuzla), Afterhills (Iași), Street Delivery (Iași), Pepita in The Forest (Botoșani), Inspire Fest (Bicaz), Festivalul Medieval (Iași), Getodava (Iași), Open Camp (Vaslui), precum și la petreceri, evenimente private, proiecte, dar și în spațiul public.
Film | 6 august | Conacul Balș
Anamaria Antoci
Anamaria este un producător activ pe piața europeană de film, parte din cele mai importante rețele din industrie (EAVE, ACE Producers, European Producers Club, European Film Academy).
Filmografia ei include o serie lungă de scurtmetraje și lungmetraje, printre ultimele titluri se află MALMKROG de Cristi Puiu (2020, Berlinale Encounters), la care a contribuit în calitate de producător delegat, și OAMENI DE TREABĂ în regia lui Paul Negoescu. În prezent Anamaria lucrează la următoarele filme realizate de Andrei Ujică și Adrian Sitaru și la dezvoltarea unei prime mini-serii TV.
La #ZN10 își prezintă (sîmbătă seară la Conac) „Oameni de treabă”, cel mai nou film a ei, și susține (duminică la Liceul Cantemir) atelierul „Producția de film între cafea și prosecco”.
Teatru | 5 august | Casa de Cultură
Atelierul de teatru
Trupa de teatru a Colegiului Mihai Eminescu din Botoșani revine la Zilele Nordului, acum cu spectacolul „Recviem pentru un iepuraș”, de Mihai Ignat.
Există multe tipuri de iubire, incontestabil, ea arată diferit pentru fiecare. Pentru unii arată ca un iepuraș, pentru alții e îmbrăcată în „Supreme”, iar pentru unii e roșie. Doar un lucru e cert: iubirea adolescentină e cea mai complicată. „Recviem pentru un iepuraș” este spectacolul relațiilor și puterii dintre prieteni și în familie, atinse de un simplu calcul financiar. Până unde ne pot împinge aceste probleme? Cât costă iubirea pentru un adolescent? Care este limita dintre iubire și manipulare? În octombrie 2008, o știre începea astfel: „Un elev de 15 ani din [n-are importanță] a decis să angajeze un ucigaș pentru a scăpa de părinți”. Este sau nu vinovat un părinte al cărui copil ajunge sa-i dorească moartea?
Concert | 4 august | Poiana Teioasa
Baba Dochia
Trupa din Cluj vine cu un mix de muzică electronică și rock, cu elemente psihedelice și glitch. Combinația de synt-uri, chitări și tobe îi pune în lista celor mai originali muzicieni de pe scena alternativă din România.
Concert | 3 august | Casa de Cultură
Bogdan Vaida
Bogdan Vaida - solistul care a dezvoltat proiectul inedit Classic for Kids și care în fiecare toamnă pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. Bogdan a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.
Warmups
Dan Stănescu | Glitch
În lumea publicității din 2005, Dan Stănescu, aka Strănepotul, este fondatorul Glitch, un butic creativ care lucrează cu multe organizații și proiecte culturale, între care și Zilele Nordului, pentru care semnează de doi ani identitatea vizuală.
Într-un binevenit cumul de funcții, Dan trece la platane pentru sesiunile de warm-up înaintea concertelor #ZN10.
Atelier | 4-6 august | Liceul Cantemir
Diana Stafie
Premoniții sau viziuni? Nu. Bănuială sau citiri în palmă? Nici pe aproape.
Diana, în ciuda numelui, nu are nicio legatură cu fantasticul. Chiar opusul. În realitate, ajută companii și organizații să își creeze scenarii și strategii clare de viitor pe baza unor radiografii permanente a tendințelor și a semnalelor de schimbare din ariile lor de interes. Atenția la posibile puncte de tensiune sau zone de intersecție între industriile emergente și cele deja consacrate o fac pe Diana un Foresight Strategist. Un program a Comisiei Europene i-a câștigat titlul de „International Certified Future Strategist”. A trecut prin Big4, o multinațională în Olanda, e alumnă la University of Houston US – Institute of the Future și Copenhagen Institute for Future Studies.
La #ZN10 Diana facilitează, timp de trei zile, atelierul #viitoruri - scenarii pentru comunitățile mici din România.
Atelier | 4 august | Liceul Cantemir
Doru Pușcașu
Sunt solistul trupei om la lună și responsabilul cu versurile, sunt născut la București, dar am sufletul împărțit între multe locuri pe care le iubesc. Am ajuns la aproape 42 de ani să mă pot ocupa doar de muzică, lucru care mi-a luat doar vreo 20 de ani. Prin urmare, sunt exemplu viu că până la urmă se poate. Trebuie doar să mergi încet și să bei apă multă – vorba unui proverb japonez. Sunt mereu în luptă cu timpul, de cele mai multe ori câștigă el, dar mai reușesc și eu din când în când. Sunt soț și tată de doi băieți, lucru care mă face foarte fericit, așa că în toți anii ăștia am scris cântece și pentru copii, nu doar pentru oameni mari.
După ce joi deschide festivalul cu Om la lună la Amfiteatru, vineri Doru ține un atelier de scriere de versuri pentru toți doritorii.
Atelier | 6 august | Liceul Cantemir
Doru Șupeală
Doru Șupeală este consultant de marketing, management și business, Managing Director al SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili, CEO al companiei Playmaker Consulting, realizatorul podcastului „HackingWork”, lector al modulului de marketing din cadrul programului Executive MBA al Transilvania Executive Education și autorul cărților ”Employer Branding 100%” (2021) și ”Experiența face diferența” (2017).
A fost director de marketing, comunicare sau procurement în mai multe companii locale sau multinaționale, între care Selgros, IKEA, Betfair Romania, Onyx Beacon, Ramada Brașov sau InNuts Fund. Între 1993 și 2000 a fost jurnalist și manager de presă, radio și TV, pentru ProTV și grupul Mix Media Radio Brașov.
Întîlniri | 3 august | Casa de cultură
Florentina Toniță
Florentina Toniţă este poet, prozator, muzeograf, jurnalist. Debut literar în anul 1998 (revista Colloqvium, Botoşani). Debut în volum, în anul 2003, cu cartea de versuri Lacrimi de nisip, Editura Parnas, Iaşi. Premii obţinute la concursuri şi festivaluri literare naţionale. Colaborări la reviste din ţară şi străinătate. Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău, pentru Cea mai bună carte de debut – Poezie a anului 2003, la Festivalul-Concurs Naţional de Poezie Avangarda XXII, pentru volumul Lacrimi de nisip.
Ca jurnalist, Florentina este unul dintre oamenii cei mai apropiați ai festivalului, urmărindu-ne activitatea an de an în interviuri și reportaje. Despre cum s-au împletit acești 10 ani ai Nordului cu istoria atît de bogată în oameni a regiunii vorbim cu ea în cadrul unui eveniment special, Cronicile Nordului, în deschiderea festivalului.
Consultări | 3-6 august
Grațian Mihăilescu
Grațian este fondatorul UrbanizeHub o comunitate de oameni pasionați şi implicați, cu expertiză variată, oameni care vor să schimbe faţa oraşelor într-un mod SMART și sustenabil. În 2019 a finalizat doctoratul cu o cercetare pe orașele românești, iar în 2022 a publicat cartea Cum să modelăm orașele din România.
La #ZN10 Grațian vine cu echipa sa de la UrbanizeHub pentru a organiza consultări publice privind viitorul orașului Darabani.
Street Art | 3-6 august
Harcea Pacea
Harcea Pacea, arhitect, artist stradal și muralist. A participat la numeroase evenimente de street art din țară, precum ZidArt, Strad’Art, SISAF și la alte evenimente: Street Delivery Iași, FILIT Iași, Amestec Festival sau Zilele Nordului.
Pe lângă street art și picturi murale, practică de aproximativ 10 ani jogleria, înregistrînd participări cu spectacole la festivaluri precum Dakini (Tuzla), Afterhills (Iași), Street Delivery (Iași), Pepita in The Forest (Botoșani), Inspire Fest (Bicaz), Festivalul Medieval (Iași), Getodava (Iași) și Open Camp (Vaslui).
Concert | 4 august | Poiana Teioasa
Haydamaky
Cu ocazia ediției aniversare, trupa ucraineană de etno-rock revine la Zilele Nordului, mai mulți dintre membrii săi beneficiind pentru asta de permisii speciale pentru a părăsi temporar țara natală.
Cu peste 20 de ani de experiență pe scenă, Haydamaky îmbină rock-ul cu stiluri variate și surprinzătoare, de la ritmuri tradiționale ucrainene la reggae-ul jamaican. Activitatea muzicală a trupei, măsurată pînă acum în opt albume și sute de concerte, este completată de multă muncă activistă în sprijinul valorilor democratice și al transformărilor recente din Ucraina.
Atelier | 5 august | Liceul Cantemir
Luca Ciubotaru
În prezent consilier în Departamentul Constituțional Legislativ al Administrației Prezidențiale și cadru didactic al Facultății de Drept a Universității București, Luca Ciubotaru a fostDelegat de tineret al României la Organizația Națiunilor Unite și consilier al ministrului pentru consultare publică și dialog civic, fiind implicat în eforturi de transparentizare a administrației publice, debirocratizare, guvernare deschisă și îmbunătățirea politicilor pentru mediul ONG.
Luca are o experiență de peste 13 ani în mediul neguvernamental, fiind trainer pe teme de administrație publică, organizare comunitară. Bursier al Departamentului de Stat al SUA (2019), Luca a urmat un program intensiv de organizare comunitară la Harvard Kennedy School, iar în ultimii șase ani a lucrat cu comunități civice din nord-estul țării.
În anul 2017 a fondat Asociația Rădăuțiul Civic cu misiunea stimulării cetățeniei active în plan local, premiată în ultimii cinci ani la nivel național, iar în prezent dezvoltă o rețea de grupuri civice la nivelul județului Suceava. Crede în puterea comunităților și a cetățenilor de a produce schimbări pozitive în comunitățile lor, implicarea civică fiind cu atât mai necesară în comunități mai mici.
Concert | 3 august | Amfiteatru
Om la lună
Om la lună este un strigăt. De mare iubire, de frică, singurătate, bucurie, tristețe și regăsire.
În doar cîțiva ani de la înființare, Om la lună a ajuns una dintre cele mai iubite trupe românești, concertînd de zeci de ori pe an în toată țara și scoțînd deja trei albume. La Darabani băieții revin pentru a doua oară, după debutul din pandemie. Vor deschide oficial ediția aniversară a festivalului cu concertul lor electro-acustic Fazele lunii.
Teatru | 4 august | Amfiteatru
Orfeus
Trupa de teatru a liceenilor din Darabani prezintă spectacolul „Ieri la trecut, mâine la viitor”:
Fiecare om are o poveste in spate: probleme cu părinții, pierderea cuiva drag, abandon, probleme financiare, acestea sunt și problemele cu care se confrunta un grup de adolescenți care rămân blocați intr-o sala de clasa in liceu. Deși sunt foarte diferiți, încep sa se deschidă unul fata de cealalt și sa-și destăinuie trăirile, astfel aceștia formează o legătura ce le va ramane peste ani.
Concert | 5 august | Poiana Teioasa
Paulina
Paulina a urmat lecții de pian, de canto și de vioară, însă este tipologia de artist care se lasă ghidat de intuiție.
Crescută printre casete, aproape de lăutari și oameni creativi, provine dintr-o familie de muzicanți în cadrul căreia a învățat să iubească viața prin artă.
Printre metaliști și printre lăutari. Prin întreaga lume, Paulina caută frumusețea din neconvențional, cu inocență și blândețe.
Paulina a cântat în deschiderea celor două concerte „Rockadelia” de pe 1 și 2 iunie, dar și la „Femei pe Mătăsari” și „Film în sat”. De asemenea, a avut numeroase concerte sold out la Expirat și Club Control.
Resident DJ | Warmups & Parties
Pixar Stelar
Fii sigur că Pixar Stelar nu va aduce doar muzica, ci și starea! El te va face să-l urmezi într-o călătorie universală în care culturi, teritorii, limbi și genuri muzicale se întrepătrund și redesenează o nouă hartă a bucuriei și distracției.
Ateliere | 4-6 august | Liceul Cantemir
Radu Szekely
Radu Szekely este consilier în cadrul Cancelariei Premierului. Fost secretar de stat în Ministerul Educației și fost consilier al ministrului Educației, Radu este unul dintre fondatorii Școlii Finlandeze din România.
La #ZN10 Radu va fi unul dintre intervenienții atelierului #viitoruri și se va întîlni cu reprezentanții administrației și școlilor din localitate.
Atelier | 5 august | Liceul Cantemir
Sebastian Mahu
Sebastian Mahu este Asset Manager și și-a ales XLS ca număr de înmatriculare la mașină pentru ca lumea să știe că se pricepe la numere și la Excel.
La #ZN10 Sebastian facilitează atelierul Min-maxing life, despre luarea deciziilor.
Street Art | 3-6 august
Silviu Berdila
Silviu Berdila este artistul care a creat personajul Monk ink, pseudonim sub care a urcat pe scena artei urbane. Cu o paletă plină de culoare, picturile lui creează povești pline de sens, cu o atmosteră ce inspiră o stare de calm și de optimism pragmatic, îmbinând asumarea unor dificultăți cu indicii pentru rezolvarea lor.
Tură foto | 3-6 august
Sorin Onișor
Supranumit „fotograful satului românesc”, Sorin Onișor este unul dintre cei mai apreciați fotografi etnografici și de peisaj.
De mai bine de 20 ani se pierde prin zonele rurale ale țării, prin Bucovina și nu numai. Sorin traversează munții, zonele deluroase, așezările din Delta Dunării, totul pentru a surprinde în fotografiile sale magia tradițiilor pierdute. Spune că poveștile sunt prezente peste tot, dar trebuie să fii deschis pentru a le captura și trebuie să ai uneltele potrivite la îndemână.
La #ZN10 revine pentru o tură foto în Nord.
Întîlniri | 5 august | Conacul Balș
Ștefan Bâlici
Ștefan Bâlici este președintele Ordinului Arhitecților din România din iulie 2022.
A fost Director general al Institutului Național al Patrimoniului, București, precum și vicepreședinte şi coordonator al Asociației „Arhitectură. Restaurare. Arheologie” (ARA).
Este cadru didactic universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București.
Concert | 6 august | Poiana Teioasa
Stejărelul
Stejărelul este ansamblul Clubului Copiilor din Darabani. Coordonat de către profesorul Mirel Dascălu, ansamblul a participat la numeroase evenimente în regiune, fiind apreciat cu premii variante și constituind nu doar o veritabilă școală de muzică pentru tinerii săi membri, ci și o rampă de lansare pentru ei.
Concert | 4 august | Poiana Teioasa
Subcarpați
Subcarpați s-a născut în 2010, la inițiativa lui MC Bean. La granița dintre folclor și ritmuri moderne, de electro și hip-hop, Subcarpați pun preț pe tot ce înseamnă tradițional românesc.
Pentru a treia oară la Zilele Nordului, Subcarpați revin în Poiana Teioasa pentru ediția aniversară a festivalului.
Atelier | 6 august | Liceul Cantemir
Teodora Popescu & Raluca Bejenariu
Raluca Bejenariu și Teodora Popescu sunt psihoterapeute. În 2016 au fondat Asociația În Dialog, unde au lucrat cu oameni cu diferite diagnostice psihiatrice severe, au facilitat grupuri de suport pentru persoane care aud voci sau au alte manifestări psihice neobișnuite, au organizat evenimente despre importanța sănătății mentale. Raluca și Teodora sunt parte din echipa care organizează Romanian Mental Health Film Festival, primul festival de film din România dedicat sănătății mentale.
Street art | 3-6 august
Thea
Thea este o artistă ale cărei creații se nasc în spațiul dintre vis și realitate sau în timpul dintre două respirații. Mesajul acesteia este menit să le reamintească oamenilor despre desăvârșita simplitate a vieții și să planteze semințe ce invită la contemplare și deschidere.
Concert | 5 august | Poiana Teioasa
The Turbans (UK)
International legends The Turbans bind together musics from ‘manywhere’ with their interstellar live show which ignites the crowd. Sonically huge and visually arresting, they are a powerhouse of talent, bringing their vibrant and unique sound to audiences who can do nothing more than smile, dance and shout for joy. Growing from the intertwining paths of many talented musicians travelling the world, this extraordinary project has grown in a few years from very humble beginnings, into a progressive name on the London music scene. Its members have gathered from countries such as Turkey, Bulgaria, Israel, Iran, Greece and England to perform in concerts and festivals around the UK, North America, Middle-East, Hong Kong, India and Europe. Their aim is to bring music to the people, young and old alike, mixing vibrant spontaneity and authenticity with multi-genre instrumental and vocal excellence.
Concert | 5 august | Poiana Teioasa
The Kryptonite Sparks
Exploratori sonici, The Kryptonite Sparks sunt un power-trio incandescent, o combinație eclectică de indie, alternative și hard rock, trupa își începe activitatea în București după ce Călin Răzvan Diaconu și Rareș Diaconu se întorc de la facultatea de performance ICMP din Londra.
În 2015 lansează materialul lor sophomore Doi // A Doua Undă de Bruiaj, începutul relației lor cu producătorul muzical Adrian Despot. Urmează extrase single precum Și Golanii Beau Ceai, Ești, Ne Ascundem și I/N/T/E/R/L/O/C/U/T/O/R/ care se bucură de heavy rotation la Radio Guerrilla și TANANANA.
Influențați de curentele englezești ale anilor 70, la care se adaugă vibe-uri moderne și groove livrat cu determinare, LIVE-ul este mediul în care The Kryptonite Sparks își dezvăluie întregul potențial. Variantele live ale pieselor se împletesc cu visuals și scenografie într-un show complet și engaging.
Concert | 6 august | Poiana Teioasa
Tomis Junior & Doinița Fluturu
Formația vocal – instrumentală “Tomis Junior” din Galați a fost înființată în anul 1992, luna Decembrie, atunci când au fost înregistrate și primele melodii.
De-a lungul anilor, formația “Tomis Junior“ din Galați participă numai prin prestații live la numeroase evenimente, în cadrul cărora se remarcă prin abordarea unui vast repertoriu cu muzica de petrecere și nu numai.
În timp, formația “Tomis Junior” câștigă o mare notorietate în rândul iubitorilor muzicii de gen și sunt înregistrate pe suport magnetic aproximativ 30 de albume muzicale cu mare succes la public; membrii formației “Tomis Junior” sunt invitați să susțină numeroase spectacole, recitaluri la evenimente private și participă la emisiuni de radio si televiziune.
Întîlniri | 5&6 august | Conacul Balș
Vasile Ernu
Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac şi Libertatea, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural.
A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006), distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009), Epistolarul de la Hanul lui Manuc (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom, 2010); Intelighenţia rusă azi (Cartier, 2012); Sînt un om de stînga (Cartier, 2013); Mică trilogie a marginalilor. Sectanţii (Polirom 2015, 2017, 2020; distinsă cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură, 2015); Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuţii, polemici despre Basarabia de ieri şi de azi (Cartier, 2016); Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii (Polirom, 2016, 2017, 2021; distinsă cu Premiul pentru eseistică/publicistică al revistei Observator cultural, 2017); Jurnal la sfîrşitul lumii (Cartier, 2019); Războiul pisicilor (Cartier, 2019; cu ilustraţii de Veronica Neacşu); Mică trilogie a marginalilor. Izgoniţii (Polirom, 2019; distinsă cu Premiul AgenţiadeCarte.ro la secţiunea Eseu, ediţia 2020).
Întîlniri | 4&6 august | Conacul Balș
Viorel Ilișoi
Viorel Ilișoi este ziarist și scriitor, unul dintre cei mai apreciați autori români de reportaje literare.
Activitatea sa jurnalistică a început în primele zile ale anului 1990 și a continuat la Atitudinea, Timpul, Național, Cotidianul și Jurnalul Național. În 1992, Viorel Ilișoi a fost condamnat pentru delict de presă, pentru pamfletul “Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”, dar reacția presei internaționale a condus la eliberarea sa după 19 zile de închisoare. Romanul “Paișpe”, inspirat din această experință, a apărut în Jurnalul Național, în foileton, din 2011, timp de 57 de episoade.
Are publicate poezii și proză în principalele reviste de profil din țară și în câteva volume colective. În 2014 a lansat, la FILIT – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere din Iași, volumul „Necunoscutul Mihai Codreanu”, o redescoperire în manieră personală a marelui sonetist român.
În 2017 a publicat cartea „Cele mai frumoase reportaje”, la Editura GRI, editură care îi aparține. Cel mai recente volume semnate Viorel Ilișoi sunt „Strălucitor” și „Eroii mei”, ambele apărute la Editura Gri.
Întîlniri | 5 august | Conacul Balș
Vladimir Us
Vladimir US (1980) este artist și curator stabilit în Chișinău, Moldova, membru fondator al Asociației Tinerilor Artiști Oberliht și al Coaliției Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova.
A studiat artă, curatoriat, management cultural și politici culturale la Chișinău, Grenoble și Belgrad. Prin lucrările și proiectele sale recente, Us explorează procesele de transformare a spațiului public în orașele post-sovietice, totodată fiind preocupat de nevoia de a conceptualiza o rețea alternativă de spații publice pentru Chișinău.
Înscrie-te
This is a Paragraph. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start editing the content.
123-456-7890